Ako naučiť dieťa bicyklovať + Sprievodca výberom správnej veľkosti bicykla

Chceli by ste svoje dieťa naučiť bicyklovať, ale neviete ako na to? Poradíme vám najľahší, rokmi overený spôsob ako bezpečne a bez stresu naučiť bicyklovať akékoľvek dieťa už za menej ako 1 hodinu! 


ako-naucit-dieta-bicyklovat2

Vieme ako sa asi cítite. Chceli by ste svoje slniečko konečne naučiť bicyklovať, ale máte obavy zo správnej techniky, z pádov, zo sĺz a následného odmietania bicykla. Nechcete urobiť chybu, aby ste dieťa od bicyklovania neodradili, ale tušíte, že bez kúska odvahy na oboch stranách to asi nepôjde. Nebojte sa, prečítajte si naše rady a možno sa aj vám podarí naučiť svoje dieťa bicyklovať v rekordnom čase celkom bez stresu 🙂

Predpoklady na bicyklovanie

V prvom rade musí každé dieťatko dosiahnuť určitý vek na to, aby vôbec dokázalo zvládnuť techniku bicyklovania. Experti sa zhodujú, že najlepšie časové okno na tréning bicyklovania je vo veku 4 až 6 rokov. V tomto veku sa deti ešte rýchlo a nebojácne učia, neskôr sú už prirodzene bojazlivejšie, lebo si viac uvedomujú následky prípadného pádu. Vo vyššom veku sú deti tiež vyššie, takže na bicykli sedia vyššie od zeme a z toho môže prameniť ešte väčší strach z pádu. Niektoré deti sú však dokonale schopné naučiť sa bicyklovať aj pred dovŕšením 3 rokov.

 

Dokážu to najmä tie detičky, ktoré už majú za sebou niekoľkomesačné jazdenie na dvojkolesovom odrážadle, ktoré ich naučilo ako správne udržiavať rovnováhu. Prechod na bicykel je pre takéto deti omnoho jednoduchší ako pre deti, ktoré na odrážadle nejazdili. 

Aký bicykel zvoliť pre dieťa?

Pred tréningom bicyklovania sa uistite, že ste dieťaťu zadovážili bicykel v správnej veľkosti. Trojročné deti budú potrebovať iný bicyklík ako päťročné. Pri výbere bicykla platí nasledovné:

Bicykel pre 2 ročné deti

Dvojročné deti nepotrebujú bicykel, ale tréning na odrážadle. Veľmi rýchlo nadobudnú schopnosti potrebné na udržanie rovnováhy, stratia prirodzené obavy a budú si užívať rýchlosť aj spúšťanie sa z kopčekov

 

Bicykel pre 3-4 ročné deti

Trojročné deti po predošlej skúsenosti s odrážadlom môžu začať trénovať jazdu na bicykli. Potrebujú veľkosť kolies okolo 12-14 palcov a výška bicykla pred troj až štvrorročné deti by mala byť maximálne do 50 cm nad zemou

 

Bicykel pre 5-6 ročné deti

Päťročné až šesťročné deti sú vyššie a potrebujú väčšie bicykle. Zadovážte im bicykel s veľkosťou kolies 16 - 18 palcov a výškou maximálne do 58 cm

Bicykel pre 6-9 ročné deti

Väčším deťom sú komfortnejšie bicykle s kolesami vo veľkosti 20 palcov a výškou maximálne do 63 cm nad zemou

Miesto nácviku bicyklovania

Tréning by sa mal odohrávať na rovnom, otvorenom priestranstve bez hrboľov a bez prevýšení, na ktorých by dieťa mohlo nabrať rýchlosť a spadnúť. Ideálne miesto je široký chodník alebo opustená cesta, nie trávnik. Hoci sa to vzhľadom na prípadný pád do mäkkej trávy môže javiť lepšie, v skutočnosti je na bicyklovanie po trávniku potrebná omnoho väčšia sila, ktorú deti ešte nemajú.

 

Výstroj na bicyklovanie

Základom je dieťaťu zaobstarať hneď pred prvým tréningom kvalitnú cyklistickú prilbu na hlavu. Budete si tak môcť byť istí, že si dieťa pri páde neudrie hlavu a nebudete musieť utekať na pohotovosť. 

Dobrým doplnkom sú aj cyklistické rukavice bez prštekov. Vďaka nim si pri páde dieťa neoškrie rúčky ani dlane a vyhnete sa zbytočným slzám, bolesti, či dokonca až bloku z bicyklovania. 

Ak trénujete v lete a dieťa má oblečené krátke nohavice, zvážte aj chrániče kolien. Dokážu zabrániť zraneniam a urýchľujú nástup samostatného jazdenia na bicykli. 

 

Pomocné kolieska na bicykel - áno či nie?

