Ako zabaviť deti podľa veku

Hoci sa to zdá byť tou najjednoduchšou vecou na svete, zabaviť malé dieťa nemusí byť vôbec jednoduché. Poradíme vám ako zabaviť svoje dieťa podľa veku, a to aj v prípade ak je vaše dieťatko choré alebo musíte podstúpiť viachodinovú cestu autom či lietadlom. 

ako-zabavit-dieta-FB2

Pri výbere aktivít sme prihliadali na vhodnosť aktivít vzhľadom na psychomotorický vývoj detičiek a zvolili sme také, ktoré majú potenciál rozvíjať pohybové, rečové alebo kognitívne schopnosti dieťatka. Zároveň platí, že pokiaľ je to možné, nezostávajte s dieťaťom doma, ale choďte von. Prechádzka alebo ihrisko dá malému dieťaťu viac ako akákoľvek hračka, a to nielen po fyzickej stránke, ale aj mentálne - vonkajší svet ponúka množstvo stimulov, ktoré doma nevieme napodobniť. 

Ako zabaviť 6 mesačné dieťa

Ak nie je možné ísť s dieťatkom von (napríklad kvôli chorobe alebo zlému počasiu), skúste svoje 6 mesačné bábätko zabaviť takto: 

    • Spievajte mu alebo recitujte dramatizované riekanky (s výraznými gestami, pohybmi). Vhodná je aj hra “na schovanú tvár”, kedy si rodič dlaňami schová tvár a pýta sa “Kde je mama?” - otvorte dlane - “Tu je mama!” Bábätká tieto hry milujú a často sa na nich schuti zasmejú 🙂
    • Hmatové knižky - kúpte svojmu dieťatku špeciálne hmatové knihy, ktoré obsahujú rôzne textúry a povrchy - mäkké, tvrdé, chlpaté, jemné, atď. Dnes je na výber naozaj široká ponuka hmatových kníh a leporel, niektoré sú dokonca spojené aj so zvukovými nahrávkami, vďaka ktorým dieťa dotykom a sluchom spoznáva svet.
    • Čas na brušku - pre 6 mesačné detičky platí, že čím častejšie budú na brušku, tým lepšie. Nastáva posilnenie svalstva a prudký motorický vývoj vpred smerom k plazeniu alebo rovno štvornožkovaniu. 
    • Hrajte sa s bublinkami alebo vodou - detičky v tomto veku síce ešte nevedia chodiť, ale kontrolu nad rúčkami už majú dostatočne dobrú na to, aby sa vedeli naťahovať za bublinkami, ktoré letia ich smerom. Ak máte obavu z chemického zloženia bublín, nahraďte túto aktivitou časom vo vode - stačí plytko naplniť vaňu alebo vedierko na kúpanie bábätiek teplou vodou a dovoliť dieťaťu, aby špliechalo a jašilo sa :)
 

Ako zabaviť ročné dieťa

Ak musíte s ročným dieťatkom ostať doma, skúste tieto aktivity, ktoré rozvíjajú kognitívny vývoj dieťatka:

