Máme prváčika! Je lepšia aktovka alebo batoh?

Hoci sa to nezdá, polovica letných prázdnin je za nami. Staršie ratolesti frflú, že opäť začne škola. Najmenší žiačikovia sú plní očakávaní. Nevedia sa dočkať, ako si prvý krát hrdo ponesú svoju školskú tašku. Ak stále váhate, či je pre vášho budúceho školáčika lepšia aktovka alebo batoh, radi vám s výberom pomôžeme.

                                                       skolsky_batoh (1)

Školská aktovka pre prváka

Výhody

  • Prehľadnosť: jedna komora je rozdelená pomocou prepážky na 2 priehradky. Vďaka tomu dieťatko ľahko nájde to, čo práve potrebuje.
  • Stabilita: Vďaka nožičkám alebo spevnenému dnu sú aktovky stabilnejšie. Drobec tak môže vyberať veci z tašky oboma rukami bez toho, aby musel aktovku podopierať.
  • Rozmery: Sú vhodné pre najmenších prváčikov. Majú kratšiu chrbtovú časť, ako batohy.
  • Nožičky na spodnej strane, prípadne celo-plastové dno, bránia tomu, aby sa voda dostala do aktovky (napr. ak ju váš výmyselník položí na školskom dvore na vlhké miesto).

 

Nevýhody

  • Niektoré spony na aktovkách sa odopínajú ťažšie. Pri kúpe nechajte dieťatko, aby tašku skúsilo otvoriť. Ak sa mu to nepodarí na prvý, či druhý krát, poobhliadnite sa po inej.

 

Školský batoh                                aktovka

Výhody     

  • Údržba: Batohy sú menej náročné na údržbu. Na rozdiel od aktoviek ich môžete oprať v práčke (pozor však, aby ste nezničili impregnačnú vrstvu).
  • Priestrannosť: Drobec sa do nich zbalí ľahšie.
  • Batoh s pevným dnom sa stabilitou takmer vyrovná aktovke.

 

Nevýhody

  • Batohy tvorené viacerými komorami s vlastným uzatváraním. Prváčikovi môže chvíľu trvať kým zistí, čo má kde hľadať. Preto sú vhodnejšie pre starších žiakov.
  • Ak zips nie je prekrytý, môže sa stať (napriek tomu, že je batoh z nepremokavého materiálu) že sa počas dažďa cez zips dostane voda k učebniciam a zošitom.       
  • Zips sa môže časom začať zadrhávať.                                           

                     

                                                       batohy (1)                 

                                 

Ako správne vybrať školskú tašku pre prváka?

Taška pre prváka musí mať správnu veľkosť a váhu. Ergonomicky tvarovaná chrbtová časť napomôže zdravému vývoju chrbtice a dostatok reflexných prvkov zabezpečí, že váš poklad všetci dobre uvidia aj v tme. Na čo ešte si dať pri výbere školskej tašky pozor?

  1. Hmotnosť: Podľa normy STN 79 6506, prázdna školská taška pre žiakov prvého ročníka nesmie vážiť viac ako 1,2 kg. Dnes však nájdeme mnoho modelov, ktorých hmotnosť je nižšia ako 1 kg.

 

Pozn.: Školská taška so všetkými pomôckami by nemala vážiť viac ako 10 až 15 % váhy dieťaťa.

 

  1. Rozmery: Školská taška by mala končiť na úrovni línie bokov vášho prváčika (nesmie končiť pod zadkom, či ešte nižšie). Nemala by byť širšia ako ramená dieťaťa a jej vrchná časť by mala byť totožná s výškou detských pliec.

Šírka batoha by nemala prekračovať šírku hrudníka vašej ratolesti.

  1. Chrbtová časť: musí byť ergonomicky tvarovaná. Súčasťou chrbtovej časti niektorých školských tašiek je ľahká hliníková konštrukcia. Podporuje správny vývoj chrbtice vášho pokladu.
  2. Ramenné popruhy: musia mať šírku aspoň 4 cm, byť polstrované a nastaviteľné. Ideálne je, ak sa dajú utiahnuť vo vrchnej časti. Taška tak priľne k detskému chrbátu lepšie. Výbornou pomôckou je aj hrudný pás, ktorý zabezpečí, že taška sa žiačikovi nebude šmýkať a jej hmotnosť sa optimálne rozloží.
  3. Stabilita: Ak postavíte školskú tašku na zem (plnú alebo prázdnu), nemala by sa prevážiť. Preto vyberajte aktovku so spevnenou konštrukciou a pevným dnom. Taška musí zostať stáť aj po otvorení vrchnej časti.

