9 tipov, s ktorými ľahko zvládnete cestu na dovolenku + praktický zoznam hier

,,Kufre zbalené, môžeme vyraziť!“. Od vysnívanej dovolenky vás delia posledné hodiny jazdy alebo letu. Cestovanie s dieťatkom nemusí byť vyčerpávajúce.  S našimi nápadmi ho zmeníte na zábavný a veselý zážitok.   

                                               chlapec_v_aute

Ako zabaviť dieťa v aute?

1. Slovné hry na cestu autom

Pre detičky od 3 rokov

- Kto je to? Kam ide? Čo robí?: Počas jazdy cez mesto uvidíte mnoho ľudí.  To je ideálna príležitosť na zapojenie detskej kreativity. Vymýšľajte s deťmi vtipné príbehy o tom, kam ktorá osoba ide, čo tam bude robiť, alebo kde bola predtým. Môžete tiež vymyslieť meno a povolanie. Upozornite však drobcov, aby si nerobili srandu z toho, ak je niekto napr. na vozíčku, alebo váži o pár kilogramov viac. Slušné správanie je dôležité i pri hre.

- Aký zvuk vydáva zbíjačka?: Súčasťou mesta sú okrem ľudí aj mnohé predmety. Napodobnite spolu zvuky kosačky, semafora, trúbiaceho auta či zvonu na kostolnej veži, okolo ktorých prechádzate. Ak prechádzate okolo pasienkov, určite natrafíte tiež na kravy, ovce či kone. Vyzvite drobcov aby napodobnili zvuky, ktoré vydávajú.

- Hádaj, čo majú spoločné: Podstatou hry je vymenovať predmety a živočíchy, ktoré spája spoločný znak (lopta, koleso, jablko sú guľaté, obloha, more, ocinkove oči sú modré, kačica, bocian a vrabec sú vtáky). Najprv nechajte hádať dieťatko. Keď pochopí podstatu hry môže slová vymýšľať samo a vy budete hádať.

- Vieš čo je to?: Ak máte doma slovník cudzích slov, určite si ho pribaľte. Ak nie, poslúži vám aj aplikácia v mobile. Počas cesty vyberajte náhodne slovíčka zo slovníka a pýtajte sa detí, či im rozumejú. Môžete im dať aj možnosti, napr. ,,Amulet je predmet, ktorý nosíme pre šťastie, rastlina alebo človek, ktorý sa správa neslušne?

- Ako sa to povie inak?: Podobne vám poslúži tiež synonymický slovník, hoci pri menších deťoch sa zaobídete i bez neho. Vymyslite slovo a vyzvite drobcov aby hľadali slová s rovnakým významom, napr. ,,Ľúbim Ťa vieme inak povedať ako? Mám Ťa rád, milujem Ťa...“ Obe hry sú výborné na zlepšovanie výslovnosti a obohacovanie slovnej zásoby.

- Hádaj na čo myslím: túto hru poznáme snáď všetci. Vymyslite si rozprávkovú postavu, zvieratko či jedlo (fantázii sa medze nekladú). Váš drobec vám bude klásť otázky, na ktoré smiete odpovedať iba ,,áno“ a ,,nie“. Keď uhádne, úlohy si vymeňte.

                                                      rodina_na_ceste

Pre detičky od 6 rokov

- Predstav si, že…: zajtra môžeme letieť na mesiac, akých 5 vecí by si si zobral/a? Vymýšľajte rôzne situácie a pýtajte sa ratolestí, ako by sa zachovali:

  • ,,Predstav si, že sa môžeš stretnúť s hociktorou rozprávkovou postavičkou. Čo by ste spolu robili?“,
  • ,,Predstav si, že sa môžeš zmeniť na zvieratko. Na aké a čo by si najradšej robilo a papalo?“
  • ,,Predstav si, že sa zobudíš a si v rozprávke. V ktorej a prečo?“

- Abeceda nie je veda: ak váš šikovník ovláda abecedu, môžete vymýšľať slovíčka v abecednom poradí (auto, bicykel, cumlík…). Pre väčších výmyselníkov je vhodná hra, pri ktorej tvoríte vety v abecednom poradí (Anka sa ráno zobudila skoro. Bolela ju hlava. Celú noc sa prehadzovala. Dala si teda tabletku….) Cieľom je vytvoriť príbeh s dejom. Alternatívou je tiež slovný futbal, pri ktorom poviete slovo a váš malý protihráč musí vymyslieť slovo na posledné písmeno vášho slova.

