Tvoríme s deťmi: vyrobte si dinosaurie vajíčko, vlastnú šálku, alebo zvukové pexeso.

Málo čo má pre deti takú hodnotu, ako hračka alebo darček, ktorý vytvorili vlastnými rukami. Vyrobte si preto spolu s nami vlastnú sošku, šperk, mydlo, či voňavé potpourri. Či už na tvorenie využijete domáce zásoby, alebo sa inšpirujete našimi súpravami, užijete si veľa zábavy a pohody. Tak poďme na to.

                                                   tvorime_s_detmi

Kreatívne potreby, ktoré nájdete doma

Zvieratko vo vajíčku

V súčasnosti sú veľkým hitom postavičky, ktoré sa vyliahnu  z vajíčka vo vode. Malého zvedavca však určite poteší aj vajíčko, z ktorého bude musieť postavičku vyslobodiť sám.

Postup: 5 odmeriek polohrubej múky, 5 odmeriek mletej kávy (kávového sósu), 2 odmerky soli a  3 a ½ odmerky studenej vody zmiešame. Hmotou obalíme malú hračku (napr. z kindervajíčka) a vytvarujeme vajíčko, ktoré necháme niekoľko dní odpočívať. Keď je vajíčko tvrdé, vyzbrojte dieťatko náradím (hračkárske kladivká, lopatky…) a môžete dolovať poklad.

                                                   tvorime_z_kavy

Domáce potpourri

Prevoňajte si byt doma vyrobenou aromatickou zmesou.

Postup: Do misiek pripravte klinčeky, škoricu, vanilku, sušený pomaranč, levanduľu, materinu dúšku, mätu, fialky či jazmín. Nechajte dieťatko, aby samo kombinovalo a  nasypávalo jednotlivé prísady do látkového vrecúška (to môžete kúpiť alebo zhotoviť doma). Ak mu výsledok nebude voňať, môžete začať od začiatku. Keď malý bádateľ namieša vôňu, s ktorou bude spokojný, previažte vrecúško peknou stužkou.

Tip: aby zmes vydržala dlhšie voňavá, môžete do nej pridať kúsky vaty pokvapkanej esenciálnym olejom.

                                                  domace_potpourri

Zvukové pexeso

Klasické pexeso pozná snáď každý. Počuli ste však o zvukovom pexese?

Postup: Prázdne obaly od kindervajíčkových hračiek naplňte prísadami tak, aby vždy dve vajíčka boli naplnené rovnakými surovinami. Použiť môžete šošovicu, fazuľu, ryžu, krupicu, kryštálový cukor či pohanku. Vzniknú tak 2 vajíčka so šošovicou, 2 s krupicou, 2 s ryžou a podobne. Každé vajíčko okolo spoja oblepte lepiacou páskou, aby sa počas hry obsah nevysypal a hra môže začať. Ten kto nájde najviac párov, ktoré hrkajú rovnako, vyhráva.

Svietnik z CD

Určite máte doma nepotrebné CD-čko. Ponúknite ho drobcovi a vytvorte spolu krásny svietnik.

Postup: prichystajte si rôzne koráliky, ozdôbky, trblietky, kúsky farebných papierov a ďalšie drobnosti. Nechajte dieťatko natrieť povrch CD tekutým lepidlom (Herkules, Klovatina). Do stredu prilepte spolu kahanec a potom už nechajte drobca nech sa realizuje. Hotový svietnik zútulní izbičku pri čítaní večernej rozprávky.

                                                 svietnik

Rumbaguľa

Zvukové hračky sú obľúbené v každom vývojovom stupni dieťatka. Vyrobte si s nami rumbaguľu

Postup:  do prvého kelímku (napr. od jogurtu) nasypte fazuľu, šošovicu či ryžu. Do spodnej časti druhého (rovnakého) kelímku urobte dieru, prestrčte cez ňu paličku a upevnite ju lepiacou páskou. Naplnený kelímok uzavrite kelímkom s paličkou tak, aby sa otvory dotýkali a spoj oblepte lepiacou páskou. Zlepené kelímky oblepte po celej ploche papierovou lepiacou páskou.

Teraz prichádza na rad vaša ratolesť. Prichystajte farbičky, fixky, nálepky, pečiatky, trblietky, fúkacie fixky a nechajte dieťatko, aby si hudobný nástroj vyzdobilo podľa svojich predstáv.

                                                 rumbagule

Malá soška

Poznáte slané cesto? Dobre sa s ním pracuje a je ideálne na výrobu 3D výtvorov.

Postup: 4 diely múky (hladkej alebo polohrubej) zmiešajte s 1 dielom soli a s 1 a ½  dielom teplej vody. Ak je cesto príliš husté, prilejte vodu. K cestu môžete prisypať trblietky, alebo ho môžete rozdeliť na menšie kusy a zafarbiť potravinárskymi farbami.  Keď je cesto hotové, stačí zavolať malého majstra a nechať ho tvoriť. Umelecké dielo na vzduchu za pár dní stvrdne.

