Stimulujúce hračky pre najmenších

Každý rodič malého dieťatka sa zamýšľa nad tým, ako čo najlepšie podporiť rozvoj motorických a kognitívnych schopností svojho dieťaťa. My vám poradíme, ktoré hračky budú najprospešnejšie pre správny vývoj mozgu a pohybových zručností vašich najmenších ratolestí.

stimulujuce-hracky-pre-najmensich

Na úvod treba zdôrazniť, že podľa psychológov a neurológov nič nie je pre malé deti prospešnejšie ako pevná vzťahová väzba s rodičom alebo inou opatrujúcou osobou. Žiadne hračky sveta nenahradia dotyk, úsmev, objatie a láskavú starostlivosť. Ak už všetko toto vaše dieťatko má a vy si lámete hlavu nad tým, čo napísať do nákupného zoznamu rodine k blížiacim sa prvým či druhým narodeninám svojho bábätka, tu je niekoľko overených tipov na hračky, ktoré všestranne rozvíjajú schopnosti malých detí:

 

POHYBOVÉ HRAČKY NA HRUBÚ MOTORIKU:

Hrubá motorika, teda pohyb celým telom, je pre detičky alfou a omegou. Nič ich nefrustruje viac, ako keď sa ešte nevedia dostať tam, kam chcú alebo keď nedovidia na niečo, čo ich zaujíma. Ak vaše dieťa ešte nemá celkom zvládnutý stoj, sed alebo chôdzu, môžete im pomôcť šikovnými hračkami na tréning hrubej motoriky. 

.
.

KOCKY

Skladanie kociek je výborný spôsob ako deti zabaviť a zároveň ich naučiť ako funguje ukladanie predmetov jedného na druhý, ich vzájomná interakcia, rovnováha a - samozrejme - gravitácia. Schopnosť poskladať niekoľko kociek na seba je u detí tak dôležitá, že ambulancie pre rizikové deti (napríklad po predčasnom narodení) testujú či batoľa takúto aktivitu dokáže v istom veku vykonať. U detí, ktoré to nedokážu, sa to cielene trénuje. Väčšinou však stačí dieťatku poskytnúť kocky, čas a ono si už poradí 🙂

.
.

NASTOKÁVANIE

Nastokávanie predmetov na paličku má u detí veľký význam. Zo začiatku bude dieťatko bojovať s tým, aby vôbec trafilo nastoknúť dierku stred predmetu na paličku. Nájdenie a napasovanie tohto otvoru pre deti nebýva ľahkou úlohou, no sami budete prekvapení ako rýchlo sa ich mozog naučí správny spôsob nastokávania. Druhým dôvodom prečo sú hry na nastokávanie prospešné je ten, že zväčša sa predmety nastokávajú v poradí od najväčšieho po najmenší (alebo naopak). Postupne teda u detí vzniká schopnosť rozlišovať ktorý predmet je najväčší, ktorý o trochu menší a tak ďalej až po ten najmenší. Toto rozlišovanie odstupňovaných veľkostí je pre mozog malého dieťaťa nesmierne prínosné.

.
.

HUDOBNÉ VNÍMANIE

Hudba a spev sú pre deti absolútne nenahraditeľné. Pomáhajú im nielen vo vnímaní zvukov a rozvoji reči, ale ak sa spýtate detských fyzioterapeutov ako posilniť brušné svaly pre pevnejší core tela ako prevenciu pred plochými nohami a nohami do X, povedia vám, aby ste dieťaťu dali do niečoho fúkať. Môže to byť fúkanie bublín alebo fúkanie do detskej flautičky, výsledok však bude rovnaký - zrozumiteľnejšia reč, korektnejšie dýchanie, lepšie držanie tela, stabilnejšia chôdza. Koordináciu ruka-oko zas podporí detský xylofón, ktorým deti dokážete naučiť prvé jednoduché melódie a spoločne si zaspievate všetky známe pesničky od Kohútika jarabého až po Pec nám spadla 🙂

.
.

DREVENÉ STAVEBNICE

Pri stavebniciach pre deti platí, že čím viac, tým lepšie. Ideálny materiál na stavebnice pre malé deti je drevo. Je príjemné, na dotyk teplé, dá sa nafarbiť (takže stavebnice budú už na prvý pohľad vizuálne príťažlivé) a pri dôkladnom vybrúsení aj veľmi bezpečné. Odporúčame drevenú vzdelávaciu stavebnicu Mesto, ktorá okrem motorických zručností podporuje aj predstavivosť, rolové hry a hry na profesie

.
.

TRIEDENIE

Hry na triedenie podľa predlohy sú pre deti veľmi prospešné. Schopnosť správne priradiť farby, tvary, zvieratká, ovocie, predmety a neskôr aj písmená a číslice je pre dieťa absolútne elementárna a zíde sa mu nakoniec aj v škôlke a bežnom živote. Dieťa sa učí rozpoznávať tvary a farby, cvičí si koncentráciu, logické myslenie a dokonca aj manuálnu zručnosť, keďže drevené dieliky je potrebné vhodiť do správneho otvoru. Triediace hračky by nemali chýbať v žiadnej detskej izbičke. 

.

ZMYSLOVÉ MONTESSORI DOSKY

Ak medzi hračkami existuje šampión v obľúbenosti, sú to zmyslové montessori dosky. Obsahujú najrôznejšie dvierka, tlačidlá, posuvné prvky, otváracie mechanizmy, šnúrky, guľôčky, kľúčiky, ozubené kolieska a iné interaktívne elementy, ktoré dieťa veľmi rado posúva a otvára. Pri hre s týmito mechanizmami si zároveň trénuje jemnú motoriku, ktorú bude potrebovať pri nácviku držania ceruzky, kreslenia a písania prvých písmen. Jemná motorika okrem iného úzko súvisí s kvalitou reči, a preto je dôležité dopriať deťom všetko, čím si jemnú motoriku postupne zlepšujú. Montessori dosky majú navyše aj vzdelávací charakter, keďže svojím konceptom vychádzajú z populárnej montessori pedagogiky.

.
.

Inšpirovali sme vás? Ak vás hračka zaujala a chceli by ste sa k nej neskôr vrátiť, kliknite na srdiečko a Pridať k obľúbeným.

pridat1

Môžete si tak ľahko vytvoriť aj nákupný zoznam hračiek na narodeniny, Vianoce a ďalšie sviatky. Prajeme vám krásne zážitky s deťmi pri hraní!