Letné nástrahy a úrazy: Vieme ako im predchádzať i ako ich vyriešiť

V lete nás okrem zábavy a hier môže prekvapiť aj zopár nepríjemností. Viete ako jednoducho vybrať kliešťa, čo treba robiť pri úpale, či ako predchádzať úrazu? My áno a radi vám to prezradíme. Prežime s deťmi krásne leto bez boliestok a sĺz.

                                              prazdniny

 

Nepríjemný hmyz

Kliešť

Prevencia: Kliešť síce nepatrí ku hmyzu, no nepríjemný bezpochyby je. Preto sa na prechádzku prírodou vyzbrojte účinným repelentom. Dbajte na pevnú obuv, priedušné dlhé nohavice (zastrčte ich do ponožiek alebo topánok) i tričko svetlej farby. Hoci sa kliešte  nachádzajú v trávnatých porastoch vo výške od 0,2 do 1 metra, nezabúdajte ani na prikrývku hlavy. Ak vás prechádzka unaví, nesadajte si do vysokej trávy. Radšej si rozložte svetlú deku v nižšom poraste. Po príchode domov ratolesti i seba skontrolujte a sústreďte sa predovšetkým na oblasť:

  • podkolennej jamky a podpazušia,
  • intímnych miest (najme ak drobec v prírode potreboval na toaletu),
  • za ušami a na hlave medzi vlasmi.

 

Ošetrenie: Ak ste sa domov predsa len vrátili s neželaným návštevníkom, nepodliehajte panike. Kliešťa uchopte pinzetou čo najbližšie pri pokožke (za hlavičku) a 1 až 2 krát ním otočte (musí byť kolmo na pokožku). Ľahkým ťahom  ho vytiahnite a ranku vydezinfikujte. 

Či sa vám kliešťa podarilo vybrať celého môžete skontrolovať pomocou lupy. Kliešťa nikdy nechytajte rukami. Po vybratí ho spláchnite do záchodu alebo zabaľte do papierika a spáľte. Miesto, na ktorom bol kliešť prisatý, sledujte. Návštevu lekára neodkladajte, ak miesto vpichu opuchne, svrbí alebo sa objaví horúčka.

Tip: Repelent vyberajte podľa veku dieťatka, citlivosti jeho pokožky a účinnosti. Na trhu totiž nájdeme i repelenty, ktoré nás síce pred komármi ochránia po dobu 4 hodín, no proti kliešťom účinkujú iba 30 minút.

                                              ako_vybrat_kliesta

Komár

Prevencia: Drobcom oblečte priliehavé oblečenie (zabráni hmyzu vletieť pod tričko) a nastriekajte ich repelentom. Domov pred nepríjemným bzukotom ochránite:

  • ak zatvoríte okná predtým, ako rozsvietite svetlo,
  • pomocou sieťok na oknách,
  • odpudzovačmi komárov .

Odpudzovač môžete kúpiť v obchode alebo si ho pripraviť sami. Komáre nemajú rady vôňu:

  • pelargónie (muškátu), levandule, medovky, mäty: zútulnia váš domov a môžete si z nich (teda okrem pelargónie) pripraviť čaj,
  • olej z cédru, čajovníka (tea tree), anízu, tymianu: nakvapkajte na chumáčik vaty a položte na tanieriku na parapet
  • citrónu a limetky: rozkrojte a položte na parapet či nočný stolík. Účinok znásobíte ak do limetky napicháte klinčeky
  • cesnaku

                                              levandula

Ošetrenie: Ak štípanec svrbí, natrite ho citrónom, octom, cibuľou, medom, ovsenou kašou (zmiešajte lyžicu ovsených vločiek s troškou vody) alebo priložte soľ, zabalenú do vlhkej handričky. V lekárni vám poradia, ktorý gél alebo roztok po bodnutí hmyzom je pre dieťatko najvhodnejší. Niekedy však štípanec svrbí ďalej, opuchne a je červený a teplý. Vtedy pomôže lokálne antihistaminikum - liek proti alergickej reakcii (napr. Fenistil gel). U najmenších detí ho používajte iba na veľmi malú plochu.