- ŠPZ-tkový príbeh: Vyzvite dieťatko, aby si zapamätalo ŠPZ auta, ktoré práve prechádza okolo vás. Potom spolu poskladajte z písmen na značke príbeh (napr.: BB 123 ZZ: Biela baletka zjedla zmrzlinu).

                                               špz

2. Hrajte sa na povolania

Fotograf:Ak máte doma starý mobil alebo fotoaparát, ktorému prípadný pád na zem nebude vadiť, požičajte ho vášmu potomkovi. Poproste ho, aby cestu zdokumentoval a všetko čo ho zaujme, odfotil. Po príchode na hotel si spolu fotky môžete prezrieť a uvidíte, že sa medzi nimi nájde aj množstvo vydarených záberov. Tie môžete vytlačiť a zavesiť drobcovi v izbičke ako milú spomienku.

-Navigátor: Počas cesty neznámou krajinou je navigátor najdôležitejšou osobou. Poverte touto úlohou vášho drobca. Vytlačte mu mapu na papier, podajte mu klasickú mapu, alebo mu dajte do opatery mobil s GPS navigáciou. Nebude pyšnejšieho dieťatka ako toho vášho. Veď ,,iba vďaka nemu“ sa dostanete tam, kam máte namierené.

Pozn.: Ak trasu nepoznáte, spoliehajte sa radšej na navigáciu dospelého spolujazdca. Ten vás bude nenápadne smerovať tam, kam treba.

-Policajt: Ak ste šofér, nemusíme vám hovoriť o vodičoch, ktorým dopravné predpisy nič nehovoria a ohrozujú seba aj ostatných. Práve jazda autom je ideálna na to, aby ste deťom vysvetlili čo sa na ceste smie a čo nie. Zahrajte sa na policajtov, upozornite drobca na auto, ktoré nebezpečne obiehalo, či na to, ktorému nesvietili svetlá, alebo na chodca, ktorý prešiel na červenú. Vysvetlite mu, prečo je to nebezpečné, čo sa môže stať a nechajte drobca, aby neporiadnikovi vymyslel trest, či ,,naparil pokutu“.

- Spisovateľ: Napriek tomu, že školáci sú cez prázdniny radi, že nevidia pero ani zošit, skúste ich zaujať. Vezmite zápisník a spolu s perom ho ponúknite vašej ratolesti. Nebude počítať ani písať diktát. No do zápisníka si môže zapisovať všetko, čo ho počas cesty aj dovolenky zaujalo, potešilo, nahnevalo, či vystrašilo. Urobte z vášho drobca cestopisca.

                                               fotograf

3. Kreslenie a tvorenie

Fixky a papier zachránia takmer všetko. Keď už nefungujú hádanky, drobcov prestalo baviť vyjedať chrumky i ovocie, zabavte ich kreslením. Či už sa rozhodnete pre tabuľu s magnetickým perom , alebo klasický papier a farbičky, na chvíľu ich určite zabavíte. Pred cestou však nezabudnite farbičky dostatočne zastrúhať a pribaliť tiež pevnú podložku na kreslenie.

Z papiera tiež môžete skladať. Aj menší majstri zvládnu postaviť čiapku či loď. Staršie ratolesti si môžu hlávky potrápiť pri stavaní origami. Návody si môžete stiahnuť na internete.

Gumičkové pletenie sa stalo veľkým hitom pár rokov dozadu. Ak aj vy máte doma v zásuvke sadu na výrobu gumičkových náramkov, na ktorú sadá prach, nastal čas ju oprášiť. Počas cesty ju určite oceníte.