                                                 plastelina_1

Tip: Po hre drobcovi opláchnite ruky a nakrémujte ich detským krémom. Ak má dieťatko na rúčke ranku alebo záder, počkajte pár dní. Soľ môže v ranke spôsobiť pálenie a bolesť a zábava sa zmení na plač.

 

Morský piesok

Jemný piesok, aký poznáte z morských pláží si môžete pripraviť aj doma.

Postup: 7 dielov hladkej múky zmiešajte s 1 dielom jedlého oleja. Podobne, ako slané cesto, aj piesok môžete dotvoriť trblietkami, alebo potravinárskymi farbami. Výborne drží tvar, takže ,,formičkové koláčiky“ sa vášmu pokladíku nebudú rozpadávať ako na pieskovisku.

Tip: hotový kúzelný piesok   si môžete objednať aj v našom eshope už od 12,69 €

                piesok

Dobré nápady pre šikovné rúčky

1. Vtáčia búdka

Zima je ešte ďaleko, no pripraviť sa na ňu môžete aj teraz. Ak žijete v rodinnom dome, vaša ratolesť bude určite nadšená, keď bude môcť v chladných mesiacoch pozorovať vtáčiky. Ešte väčšiu radosť bude mať, ak im krmivo nasype do vtáčej búdky, ktorú sama vytvorila. Súčasťou balenia sú drevené diely, farby na drevo a náradie a drobcovi príde pomoc ocina či starkého určite vhod. Veľkosť hotovej vtáčej búdky je 16 x 14 x 18 cm

Vhodné od:  6+

Cena: 13,86 €

                                                        vtacia_budka

2. Ozdobený hrnček

Donútiť dieťa, aby sa napilo, je občas boj. Ak máte podobný problém, siahnite po šálke, ktorú si váš výmyselník bude môcť ozdobiť úplne sám. Čajík a kakao z ničoho iného nebudú chutiť lepšie. Súčasťou balenia je 1 porcelánová šálka a 4 fixky (žltá, červená, zelená, čierna).

Vhodné od: 6+

Cena: 10,77 €

                                                       set_na_porcelan

3. Výroba mydla

Umývanie rúk väčšinou tiež nepatrí k obľúbeným detským činnostiam. Keď ich však v kúpeľni bude čakať mydlo v tvare zvieratka, vláčika či kvietku, určite ich presvedčíte ľahšie. A keď si to mydlo budú môcť samé vyrobiť, budú k umývaniu rúk nútiť oni vás. Súčasťou balenia je mydlový základ, formy na odliatky, miska na rozpustenie mydla, červená, žltá a modrá farba, 2 arómy a ochranné rukavice a pripravíte z neho 8 až 12 mydiel.

Pozn.: Počas výroby mydla je potrebné mydlový základ roztopiť (v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli), preto by ste na deti mali dohliadať, prípadne im pri manipulácii pomôcť.

Vhodné od: 5+

Cena: 10,85 €

                                mydlá 1

4. Originálne ťažítko či hra z kameňov

Vraciate sa z každej vychádzky s kýblikom plným kameňov? Teraz ich môžete využiť. Poproste vášho malého geológa, aby vybral tie najkrajšie a najväčšie kúsky. Sadnite si spolu k stolu a nechajte ho, aby vám vravel, čo máte na ktorý kamienok nakresliť . Spolu si tak vyrobíte kamienkovú hernú sadu, ktorú si drobec určite zamiluje.

Ak sa bude chcieť ratolesť do tvorby zapojiť, dovoľte mu to. Možno výtvor nebude súci do múzea, no pre vás a vaše dieťatko bude najdokonalejší na svete. Súčasťou setu je 5 kamienkov, 6 akrylových farieb, trblietavý prášok, obrázky, lepidlo a kefka.

Vhodné od: 6+

Cena: 9,96 €.

                                              malovanie_na_kamene

                                                     

 

5. Tričko podľa predstáv

Menšie aj väčšie parádnice určite očarí súprava na výrobu vlastného módneho kúsku . Vaša slečna si tak pomocou 4 sprejových farieb, trblietok, šablón a ceruzky bude môcť vytvoriť jedinečné tričko či šaty, aké nikto iný mať určite nebude. Tak smelo do toho.

Vhodné od: 8+

Cena:11,79 €

                                                     farby_na_tricko

6. Vyrobte si šperky

Originálny kus odevu sa už v šatníku vašej slečny nachádza. Ten však treba doplniť unikátnym šperkom. Riešením je kreatívna súprava Cutie Stix, s ktorou si vaša princezná vytvorí tie najkrajšie náramky, náhrdelníky, ozdoby do vlasov, ale tiež roztomilé postavičky či zvieratká.  Fantázii sa medze nekladú.

Set je tvorený širokým príslušenstvom obsahujúcim úložnú jednotku, prúty a prútiky na výrobu korálikov, pomôcky na krájanie a rozrušovanie, paličky, uzávery na šperky, navliekač, cievky, samolepky na nechty a ďalšie.

Vhodné od: 6+

Cena: 31,60 €

                                             koralky

Video k súprave