Domáci recept na repelent: do 100 ml liehu, vodky alebo Alpy nasypte 10 g celých klinčekov a nechajte 2 týždne odpočívať. Zmes občas premiešajte. Hotový  repelent prelejte do rozprašovača pre ľahšiu aplikáciu na odev a pokožku.

                                              opalovanie

Včela

Prevencia: Drobcov naučte, že keď okolo nich včielka poletuje, majú pokojne stáť, nekopať, nemávať rukami a neotvárať pusu. Včielka si ich obzrie a odletí. Ak sa chystáte na výlet, deti upozornite aby  ruky nedávali do dutín v stromoch, ani do dier v skalách (môžu podráždiť včely, ktoré tam majú hniezdo).

Ošetrenie: Ak vášho drobca poštípala včela, najskôr musíte (pinzetou alebo nechtom) odstrániť žihadlo. Potom bodnutie schlaďte (studeným obkladom, kockou ľadu či balíkom mrazenej zeleniny zabalenej v utierke) a ošetrite rovnako ako štípanec od komára.

Dieťatko nasledujúcich 8 hodín sledujte. Nadmerný opuch v mieste vpichu, malátnosť, zvracanie, sťažené dýchanie, žihľavka, začervenanie či opuch tváre i úst môžu byť príznakom alergickej reakcie. V takom prípade okamžite navštívte lekára. Drobca by ste mali sledovať tiež ak ho uštipne čmeliak, osa či sršeň.

                                                   ustipnutie_vcelou

Osa

Prevencia: Ak konzumujete ovocie, zmrzlinu či sladkú malinovku, osy si budú chcieť zamaškrtiť tiež. Dávajte preto  pozor, aby ich vaša ratolesť  nezjedla alebo nevypila.

Ošetrenie: Osie, i včelie uštipnutie v ústnej dutine môže byť veľmi nebezpečné, preto bezodkladne vyhľadajte lekársku pomoc. Ak osa poštípala dieťatko na inej časti tela, bodnutie ochlaďte a ošetrite rovnako, ako v prípade uštipnutia včelou a komárom.

                                             ustipnutie_osou

Trampolína a skákací hrad

Prevencia: Atrakcie na skákanie patria k najobľúbenejším detským aktivitám. Mnohí prevádzkovatelia však uprednostňujú zárobok pred bezpečnosťou a počet detí na atrakcii neregulujú. Práve vtedy sa o bezpečnosť našich ratolestí musíme postarať my.

Pravdou je, že čím viac detí sa na trampolíne či hrade zabáva, tým väčšia je pravdepodobnosť, že si niektoré ublíži. Preto situáciu sledujte a ak je detí priveľa, presvedčte dieťatko nech sa ide napiť džúsu či pohojdať sa. Rovnako, keď je váš poklad najmenší a poskakujúce detičky sú výrazne ťažšie, je veľká pravdepodobnosť, že pri páde sa zraní práve on. 

Ak vám to situácia dovolí, zabezpečte si trampolínu domov. Ak sa vaši výmyselníci vyskáču doma, nebudú ich tak lákať preplnené trampolíny v reštauráciách  a kaviarňach.

                                             trampolina

Pády a odreniny

 

 

Prevencia: Niekedy sa nám ani pri najväčšej opatrnosti nepodarí pádu nášho výmyselníka zabrániť. Preto so sebou vždy noste ,,pohotovostnú lekárničku“ v ktorej budete mať pripravené náplaste (najlepšie s obrázkami), dezinfekciu, ktorá neštípe (napr. Detol) a cukrík alebo nálepku za statočnosť.