                                               farbicky

4. Knižky, krížovky, hlavolamy 

Anglický dramatik Alan Bennett povedal: ,,Kniha je nástroj, ktorý zapaľuje predstavivosť“. Ak patria vaše deťúrence k tým, ktoré milujú tajomstvá skryté v riadkoch a vám počas cesty nebýva nevoľno, knihu si do auta či lietadla určite pribaľte. Dnes tiež nájdete veľa kníh s nálepkami, ktoré drobcom spríjemnia čas prežitý v dopravnom prostriedku. Pre predškoláčikov sa tiež hodí detské sudoku a školákov možno zaujmú osem-smerovky.

                                                  kniha

5. Zoznámte deti s povesťami

Slovensko je krásne a mnoho miest sa spája s povesťami a záhadnými príbehmi. Pred cestou si prezrite trasu, ktorou pôjdete. Ak narazíte na zaujímavé historické stavby či oblasti,  naštudujte si na internete príbehy, ktoré sa s nimi spájajú. Či už sa na mieste, s ktorým sa povesť spája zastavíte, alebo ho iba zazriete z okna, drobcom sa určite zafixuje v pamäti spolu s jedinečným príbehom, ktorý s tým súvisí.

                                               hrad

6. Nová hračka

Zázrak, ktorý zaujme každé dieťatko minimálne na pár minút je nová hračka. Či už sa rozhodnete pre drahší kúsok, po ktorom váš nezbedník dlho túži, alebo pre viac drobností, ktorými budete počas cesty podľa potreby obdarúvať malú princeznú, nebudete nákup ľutovať.

Magnetické hračky

                                magneticke_hracky

 

Spoločenské hry

Cestovné piškvorky  piškovky

 

šachyCestovné šachy

 

 Hladné rybičky hladne_ryby   

 

vyšivanie pre najmenšíchVyšívanie pre najmenších 

 

 

 Slepá baba slepa_baba

 

 kto som Kto som?

 

Majster slova na cesty majster slova

Puzlle

3D puzzle3D puzzle

Puzzle zvieratka zvieratka

strojeStavebné stroje

 

Labyrint labyrint

hodiny Hodiny

Klasické drevené puzzle puzzle

7. Rozprávajte sa

Počas bežných dní máme často tak nabitý program, že denná komunikácia sa často mení iba na príkazy a pokyny. Práve cesta na dovolenku je ideálnym miestom na rodinný rozhovor.

Ak máte doma malého zvedavca, ktorého najobľúbenejšia otázka je ,,prečo?“ môžete vysvetľovať, vysvetľovať a vysvetľovať. Naopak, ak sa vaša ratolesť dostala do veku, kedy sa vám už nezdôveruje, pobyt v dopravnom prostriedku a obmedzené možnosti aktivít sú ideálne na to, aby ste sa o živote vášho veľkáča niečo dozvedeli, priamo od neho.

                                              rodina

                                                      

 

8. Jedlo, spánok, pohoda

Aby bolo dieťatko, väčšie či menšie, spokojné, musí byť :

  1. sladko vyspinkané,
  2. napapané,
  3. a nesmie sa nudiť.

 

Aktivitám sme sa už venovali. Sústredme sa teraz na spánok a jedlo.

Spánok: Máte naplánovanú cestu, ktorá bude trvať zhruba 3 – 4 hodiny? Načasujte ju na dobu poobedného spánku vášho pokladíku. Monotónny zvuk motora a jemné pohojdávanie drobca rýchlo uspí a v ideálnom prípade prespí celú cestu.

Ak cestujete autom k moru, môžete vyraziť na noc. Je pravdepodobné, že väčšinu cesty prespia ako najmenší účastníci, tak aj ich starší súrodenci. Ak v noci neradi šoférujete, naplánujte si cestu tak, aby ste okolo obeda mohli zastaviť a naobedovať sa. Keď sa troška prejdete po čerstvom vzduchu a zjete chutný obed, organizmus menších aj väčších detí sa prestaví na ,,oddychový režim“ a s trochou šťastia si aspoň na pár hodín zdriemnu.