    • Hry s loptou - posaďte sa na zem a gúľajte si loptičku od seba smerom k dieťaťu. Ak sa mu podarí rúčkami loptu chytiť, určite sa poteší a zároveň si trénuje motorické schopnosti. Pri takto malom dieťati je lepšie používať mäkkú látkovú/plyšovú loptu ako tvrdé lopty. 
    • Hranie sa s okienkovými alebo nálepkovými knižkami - ak vaše dieťaťko v tomto veku ešte nejaví záujem o príbehy a knižky ako také, skúste si zaobstarať okienkové leporelá. Sú to jednoduché, plne ilustrované knihy pre najmenších, v ktorých je možné otvárať alebo odklápať okienka a objavovať ilustrácie schované vo vnútri. Detičky to milujú a je to výborný spôsob ako ich postupne motivovať k náklonnosti ku knihám. Ďalší krok môžu byť nálepkové zošity alebo knihy, ktoré obsahujú prílohu s nálepkami. Už aj ročné detičky milujú nálepky a hoci niekedy polepia stôl namiesto knihy, je to pre ne stále výborná zábava! :)
    • Nastokávanie alebo skladanie - jedna z najobľúbenejších činností cca ročných detí je búranie vežičiek. Ak máte kocky, postavte dieťaťu vežu a nechajte ho, aby ju zas a znova búralo. Postupne začne javiť záujem aj o skladanie vežičiek, a to je veľmi prospešná aktivita na rozvoj jemnej motoriky. Niektoré deti však viac baví nastokávanie farebných objektov na paličku. Ak spozorujete, že aj vaše dieťa rado nastokáva, robte túto aktivitu pokojne aj každý deň. Okrem motoriky si dieťa precvičí aj rozpoznávanie farieb a veľkostí objektov, čo je výborný kognitívny tréning. 
    • Triedenie objektov - pre ročné dieťatko bude vhodný už aj triedič objektov. Začíname s čo najjednoduchším modelom, pri ktorom dieťa nemusí triediť objekty podľa tvarov (napríklad guľa, kocka, kváder atď., čo môže byť preňho ešte príliš náročné), ale podľa farieb. 
 

Ako zabaviť 2 ročné dieťa

  • Prvé rolové hry - hrajte sa na rôzne profesie, na zvieratká alebo si vymeňte role: vy budete teraz bábo a vaše dieťa bude mama. Možno sa o sebe dozviete niečo zaujímavé ;)
  • Prvé puzzle - dvojročné deti sú schopné úspešne zložiť jednoduché puzzle s počtom dielikov od 4 kusov do cca 20 kusov. Niektoré to baví tak veľmi, že sa z toho stane ich obľúbená činnosť!
  • Stavebnice pre najmenších - obľúbené Lego Duplo s veľkými kockami lega alebo iné podobné stavebnice sú pre deti v tomto veku úplne ideálne. Najlepšie sú vždy tie, ktoré nemajú konkrétnu tému a vizuál, ale dieťa si z nich môže podľa svojej fantázie poskladať doslova čokoľvek. 
  • Hranie sa na varenie - detičky okolo 2 rokov veku začínajú javiť záujem o napodobňovanie bežných denných činností pri ktorých vidia vás, rodičov. Je to vhodný vek na prvú detskú kuchynku, kde by si dieťatko mohlo realizovať hry na varenie, na papanie, na aranžovanie jedla na tanierik, na obsluhovanie, na kŕmenie hračiek a pod. Všetky tieto činnosti sú pre dieťa nesmierne prínosné a okrem motorických zručností dieťa motivujú rozvíjať aj reč. 
     

Ako zabaviť 3 ročné dieťa 

    • Prvé spoločenské hry - odolávať obrazovkám sa vám bude dariť lepšie pomocou zábavných spoločenských hier pre deti 3+. V tomto veku deti ešte nevedia čítať, ale nemusíte sa báť, mnoho spoločenských hier narába skôr s farbami a tvarmi ako s písmenami a číslami. 
    • Strihanie - s nástupom do škôlky začína aj tréning úchopu a jemnej motoriky za účelom správneho držania ceruzky, farbičky a neskôr pera. Jedným zo spôsobov ako aj doma trénovať silu prštekov a úchop, je strihanie pomocou bezpečnostných nožničiek. Deti majú túto činnosť obyčajne veľmi rady, vždy však platí, že na dieťa s akýmikoľvek nožničkami dávame dobrý pozor. 
    • Čítame knižky a pýtame sa otázky - deti okolo troch rokov už majú knižky zvyčajne rady. Ak chceme čítanie kníh posunúť ešte vyššie, môžeme po každom prečítanom príbehu dieťaťu klásť otázky - ako sa volal ten psík? A kam utiekol? Čo rád papal? Dieťa si musí vybaviť detaily príbehu, čím trénujeme jeho pamäť a vyjadrovacie schopnosti. 
    • Pokročilé rolové hry - v tomto veku je už možné hrať sa na konkrétne profesie ako lekár, veterinár, predavač, kuchár, majster s náradím, zubár atď. Tieto hry sú vynikajúce na spoznávanie sveta okolo nás a tréning rečových schopností. 
 