Pomocné kolieska na detských bicykloch niekedy zbytočne predlžujú čas potrebný na získanie cyklistických schopností. Dieťa sa potrebuje naučiť ako na bicykli udržať rovnováhu a v tom mu kolieska vôbec nepomáhajú, pretože udržiavajú rovnováhu zaňho. Zvážte preto ich kúpu, resp. použitie len u detí, ktoré majú predošlú negatívnu skúsenosť a sú príliš vystrašené na to, aby bez koliesok vyskúšali znovu jazdiť. Ak ste už kúpili bicyklík s kolieskami, ktoré nepotrebujete, ľahko ich viete svojpomocne odstrániť, nie je to žiadna veda. 

ako-naucit-dieta-bicyklovat-dva

Ako nastaviť bicykel pred jazdením?

Tou najdôležitejšou vecou je nastaviť sedadlo do správnej výšky. Tá sa odvíja od výšky samotného dieťaťa a najlepšie sedadlo nastavíte tak, aby sa dieťa pri sedení špičkami chodidiel (nie celou nohou!) dotýkalo zeme. Výšku sedadla často kontrolujte. Ak sa dieťa na bicykli dotýka zeme celou plochou chodidiel, je vysoko pravdepodobné, že pri pedálovaní už kolienka nemá v správnej polohe a bicyklovanie mu bude čoraz menej komfortné. 

 

Pripraviť sa, pozor, štart! 

Nadišiel ten deň. Dieťa má prilbu, rukavičky, sedadlo v správnej polohe, pred sebou rovné, otvorené priestranstvo a už sa nevie dočkať bicyklovania. Ako teda na to? Neučte ho ako sa nastupuje na bicykel. Pomôžte mu dostať sa naňho a povzbudťte ho, aby rovno začalo pedálovať. Dôležité je pri istení dieťaťa držať dieťa a nie bicykel. Vyhnite sa najmä tomu, aby ste držali bicykel v oblasti kormidla, to je pre dieťa nepríjemné a neumožňuje mu to nacítiť si ako bicykel reaguje pri malých zmenách pohybu a rovnováhy. Najlepšie je držať samotné dieťa pod pazuškami alebo okolo chrbátika. Bude sa tak cítiť bezpečne a zároveň bude mať ovládanie bicykla plne vo svojej réžii. 

ako-naucit-dieta-bicyklovat-tri

Hlavné pravidlo pri tréningu bicyklovania

Hlavné pravidlo je jednoduché - neopúšťajte svoje dieťa! Držte ho tak dlho, dokým: 

  1. Nebude samo vedieť bezpečne zastaviť
  2. Samo naberie pocit istoty a rovnováhy

Pri učení bicyklovania naozaj nie je priestor na tréning spôsobom “hoďme ho do vody nech pláva”. Pri dodržaní vyššie uvedených rád sa dieťa bez vašej pomoci zaobíde už za menej ako jednu hodinu. Tú hodinu svojej pozornosti a starostlivosti mu však venujte. Potrebuje ju. 

 

Ako naučiť dieťa zastaviť bicykel

Môže sa to zdať ako tá najjednoduchšia vec na svete - veď stačí dieťaťu povedať, aby stlačilo brzdy na kormidle. Ale pozor, deti bez predošlých skúseností majú sklony stlačiť brzdy príliš rýchlo a príliš veľkou silou, čo by spôsobilo prudké zabrzdenie a nevyhnutný pád na zem. Urobte to radšej takto:

 

  1. Zložte dieťa z bicykla
  2. Zdvihnite prednú časť bicykla do vzduchu a roztočte koleso
  3. Ukážte mu čo sa stane keď stlačí brzdy - koleso sa zastaví. Dieťa tak porozumie mechanizmu fungovania bŕzd.
  4. Vyzvite dieťa aby kráčalo vedľa bicykla po rovnej ploche a po chvíli stlačilo brzdy
  5. Ak dieťa stlačí brzdy príliš rýchlo, bicykel zastaví prudko a dieťa pochopí, že musí brzdy stláčať pomalšie a postupne, inak si ublíži. Pokračujte v kráčaní popri bicykli a stláčaní bŕzd dokým dieťa nebude stláčať brzdy mäkko a postupne.
  6. Voilá - dieťa bude vedieť ako zastaviť a ako má správne ovládať brzdy.
 

 

Nakoniec naučte dieťa aj nastupovať na bicykel. Môže to byť pokojne posledný krok výučby, to najdôležitejšie totiž je, aby dieťa dokázalo samo udržať rovnováhu a pedálovať vpred. Na techniku nasadnutia a zosadnutia z bicykla deti často prídu úplne samé, najmä pokiaľ majú bicykel v správnej výške a dotýkajú sa špičkami nôh zeme

Pomohli sme vám? Zdieľajte článok na sociálnych sieťach a pomôžte tak ďalším rodinám s budúcimi cyklistami a cyklistkami :)