Suchý dráždivý kašeľ dokáže potrápiť. Vieme ako s ním bojovať

Vaše dieťatko zasa prekašľalo celú noc a vy vstávate unavená. Vyskúšali ste takmer všetko, no drobček kašľal ďalej. Skúste niektorý z našich tipov, aby ďalšia noc bola pokojnejšia.

                                         dusivy_kasel_u_deti

 

Suchý kašeľ dráždi dýchacie cesty, namáha sliznice, brušné i hrudné svaly a narušuje spánok.  Dieťatko pri ňom nie je zahlienené, ani nevykašliava hlieny. Väčšinou ho spôsobujú vírusy a  antibiotiká nie sú potrebné.

Čo pomáha na suchý dusivý kašeľ

1. Drobec by mal byť v kľude, nemal by behať, skákať, vystrájať. Vieme, že u niektorých detí je naplnenie tejto požiadavky nemožné. Keď však dieťatko behá, zväčša dýcha ústami a do dýchacích ciest sa mu dostane studený vzduch. Preto ak váš výmyselník nechce oddychovať, pobytom doma  zabránite tomu, aby sa nadýchal chladného vzduchu.

2. Dohliadnite na pitný režim, ten je pri kašli veľmi dôležitý. Vďaka dostatku tekutín:

- lieky účinkujú tak ako majú,

- horúčka klesne rýchlejšie,

- prípadné hlieny sa zriedia a suchý kašeľ sa rýchlejšie zmení na produktívny (vlhký).

Preto ponúkajte dieťatku vodu, bylinkové či ovocné čaje, neperlivú minerálnu vodu alebo ovocnú šťavu vždy, keď je ochotné sa napiť.

3. Ak kašeľ spôsobujú zatekajúce soplíky, pravidelne čistite noštek morskou soľou. Ak si dieťatko ešte nevie noštek vyfúkať poriadne, ráno a večer odsajte soplíky odsávačkou. U väčších detí vyskúšajte preplach nošteka konvičkou. Pred spaním nezabudnite do čistého nošteka nakvapkať kvapky do nosa.

4. Skôr než drobec vkĺzne večer do postieľky, izbičku poriadne vyvetrajte (na 5 až 10 minút otvorte okno dokorán), vyhnite sa však prievanu. Miestnosť neprekurujte, suchý teplý vzduch vysušuje sliznice a dráždi dýchacie cesty. Preto by teplota v spálni nemala prekročiť 20 oC.

5. Zvlhčujte vzduch. Večer v detskej izbe zapnite zvlhčovač alebo na radiátor položte uterák namočený v slanej vode.

6.Pri nočnom záchvate kašľa podložte dieťatko ďalším vankúšom. Pomôže aj inhalovanie minerálnej vody Vincentka. Dieťatko nemusíte budiť, inhalačnú súpravu mu priložte k tváričke a nechajte ho paru vdychovať 5 až 10 minút. Sliznice sa zvlhčia a kašeľ väčšinou prestane. Ak má drobček problém nadýchnuť sa, postavte ho k otvorenému oknu alebo k mrazničke.

                                                  co_na_drazdivy_kasel

Babské recepty na kašeľ

Mnoho dnešných mamičiek sa vracia k prírodným receptom starých materí. Veď keď fungovali vtedy, prečo by nepomohli aj dnes?

7. Olejový zábal: vatu položte na bavlnenú vreckovku (alebo menšiu plienku) a nalejte na ňu ohriatu bravčovú masť, maslo alebo kuchynský olej. Obklad priložte dieťatku na hruď, prekryte igelitovým sáčkom a zafixujte väčšou plienkou alebo elastickým obväzom. Aplikujte v priebehu dňa, na 2 až 3 hodiny, alebo na noc. (Obklad nesmie byť horúci, má iba príjemne zohrievať. Nesmie sa tiež používať, ak má dieťatko zvýšenú telesnú teplotu.)

8. Bylinkový čaj s medom je chutný i liečivý. Pri kašli sa odporúča čaj z materinej dúšky, lipy, skorocelu, tymianu, anízu, sladkého drievka alebo slezu.

9. Pomáha tiež cibuľový čaj alebo sirup. Oba pripravíte jednoducho:

- Cibuľový čaj: 2 cibule ošúpeme, nakrájame, vložíme do ½ litra vody a varíme 10 minút. Následne čaj scedíme a dochutíme medom

- Cibuľový sirup: 1 ošúpanú cibuľu nakrájame na krúžky, vložíme do uzatvárateľnej nádoby a zalejeme 1 polievkovou lyžicou medu (alebo cukru). Môžeme tiež pridať pár kvapiek citrónovej šťavy. Cibuľový sirup podávame dieťatku niekoľkokrát denne

10. Mlieko s maslom a medom poznáme snáď všetci. Dnes je známe, že mlieko zahlieňuje a práve preto je vhodné podávať ho pri suchom kašli. Pripravíte ho jednoducho, stačí ak do teplého mlieka pridáte čajovú lyžičku medu i masla. Mlieko miešajte kým sa maslo rozpustí. Drobec by ho mal vypiť, kým je teplé. (Med nepodávajte dieťaťu mladšiemu ako 12 mesiacov)

                                         suchy_kasel

Sirup pre deti na suchý kašeľ

Ak dieťatko trápi nočný dráždivý a dusivý kašeľ, podajte mu pred spaním sirup na utlmenie kašľa (antitusikum). Pri jeho podávaní sa však treba riadiť niekoľkými pravidlami:

1. Nikdy dieťatku nepodávajte súčasne lieky na rozpúšťanie a uvoľňovanie hlienov (lieky na vykašliavanie) a lieky proti kašľu. Sirup na vykašliavanie podajte drobcovi najneskôr do štvrtej hodiny popoludní. V noci mu potom môžete podať liek na zastavenie kašľa

2. Nedávajte dieťatku lieky na zastavenie kašľa, ak stále vykašliava. Hlieny sa môžu hromadiť v dýchacích cestách a spôsobiť zápal.

3. Začiatok ochorenia často sprevádza suchý kašeľ. Vtedy je vhodnejšie siahnuť po kombinovanom sirupe, ktorý tlmí dráždivý kašeľ a zároveň ,,skvapaľňuje“ hlien (Stoptussin, Stodal)

Lieky pre deti na dráždivý kašeľ

  • Tussin (od 2 mesiacov)
  • Stoptussin kvapky (od 2 mesiacov)
  • Stoptussin sirup (od 6 mesiacov)
  • Petit Drill na suchý kašeľ pre dojčatá (od 6 mesiacov)
  • Junior-angin sirup pre deti proti kašľu (od 1 roka)
  • Robitussin antitussicum (od 2 rokov)
  • Aspecton Junior sirup pri suchom a dráždivom kašli (od 2 rokov)
  • STOPKAŠEĽ SIRUP pre deti Dr. Weiss (od 3 rokov)

 

Ak má dieťatko horúčku, zrýchlene dýcha, píska, lapá po dychu, opakovane zvracia, kašle dlhšie ako týždeň (v prípade bábätiek a malých detí viac ako 3 dni), návštevu detského lekára neodkladajte.

                                                      lekar