Pre ,,benjamínkov“, ktorí s behaním iba začínajú, odporúčame v lete vzdušné dlhé nohavice, ktoré jemnú pokožku ochránia pred odreninami, alebo chrániče kolien

Ošetrenie: Ranku opláchnite čistou vodou, vydezinfikujte a ak krváca, prelepte ju sterilnou náplasťou. Náplaste majú často ,,zázračný efekt“ a dieťa sa upokojí hneď keď zbadá, že sa mu chystáte odreninu zalepiť. Keď krvácanie prestane, ranku odlepte. Zahojí sa skôr. Väčšie odreniny môžete ošetrovať repíkovým odvarom, alebo obkladom z listov skorocelu kopijovitého. Naše starké tiež nedali dopustiť na nechtíkovú masť.

Recept na nechtíkovú masť: Nechtíkovú masť si môžete kúpiť v lekárni alebo pripraviť doma. Stačí ak do rozohriatej bravčovej masti nasypete kvety nechtíka a necháte ich cez noc odstáť. Ráno masť znova zahrejte a preceďte do uzatvárateľných nádob. Pomáha najmä počas hojenia, keď ranka svrbí.

V prípade, že si dieťa pri páde udrelo hlavu a stratilo vedomie, okamžite navštívte lekára. Rovnako návštevu urgentného príjmu neodkladajte ak zvracia, je malátne, veľmi spavé, či sa správa inak, ako ste zvyknutý. Ak sa vám zdá drobec v poriadku, po úraze hlavy ho  pozornejšie sledujte 24 hodín (aj počas spánku). Neznamená to, že máte byť celú noc hore, no raz, dva krát cez noc ho prebuďte a skontrolujte či reaguje primerane situácii.

                                            ako_predist_urazuBicykel, kolobežka, korčule a skateboard

 

Prevencia: Pri kúpe prvého odrážadla  či kolobežky nechajte dieťatko, aby si vybralo prilbu, ktorá sa mu páči. Vysvetlite mu, že k jazde patrí a že vždy keď pôjde na svojom dopravnom prostriedku, musí ju mať na hlave. Možno si myslíte, že preháňame, no podľa výskumov prilba znižuje riziko úrazov hlavy až o 85 %.

Na jazdu vyzbrojte drobca tiež reflexnými prvkami a vhodnou obuvou. Ak sa ratolesť vydá von na skateboarde či korčuliach, nezabudnite tiež na chrániče kolien, lakťov a zápästia. Malé deti sprevádzajte počas jazdy vy. Väčšie naučte, že voziť by sa mali na cyklistických ihriskách a chodníkoch. Vysvetlite im prečo nie je bezpečné,  ak sa na bicykli vezú viacerí a prečo nemajú jazdiť po  frekventovaných cestách.

                                              bicykel

Pri vode

Pozor na nôžky

Prevencia: Šantenie pri vode však môžu narušiť ostré kamienky i predmety, ktoré pod vodou neuvidíte. Ochrániť nôžky vašich najmenších vám pomôžu topánky do vody.

Ošetrenie: Ak sa na kolienku či lakti vášho zlatíčka objaví odrenina, vydezinfikujte ju a pred ďalším kúpaním počkajte kým sa vytvorí chrasta. Ranu spôsobenú morským živočíchom opláchnite teplou morskou vodou alebo octom. Zvyšky živočícha, ktoré v rane zostali (pichliač morského ježka či rameno medúzy) nikdy neodstraňujte násilne. Môžu mať na sebe háčiky. Vyhľadajte plavčíka, alebo lekára.

                                               plavanie

                                                      

Vdýchnutie vody

Prevencia: Či už máte bazén na záhrade, alebo trávite deň pri jazere či na kúpalisku, drobcov majte vždy na dohľad. Dieťa, no i dospelý, sa dokáže utopiť v 5 cm vody. Odborníci neodporúčajú púšťať deti mladšie ako 6 rokov do vody bez dospelého dozoru. Najlepšie čo môžete urobiť, je naučiť plávať drobca čím skôr. Vhodné je tiež, keď ratolestiam vysvetlíte, že vo vode sa musia správať zodpovedne.

