Ako zabaviť dieťatko, keď musím pracovať? Tipy na užitočné webstránky a aplikácie

Koronavírus nás, aj našich drobcov zatvoril doma. Ak nečerpáte OČR-ku a pracujete z domu, môže byť starostlivosť o dieťatko náročnejšia. Hoci sa naše ratolesti dokážu zabaviť sami, občas ich hračky začnú nudiť. Vtedy je vhodný čas siahnuť po moderných pomocníkoch a povoliť dieťaťu na pár minút edukačnú hru či rozprávku.

                                              edukacne_webstranky

Edukačné webstránky pre deti

  1. Aplikácia Včielka (https://www.vcielka.online/app/) teraz ponúka na 6 týždňov prístup k tréningu čítania. Stačí, ak sa do aplikácie prihlásite, vytvoríte čitateľa a do zeleného políčka ,,Použiť promokód“ vložíte kód: UCIMESADOMA
  2. Prístup k zaujímavým učebným materiálom ponúka tiež Kozmix (www.kozmix.sk). Úlohy pre dieťatko vyberáte podľa ročníka a predmetu. Prihláste sa a vložte kód: skolazdomu
  3. Články, hry, súťaže, rozprávky, maľovanky i vtipy v slovenskom alebo v českom jazyku nájdete na stránkach Rexík (rexik.zoznam.sk), Fifík (fifik.sk) a Alík (www.alik.cz).
  4. Little Lane (littleLane.eu) je webová stránka v slovenskom jazyku. Obsahuje hry pre menšie aj väčšie detičky zamerané na spoznávanie tvarov, farieb, písmen, čísel či na finančnú gramotnosť a na učivo zo základnej školy. Ročná licencia stojí 4,80 €.
  5. Na stránke Ovce (ovce.sk) nájdete krátke, vtipné príbehy o slušnom správaní i o bezpečnosti.
  6. Česká webstránka Jenpohadky (jenpohadky.cz) má výbornú myšlienku. Predstavuje priestor, kde na jednom mieste nájdete najrôznejšie on-line rozprávky, pesničky, audio-rozprávky aj písané rozprávky. Niektoré odkazy sú však neaktuálne a tak sa môže stať, že rozprávku sa vám nepodarí prehrať. Stále sa však môžete započúvať do obľúbenej (i slovenskej) pesničky. Rozprávku si môžete prečítať alebo vypočuť.
  7. Ak váš školák rád tvorí, určite mu pustite reláciu Zázračný ateliér (https://www.tv-archiv.sk/zazracny-atelier). Vysiela ju STV1 a staršie relácie, plné originálnych typov, jednoduchých postupov a chutných receptov, nájdete v archíve. Výborné tipy na kreatívne tvorenie nájdete tiež na anglickej stránke Krokotak (krokotak.com).
  8. Ak sa váš potomok nekamaráti s matematikou, prostredníctvom stránky Úlohy z matematiky (matika.in/sk/) si počty precvičí s radosťou, bez toho, aby si uvedomil, že sa učí.
  9. Prírodu a zvieratká (dokonca aj tie ohrozené, vyhynuté či exotické) môžu malí bádatelia spoznávať na stránke National Geographic Kids (kids.nationalgeographic.com). Web je v anglickom jazyku, no okrem informácií o živočíchoch na ňom nájdete množstvo fotografií, videí, hier či zaujímavosti z celého sveta.
  10. Hlavičky si vaše deťúrence potrápia na anglickej stránke FUNBRAIN (funbrain.com), kde na nich čakajú matematické úlohy, hry a rôzne videá.
  11. Online divadielko (o 10:10) a čítanie rozprávky (o 18:18) s Lienkou Kikilienkou môžu vaše ratolesti sledovať denne na facebookovej stránke Rozprávkový svet MaKiLe (facebook.com/pg/MaKiLeSvet/videos/) každý deň až do 29. marca.

                                                           

                                                      vyucbove_aplikacie

Vzdelávacie aplikácie do mobilu i tabletu

  1. Vďaka aplikácií Khan Academy Kids si deti precvičia čítanie, písanie, počítanie i sociálno-emočné schopnosti a zručnosti pri riešení problémov. Hry s otvoreným koncom podporia rozvoj kreativity a vyjadrovanie.
  2. Kids Educational Game 5 umožní drobcom naučiť sa tvary, farby, motoriku, abecedu i počítanie, zdokonalia si priestorové videnie aj logické myslenie. 12 hier je dostupných v anglickom jazyku.
  3. Pochopiť počasie, jeho výkyvy a vplyv na život môže byť pre detičky náročné. Práve preto bola vytvorená aplikácia MarcoPolo Weather, ktorá umožňuje našim pokladom skúmať počasie, vytvoriť dúhu, nastaviť teplotu vzduchu či rýchlosť vetra. Vaši výskumníci môžu zasadiť kvietok a ovplyvniť počasie tak, aby vykvitol. Hravou formou tak získavajú prvotné poznatky z oblasti fyziky i matematiky.
  4. Pri fixácií správnej výslovnosti vášmu šikovníčkovi pomôže aplikácia Logopédia, ktorá tiež podporuje rozvoj slovnej zásoby. Detičky sa učia prostredníctvom pexesa, či za pomoci prezerania a spoznávania obrázkov.
  5. Spoznávať svet okolo nás umožňuje malým zvedavcom aplikácia Výučbové hry pre deti. Nájdete v nej ucelené sady kartičiek, ktoré učia deti spoznávať ovocie a zeleninu, najrôznejšie zvieratá, kvety, povolania, automobily, dopravné prostriedky, čísla, farby, hudobné nástroje, športy, dreviny a mnoho ďalších predmetov a činností.
  6. Výborné sú tiež aplikácie na učenie písmen a podporu čítania Abeceda pre deti a na precvičovanie čísel a počtov Počítanie a čísla pre deti.
  7. Roztomilé zvieratká vás očaria v aplikácii Kapu Forest. Drobec v nej môže kŕmiť vtáky, pomôcť žabke chytať chrobáky a rozžiariť tmu pomocou svetlušiek.
  8. V aplikácii Lego Duplo Animals môžu malí pomocníci spolu so zvieratkami pohľadať medvedíka a dať mu darček.

 

                                                       grinch

Najkrajšie rozprávky pre deti

  1. Baby šéf
  2. Hľadá sa Nemo
  3. Balerína
  4. Charlie a továreň na čokoládu
  5. Balto
  6. Kamoš Obor
  7. Bigfoot Junior
  8. Krúdovci
  9. Bociany
  10. Princezná a dráčik
  11. Coco
  12. Príšerky s.r.o.
  13. Harry Potter a kameň mudrcov
  14. Šmolkovia zabudnutý dedina
  15. Hľadá sa Dory
  16. V hlave
  17. Autá 1, 2, 3
  18. Doba ľadová 1, 2, 3, 4
  19. Ja, zloduch 1, 2, 3, 4
  20. Kúzelná opatrovateľka 1, 2
  21. Ľadové kráľovstvo 1, 2
  22. Paddington 1, 2
  23. A hoci sú Vianoce ešte ďaleko, Šťastná hviezda a Grinch (2018) patria k našim najobľúbenejším príbehom.

                                             karantena