Ako vybrať správny batoh pre dieťa?

Skôr či neskôr každé dieťa zatúži po svojom vlastnom batôžku, ale ako vybrať ten pravý? Ako zabezpečiť, že dieťa bude batoh nosiť rado a že bude vhodný pre jeho vek? Prinášame vám niekoľko tipov na to, čo zvážiť a na čo myslieť pri výbere ideálneho batoha, ktorý bude vaše dieťa milovať.

ako-vybrat-batoh-pre-dieta-jpg

1. ZVÁŽTE VEĽKOSŤ

Čím väčšie dieťa, tým väčší batoh. Ale pozor, tento parameter treba ustriehnuť najmä pri škôlkaroch, ktorí majú malé chrbátiky a unesú malé náklady. Všeobecne sa odporúča, aby hmotnosť plného batoha nepresiahla 10 - 15% váhy dieťaťa. V prípade 4-ročného dieťaťa s hmotnosťou 17 kg je to batoh, ktorý po naplnení váži 1,7 až 2,5 kg. Avšak čím dlhšia trasa, tým menej by mal batoh vážiť, a to aj napriek predošlému odporúčaniu. Ak teda plánujete turistiku alebo dlhší výlet mestom, snažte sa dieťaťu naložiť batoh úplne minimálne. Pozor si treba dať aj na výšku dieťaťa:

Menšie deti do 6 rokov a 120 cm - batohy cca. 30 cm bluey

Väčšie deti nad 6 rokov a 120 cm - batohy nad 40 cm naruto

 

2. ZVÁŽTE MOTÍV

Nie je žiadnym prekvapením, že jedným z najdôležitejších kritérií pre to, aby dieťa svoj batoh nosilo rado, je jeho vzhľad. Menšie deti nezaujíma kvalita materiálov či precíznosť vypracovania. Zaujíma ich, či je na batohu ich obľúbená postavička, seriál alebo motív. Spýtajte sa svojich detí čo je ich obľúbená rozprávka alebo hrdina a hľadajte také batohy, ktoré sú v súlade s ich preferenciami.

TIPY NA BATOHY PODĽA VEKU

 

ŠKÔLKARI:

 

Disney:     

.
.

 

Hello Kitty:  

.

MALÍ ŠKOLÁCI:

 

Harry Potter:  

.
.

 

Sonic:   

 

 

Pokémon:   

.
.

 

VÄČŠÍ ŠKOLÁCI:

 

Minecraft:  

.
.

 

Star Wars:   

.
.

 

Wednesday:  

 

 

Marvel:   

.
.

3. ZVÁŽTE KOMFORT A ZDRAVIE

Prihliadajte na to, aby batoh už na prvý pohľad vyzeral pohodlne. Zo začiatku sa to možno odhadnúť nedá, ale z času na čas skontrolujte, ako vaše dieťa batoh nosí. Všímajte si najmä to, či nechodí vo veľkom predklone (vtedy je batoh neúmerne ťažký), alebo či dieťa nenosí batoh len na jednom ramene. Opakované zaťažovanie jedného ramena môže spôsobiť pokles ramienka a dieťa bude aj bez batoha vyzerať, že nemá ramená v rovnakej výške. V takom prípade je potrebné navštíviť fyzioterapeuta, je preto dobré sa tomu vyhnúť správnym nosením batoha a rovnomerným zaťažovaním celej plochy ramien a chrbta.  

 foto-ako-vybrat-spravny-batoh-pre-dieta

Na záver: 

Ak ste už vybrali ten pravý batoh podľa motívu, veľkosti aj komfortu, ale pochybujete o jeho životnosti, netrápte sa. Malé deti zničia akýkoľvek kvalitný produkt bez ohľadu na jeho cenu či spôsob vyhotovenia. Ak musíte batoh vymeniť, vnímajte to ako príležitosť raz za čas prehodnotiť vkus dieťaťa, lebo to, čo sa mu páčilo v piatich rokoch, sa mu už nutne nemusí páčiť v siedmich rokoch. Deti rýchlo rastú, takže nový batoh ich poteší nielen kvôli aktuálnejšiemu motívu, ale aj väčšiemu objemu. Spokojnosť tak bude na oboch stranách :)