 

Mali by si zapamätať, že:

  1. do vody nikdy nesmú isť bez vás, alebo iného dospeláka,
  2. pri vode sa nesmú hrať a behať, ak na nich nedohliadate,
  3. plávať v rieke je nebezpečnejšie, ako plávať v jazere,
  4. ak nevedia plávať, nemôžu ísť do vody bez ochranných rukávnikov alebo kolesa
  5. ak im pri hre spadne do vody lopta, nesmú po ňu ísť bez vás.

 

Starším deťom pripomeňte, že:

  1. keď prichádza búrka alebo silný vietor, musia ísť z vody von,
  2. nesmú sa kúpať na miestach, kde je kúpanie zakázané,
  3. nemajú ísť do vody hneď po jedle (odporúča sa počkať aspoň hodinu), keď sú unavený a veľmi rozhorúčený (teplotný šok môže vyvolať zdravotné komplikácie),
  4. nesmú skákať do neznámej vody, lebo nepoznajú jej hĺbku a môžu sa vážne zraniť,
  5. pri jazde na vodnom bicykli a plavbe na loďke musia mať na sebe nafukovacie vesty, aj keď sú dobrý plavci.

 

                                                             ochranne_pomocky_do_vody

Ošetrenie: Ak sa dieťa alebo dospelý ponorí pod hladinu a voda sa mu dostane do dýchacích ciest, môže nastať kŕč zvieračov hrtana (laryngospazmus). Hlasivková štrbina sa uzavrie a nevieme sa nadýchnuť. Preto ak sa niekto topí:

  1. musíme ho vytiahnuť na breh (pritom dávame pozor, aby nestiahol pod hladinu aj nás),
  2. ak je pri vedomí, upokojíme ho a obrátime tvárou a hrudníkom dolu, aby voda dokázala vytiecť z dýchacích ciest (kašľom a zvracaním sa organizmus zbavuje vody, preto ich nepotláčajme),
  3. ak nedýcha a je v bezvedomí, musíme okamžite začať s oživovaním a privolať rýchlu zdravotnú pomoc.

V posledných rokoch sa veľa hovorí o sekundárnom utopení. Jeho zákernosť tkvie v tom, že sa neprejavuje okamžite. Voda, ktorá sa dostane do dýchacích ciest, môže vyvolať opuch pľúc. Preto ak sa vaša ratolesť neúmyselne ponorila, alebo si glgla vody, najbližších 24 hodín ju sledujte. Ak drobec začne kašlať, vykašliavať tekutinu, horšie dýchať, je apatický, alebo unavený viac, ako obvykle, vyhľadajte lekára.

Príliš veľa slniečka

Spálená pokožka

Prevencia: Ak sa vyberiete na výlet alebo k vode, nezabudnite potomka chrániť pokrývkou hlavy a kvalitným opaľovacím krémom s vysokým ochranným faktorom. Pribaľte si tiež dostatok tekutín . Hoci čistá voda alebo nesladený čaj sú zdravé, najdôležitejšie je, aby drobec pil a tak vezmite so sebou nápoj, ktorý váš výmyselník určite neodmietne.  Medzi 11-tou a 15-tou hodinou je slnko najsilnejšie a vaše ratolesti by mali byť na chládku, alebo vo vnútri.

Ošetrenie: Môže sa stať, že dobu pobytu na slniečku neodhadnete a vaša ratolesť skončí červená ako rak. Vtedy dieťatku podajte dostatok tekutín, osprchujte ho vlažnou vodou a pokožku ošetrite:

  1. mliekom po opaľovaní s obsahom aloe vera alebo panthenolu (minimálne 10 %),
  2. chladivým obkladom z vody, zeleného čaju, mlieka, alebo šťavy zo strúhaného zemiaka,
  3. smotanou, alebo bielym jogurtom, ktoré necháte pôsobiť aspoň 10 minút,
  4. rozpučeným banánom, alebo kolieskami uhorky.