 

Stabilita aktovky je dôležitá i zo zdravotných dôvodov. Taška, ktorá nedrží pevne tvar spôsobí, že prváčik sa bude snažiť neforemnosť aktovky pri chôdzi vyvážiť neprirodzeným predklonom.

  1. Uško na zavesenie: Hneď na začiatku školského roka vysvetlite dieťatku, že ak tašku nezavesí tam, kam patrí, môže o ňu zakopnúť a spôsobiť úraz sebe, alebo spolužiakom. Vďaka kvalitnému a dostatočne širokému ušku bude taška pevne visieť na lavici a žiačik ju nebude musieť stále zdvíhať zo zeme.

 

                                                             skolske_tasky

       

7. Vode-odolný materiál: Vyberte tašku, pri ktorej výrobca deklaruje, že počas krátkeho pobytu v daždi zostane obsah tašky suchý. Praktickým riešením je tiež dokúpiť pláštenku na školskú tašku, ktorá udrží zošity a knihy v bezpečí aj pri silnejšom lejaku.

8. Reflexné prvky: Zabezpečia, že váš miláčik bude vždy dobre viditeľný. Preto by školská taška mala mať výraznú farbu a množstvo reflexných plôch nie len spredu, ale i na bokoch (šírka reflexného elementu musí byť aspoň 25 mm). Existujú tiež tašky, ktorých súčasťou je blikajúce svetielko. Práve pri prechádzaní cez cestu zbadá šofér chodca vďaka bočným reflexným prvkom rýchlejšie.

Pozn: Vodič zbadá chodca prechádzajúceho cez cestu, označeného reflexnými prvkami, 10 krát skôr. Preto je nutné, aby reflexné prvky boli aj na bočnej strane školskej tašky.

  1. Praktické priehradky: školská taška by mala mať, okrem vnútornej komory, tiež priečinok na desiatový box a fľašu. Optimálne je, ak je hlavná komora členená tak, aby najťažšie veci mohli byť uložené čo najbližšie k chrbtu a počas chôdze v aktovke ,,nelietali“.
  2. Atestácia: kvalitná školská taška je vyrobená v súlade s normou STN 79 6506 (definuje podmienky výroby školských tašiek). Vtedy máte istotu, že taška spĺňa požiadavky na hmotnosť, nosnosť, bezpečnosť a zdravie vášho prváčika. Zdravotný posudok z nezávislých testov vám zase zaručí, že chrbtová opierka je tvarovaná ergonomicky.
  3. Dizajn: hoci chcete drobca školskou taškou prekvapiť, zvážte, či by nebolo vhodnejšie, aby si ju vybral sám. Bude ju nosiť na pleciach minimálne 10 mesiacov a preto je dôležité, aby sa mu páčila. Vysvetlite mu, čo všetko musí spĺňať a nechajte nech si vyberie, ktorá sa mu páči. Prípadne vy vyberte značku a dieťatko môže vybrať najkrajší kúsok.

 

Vyhnite sa radšej aktuálne obľúbeným rozprávkovým a filmovým motívom. Hoci pri kúpe potešia, rodičia sa zhodujú, že sa rýchlo omrzia a ratolesti požadujú novú školskú tašku.

Tip: Ak ste chceli dieťatku darovať školskú tašku ako prekvapenie, nevešajte hlavu. Do vnútra môžete ukryť malú hračku alebo školskú pomôcku, ktorej sa určite poteší.

                                                                 dievčatko

 

Školské tašky s kolieskami

Tašku na kolieskach si obľúbili mnohé deti. Ak je váš prváčik naozaj drobný, nezatracujte ju. Odľahčíte tak jeho chrbátik. Pred kúpou ale zvážte cestu, ktorou budete chodievať do školy. Množstvo výmoľov a obrubníkov, cez ktoré treba tašku preniesť, spraví cestu náročnejšou, ako by ju mal školák na chrbáte.

 

V našej ponuke nájdete školské tašky a batohy od firmy Bagmaster. Ako spoločnosť uvádza na svojej internetovej stránke, práve Bagmaster batohy sú najpredávanejšie batohy pre prváčikov. Preto veríme, že si z našej ponuky školských tašiek, setov a príslušenstva vyberie tú najkrajšiu aj vaše dieťatko.

                                          batohy spolu

Bagmaster je česká firma, ktorá navrhuje a vyrába zdravotne nezávadné, odolné a ergonomicky tvarované školské batohy pre žiakov aj študentov už viac ako 14 rokov.