Fenomén Minecraft: prečo ho deti tak milujú?

Ak nerozumiete ošiaľu okolo hry Minecraft a dôvodom, prečo sa toľko detí dožaduje ju hrať, ponúkame vám podrobný prehľad o základoch hry, o tom, pre koho je určená a aké sú benefity Minecraftu pre vaše dieťa.  

FB_Minecraft_jpg

Čo je Minecraft?

Je to počítačová hra (ale dá sa hrať aj na smartfóne alebo herných konzolách) s typickým “kockatým” vizuálom, ktorú deti obľubujú preto, že v nej môžu robiť doslova čokoľvek. Hra samotná im neurčuje žiadne ciele, deti v nej objavujú bohatý prírodný svet a postupne sa zoznamujú so všetkým, čo môžu v hre vykonávať: stavať budovy z rôznych materiálov, hĺbiť tunely a jamy a ťažiť kovy zo zeme, farmárčiť, chytať ryby, chovať zvieratá, bojovať s nepriateľskými bytosťami, vyrábať zbrane, nástroje a iné predmety, pripravovať pokrmy, lektvary a elixíry, preskúmavať odľahlé jaskyne, hľadať poklady a mnoho ďalších aktivít.

.

Je vhodná pre chlapcov aj pre dievčatá, a má naozaj široké vekové rozpätie. Oficiálne sa odporúča pre deti vo veku od 7 do 13+ rokov, no bežne ju hrajú aj dospelí ľudia. Stal sa z nej celosvetový fenomén a deti dnes milujú všetko s motívom Minecraftu. 

.
.

Prečo deti milujú Minecraft?     

Jednou z najväčších výhod tejto hry sú bezpochyby jej obrovské možnosti. Deti v hre robia - podobne ako v realite - čo len chcú, bez zásahov a obmedzovania “zhora”. Hra je bez konca, nemá žiadny cieľ po splnení ktorého by skončila. Dá sa teda hrať donekonečna a deti samotné si v nej nachádzajú ďalšie a ďalšie ciele, čo im dáva pocit kontroly nad svojím herným zážitkom

 

Pre lepšiu prehľadnosť sme pre vás spísali 7 benefitov Minecraftu pre deti:

    1. Rozvíja kreativitu - v hre si deti môžu postaviť domček, chatku alebo aj celý palác. Z počiatočných skromných stavieb (ktoré ani nemusia byť stabilné a predsa držia pokope) sa časom deti odvážia pustiť aj do náročnejších projektov a nezriedka ich úspechy motivujú k vymýšľaniu čoraz zložitejších budov. Fantázii sa medze nekladú a deti zistia, že môžu stavať budovy na stromoch, pod zemou, môžu ich spájať chodníčkami v oblakoch, alebo elektrizovanými dráhami. Tieto možnosti sú pre deti nevyčerpateľným zdrojom nápadov a prirodzene posúvajú ich kreativitu čoraz ďalej.   
    2. Podporuje zvedavosť - herný svet v Minecrafte je plný rôznorodých zónových ekosystémov, ktoré sa nazývajú “biómy”. Deti môžu cestovať po svete a zisťovať, že za najbližším lesom leží veľké jazero v ktorom žijú rybky a za jazerom začína zimná krajina plná snehu a ihličnatých stromov. Za vysokými kopcami je tajomná tajga a s trochou šťastia sa tam dá chytiť líška. A vraj, ak má hráč ten správny predmet, sa dá líška aj skrotiť a odviesť domov. Ale ako na to? Tieto a ďalšie otázky si kladú malí hráči pri objavovaní herných biómov, ktoré prekypujú životom a lákajú deti objavovať svet ďalej a ďalej. 
    3. Učí riešeniu problémov - keďže si deti v hre stanovujú ciele sami, učia sa zároveň tieto ciele svojpomocne dosahovať. Nie vždy je to však jednoduché a musia prísť na postupnosť krokov, ktorá ich priblíži k úspešnému splneniu cieľa. Napríklad - dieťa môže chcieť vyrobiť odolný diamantový krompáč. Na jeho tvorbu však potrebuje získať diamanty, ktoré sa nachádzajú vo veľkých hĺbkach herného sveta. Aby sa tam dieťa dostalo, musí si vopred pripraviť množstvo fakieľ (inak bude pod zemou v absolútnej tme) a tiež zbrane proti nepriateľom, ktorí ho budú prenasledovať. Aby sa do hĺbok v zdraví dostal, zrejme si bude chcieť pripraviť aj jedlo a lektvary s liečivým účinkom. Toto všetko si musí vedieť dopredu naplánovať, zadovážiť a vyrobiť, aby tak predišiel problémom, ktoré by ho v podzemí čakali. A dieťa to zvládne, pretože ho poháňa vlastná motivácia a predošlé skúsenosti.
    4. Podporuje spoluprácu a sociálnu interakciu - komunita je veľkou súčasťou Minecraftu. Hoci sa hra dá hrať celkom osamote len s jedným hráčom, obľúbené sú aj spoločné hrania s kamarátom alebo celkom cudzími ľuďmi prostredníctvom serveru na internete, kedy viac hráčov zdieľa jeden svet. Typicky je hra s viacerými hráčmi ešte omnoho zábavnejšia, hráči spolu komunikujú cez správy alebo mikrofón a dohadujú sa na akých cieľoch budú spolupracovať. Deti milujú priateľskú hernú komunitu a keďže za hernými postavami stoja skutoční ľudia, učia sa vzájomne prospešnej komunikácii a emocionálnej inteligencii
    5. Zoznamuje deti s ekonomickými princípmi - v niektorých herných režimoch môžu hráči obchodovať so svojimi virtuálnymi zdrojmi, čo ich učí porozumieť ekonomickým princípom a základom obchodu. V neposlednom rade si musia precvičovať aj matematiku, aby zistili koľko peňazí (smaragdov) ešte musia získať, ak si chcú od obchodníka kúpiť napr. lepšie brnenie. 
    6. Učí základy programovania - hra obsahuje tzv. “redstone” mechanizmy, ktoré môžu hráči používať na vytváranie jednoduchých počítačových obvodov, vďaka čomu sa učia porozumieť tomu, ako funguje programovanie. 
    7. Ponúka bezpečný virtuálny svet - mnoho rodičov sa dnes oprávnene bojí, že v online hrách sa deti stretnú s násilím, vulgárnosťou, nevhodnými témami, šikanovaním, výsmechom atď. Oproti iným hrám Minecraft poskytuje relatívne bezpečné prostredie, kde môžu deti hrať buď samé alebo interagovať s kamarátmi pod dohľadom rodičov a v bezpečí pred potenciálnymi hrozbami.  
.
.

O výhodách Minecraftu pre deti by sa dalo napísať ešte mnoho (oplatí sa napríklad zoznámiť sa so vzdelávacou verziou Minecraftu), no my sme sa snažili rodičom predstaviť základné informácie o tejto slávnej hre a dokázať, že ak má dieťa nad sebou dohľad a presne určené limity času stráveného v hre, nie je sa čoho obávať. Naopak, Minecraft môže byť aj pre malé deti veľmi prospešný, vďaka nemu sa učia porozumieť postupom, ktoré sú rovnaké v hre aj v reálnom svete a sú tak lepšie pripravené na školu, život a budúcu profesiu. 

.
.

Ak aj vaše dieťa miluje Minecraft a chcete mu urobiť radosť darčekom z tohto sveta, tu je naša kompletná ponuka hračiek a produktov s motívom Minecraftu. Prajeme vám príjemne strávený čas s deťmi v reálnom alebo kockatom svete!