 

Ak sa na pokožke objavia pľuzgieriky, neaplikujte žiadne obklady ani babské recepty. Vyhľadajte lekára.

                                              upal

Úpal

Prevencia: Nie je tajomstvom, že vďaka nedostatočne vyvinutej termoregulácii sú novorodenci a dojčatá ohrozené úpalom už pri veľmi krátkom pobyte na priamom slnku. Aj v  prípade predškolákov však platí, že počas veľmi teplých dní by sa mali zdržiavať prevažne v tieni. Ak s drobcom idete von, oblečte mu ľahké vzdušné oblečenie svetlej farby a na hlavu nasaďte šiltovku alebo klobúk.

 

Prehriatiu detského organizmu môžete zabrániť, ak:

  • bude dieťatko dostatočne piť (nie len počas horúčav, ale aj pár dní predtým, ako sú očakávané extrémne teplé dni),
  • naučíte drobca vypiť pohár vody hneď po prebudení,
  • počas doby, keď je slnko najagresívnejšie budete v chládku,
  • drobcovi oblečiete namiesto plaviek vzdušný odev (vrstva vzduchu pod odevom ho ochráni pred teplom).

 

Ako rozoznať prehriatie od úpalu?

Prehriatie sa najčastejšie prejavuje:

  • únavou,
  • závratmi, nevoľnosťou až zvracaním,
  • bolesťou hlavy i svalov,
  • búšením srdca a zrýchleným dychom,
  • zvýšenou telesnou teplotou, ktorá môže byť vyššia ako 40 stupňov Celzia.

 

Úpal spoznáte podľa toho, že ho okrem už spomenutých príznakov môže sprevádzať:

  • strata vedomia,
  • zvláštne správanie (zmätenosť, halucinácie, dezorientácia).

 

                                                           opalovaci_krem

Ošetrenie:

V prípade prehriatia:

  • drobca uložte do chladnej tmavej miestnosti,
  • podávajte mu rôzne tekutiny (vodu, čaj, minerálnu vodu, džús, rehydratačný roztok),
  • podložte mu nohy, aby boli vyššie ako hrudník,
  • ošetrite spálenú pokožku.

 

Ak má drobec úpal, okrem vyššie uvedených pokynov, je potrebné dieťa:

  • postupne ochladzovať na teplotu 38,5 až 38 OC (uterákom namočeným v približne 20 stupňovej vode, krátkodobým prikladaním ľadu zabaleného do utierky na krk  i  podpazušie, alebo vlažnou sprchou),
  • otočiť na bok, ak zvracia (predídete tak vdýchnutiu zvratkov),
  • vyhľadať lekársku pomoc, ak sa príznaky nezmiernia do 30 minút. Ak sa stav zhoršuje, dieťatko je zmätené alebo v bezvedomí, volajte Záchrannú zdravotnú službu ihneď).

 

                                                            spalena_pokozka

Užitočné telefóne čísla na záver:

155 - Rýchla zdravotnícka pomoc

112 - Linka tiesňového volania

+421 2 5477 4166 -  Národné toxikologické informačné centrum

18 300 - Horská záchranná služba

 

Vieme, že článok nie je ladený veľmi pozitívne, no i toto s letom a prázdninami súvisí. A ako sa vraví: ,,je lepšie byť pripravený, ako prekvapený“. Prajeme vám krásne prázdniny bez úrazov a zdravotných problémov.

Nemáme zdravotnícke vzdelanie. Informácie, ktoré čítate majú informatívny charakter a čerpali sme z odborných článkov na internete. Preto nedokážeme ich správnosť zaručiť.