Ako zabaviť 4 ročné dieťa

    • Zábava s kostýmami - dovoľte dieťaťu, aby sa prezliekalo a stvárňovalo rôzne postavy alebo hrdinov. Ak doma nemáte kostýmy, pomôžte si dospeláckym oblečením, čapicami, šatkami či šálmi. 
    • Vedecké a kuchárske experimenty - ak chcete štvorročné dieťa naozaj zabaviť, navarte si domácu plastelínu (s ktorou sa následne môžete hrať) alebo si vytvorte malú sopku pomocou jedlej sódy a octu. Podrobnejšie návody sú ľahko dostupné na internete 🙂
    • Vymýšľanie príbehov a bábkové divadlo - nič tak neprecvičí mozoček malých detí ako nutnosť vymyslieť vlastný konzistentný príbeh a odohrať ho s pomocou bábkového divadla :) Možno nakoniec zistíte, že toto je oblasť na ktorú má vaše dieťa talent a potrebuje podporiť práve v dramatickom nadaní.
    • Hra s figúrkami rozprávkových a filmových hrdinov - vo veku 4 rokov už majú detičky zväčša svoje obľúbené rozprávkové postavy a milujú figúrky svojich hrdinov. V tomto veku zároveň mnoho detí dokáže tráviť čas pri hre aj samo. Ak teda potrebujete trochu oddychu, ale nechcete, aby deti trávili čas pred obrazovkami, zadovážte im postavičku ich obľúbeného rozprávkového hrdinu a nechajte ich, nech sa samostatne hrajú tak dlho, ako budú chcieť. 
 

Ako zabaviť dieťa v aute alebo lietadle:

Pri zvažovaní ako zabaviť dieťa počas dlhšej cesty je nutné položiť si otázku či dieťa trpí cestovateľskou nevoľnosťou, tzv. kinetózou alebo nie. Ak máte skúsenosť, že dieťaťu býva počas cestovania nevoľno, určite vylúčte hru s knižkami, nálepkovými zošitmi, mobilom a tabletom. Aktivity pri ktorých dieťa pozerá na nehybný objekt, zatiaľčo sa mu objekty v periférnom videní rýchlo mihajú, majú tendenciu nevoľnosť ešte zhoršovať. 

V takom prípade teda skúste namiesto mobilov a tabletov počúvať audio rozprávky a pozerať pritom rovno vpred na cestu. Zoberte si dostatočnú zásobu jedla a malých pochúťok, ktoré dieťaťu nezaťažia žalúdok, ale zabavia ho aspoň na časť cesty. Zoberte dieťaťu do auta či do lietadla aj obľúbenú plyšovú hračku, s ktorou sa malý cestovateľ alebo cestovateľka bude môcť pohrať v nudných chvíľach. V aute sa určite osvedčí aj smart ceruzka so vzdelávacími nahrávkami alebo trebárs spievankami a riekankami

 

Ako zabaviť choré dieťa

Choré dieťa potrebuje v prvom rade blízkosť láskavého rodiča, dostatok opatery a veľa trpezlivosti :) Ak je dieťa trochu staršie, môžete mu výnimočne pustiť obľúbené filmy či rozprávky v TV, čítať mu knihy, počúvať spolu audiorozprávky (pri ktorých choré dieťa ľahko zaspí, čo je pre skoré uzdravenie výborné) alebo mu do postele doneste tvrdú podložku, papiere a farbičky a môžete spolu kresliť, vyfarbovať a tvoriť to, čo má vaše dieťa rado. Ľahko sa spolu zahráte aj pomocou zberateľských kartových hier s motívom obľúbených Pokémonov, ktoré deti zbožňujú. Zároveň si môžete byť istí, že takáto hra deti nevyčerpá :)

 

 

Prajeme rýchle uzdravenie!