Tip: Prestávky si robte aj mimo obeda (ideálne každé  2 hodiny). Nemusia byť dlhé, stačí 15 minút. Drobci sa troška vyskáču a ponaťahujú si stuhnuté telíčka.

                                              ovocny_salat

                                              

Chutná desiata: jedlo je skvelou pomôckou, ktorá malých výmyselníkov počas cesty na chvíľu zabaví. Preto ak drobcom nebýva počas cesty nevoľno, pribaľte chrumky, nakrájané ovocie i zeleninu, koláč, tousty, pečivo… všetko, čo majú vaši hladoši radi. Maškrty sú fajn, no môžu spôsobiť, že váš drobec bude mať kopec energie, ktorú v aute nemá ako vybiť a tak ich radšej obmedzte.

Nezabudnite si pribaliť tiež dostatok pitia. Cesta sa môže z rôznych dôvodov skomplikovať a vy môžete uviaznuť v niekoľkohodinovej kolóne. Práve preto je dobré zobrať do kufra dostatok tekutín pre celú rodinu. Vyhnite sa však sladkým perlivým nápojom. Tie môžu počas otvárania vypeniť a poliať vás i interiér auta. Ak nie sú sladené, vlhké oblečenie i vnútro auta o chvíľu uschnú. No lepkavé šaty a sladká vôňa interiéru rýchlo priláka najrôznejší hmyz, ktorý bude chcieť ochutnať.

Pozn.: na cestu vyberte deťom pohodlné bavlnené oblečenie. V autosedačke sa rýchlo spotia a syntetické materiály neodvádzajú pot. Ak má váš poklad ešte plienku, prebaľte ho vždy keď sa dá. V znečistenej plienke sa nebude cítiť dobre a dá to najavo svojou nervozitou alebo plačom.

9. Nezatracujte elektroniku.

Prekáža vám, keď sa deti hrajú na telefóne, či pozerajú dlhé hodiny rozprávky? Počas cesty na dovolenku urobte výnimku. Nevravíme, že im máte dať tablet do rúk hneď ako sadnete do auta či lietadla. No keď sklamú všetky predchádzajúce možnosti, môže byť práve elektronika spôsob, ako prísť do cieľa so zdravým rozumom.

Rozprávky:  Určite má aj váš poklad TOP rozprávku, ktorú dokáže pozerať donekonečna. Na cestu mu však okrem tej najobľúbenejšej prichystajte i zopár nových, ktoré ešte nevidel. Neopozeraný dej udrží dlhšie pozornosť malého výmyselníka a vy budete zasa o troška bližšie k cieľu.

Okrem celovečerných rozprávok majú deti radi tiež krátke príbehy, preto sa poobzerajte po animovaných seriáloch ako Statočné autíčká (Hrdinovia z veľkomesta), Vláčik Tomáš, Máša a medveď či Požiarnik Sam.

                                              rozpravka

Edukačné hry: Možno si to nemyslíte, no i s tabletom v ruke sa môže dieťa veľa naučiť. Musia v ňom však byť stiahnuté správne hry. Existuje mnoho hier podporujúcich logiku, čítanie, počítanie i výučbu cudzích jazykov. Sú spracované pútavo a tak určite zaujmú aj malých bojovníkov, ktorý doteraz vyžadovali iba ,,strielačky“.

Hudba: Nezabudnite tiež pribaliť obľúbené pesničky, či audiorozprávky. Na niektoré deti majú zázračný účinok a keď sú unavené, pomôžu im ľahšie sa prehupnúť do ríše snov.

Tip na záver:

Aby sa váš drobec cítil počas cesty ako v bavlnke, pribaľte mu vankúšik na krk. Ten, rovnako ako cestovný setzložený z plyšového nafukovacieho vankúšika a mäkkej flysovej deky oceníte hlavne keď zaspinká. Užitočná je tiež roztomilá ochrana bezpečnostného pásu v tvare zvieratka, ktorej súčasťou je vrecko na mp3 prehrávač. Drobec vďaka nej môže pokojne oddychovať pri svojej obľúbenej rozprávke.

                                               babo_v_autosedacke

Zoznam hier do auta