Soplíky u detí? Overený spôsob ako uvoľniť upchatý noštek

Týždeň v škôlke, dva týždne doma! Poznáte to? Chladné počasie a škôlkarské bacily si vyberajú svoju daň a váš drobec už zasa soplí a kašle. Máme pre vás tipy, vďaka ktorým vaša ratolesť strávi viac času s kamarátmi v škôlke a vy viac dní v práci.

                                                      nadcha_u_deti

Ako uvoľniť plný nos?

Zanesený nos zdolá nejedného statného chlapa. Preto niet divu, že je drobec nepokojný a stále nespokojný. Hoci neexistuje liek, ktorý nádchu vylieči zo dňa na deň, existujú spôsoby ako vášmu maródovi uľaviť.

Hygiena horných dýchacích ciest

1. loptičkovanie (loptičková facilitácia): je metóda, pri ktorej raz denne masírujeme tváričku dieťaťa mäkkou molitanovou loptičkou. Princíp masáže spočíva v kotúľaní loptičky po presne určených dráhach v oblasti čela, očí a líc. Pri pohybe loptičky sa stimulujú svalové partie napomáhajúce uvoľňovaniu hlienov z dýchacích ciest.

2. inhalovanie: ak je drobec stále v pohybe a trpí častými ochoreniami dýchacích ciest, inhalátor určite oceníte. Zbavíte sa strachu, že sa vaša ratolesť počas naparovania obarí horúcou vodou. Aerosol z inhalátora sa navyše dostane v dýchacích cestách hlbšie ako para z naparovania. A ak dieťatku pustíte počas inhalovania 3 krát denne na 10 až 15 minút rozprávku, určite sa poteší a bude sa na inhalovanie tešiť.

3. Preplach nošteka: hoci to znie i vyzerá hrozne, je to jedna z najúčinnejších metód ako uvoľniť plný nos. Na internete nájdete mnoho inštruktážnych videí, ktorých pointa je rovnaká: vyfúkať noštek, predkloniť sa nad vaňu, otočiť hlavu na bok, liať vodu do hornej nosnej dierky kým spodnou vyteká, otočiť hlavu na druhú stranu, postup zopakovať a noštek vyfúkať. Je vhodné pre všetky vekové kategórie. Jedinou podmienkou je, aby si dieťa vedelo poriadne vyfúkať nos.

Je takmer isté, že dieťaťu sa tento nápad páčiť nebude. Ak sa však obrníte veľkou dávkou trpezlivosti a motivácie , po pár dňoch to zvládnete. Konvičku na preplach nosa kúpite v lekárni, alebo na internete a roztok si pripravíte ak do 1 litra prevarenej vody nasypete 9 g morskej soli (môžete skladovať v chladničke).

Tip: Ide to ľahšie, ak sa drobec zahrá na psíka a počas preplachu dýcha rýchlejšie a plytšie.

                                                         upchaty_nos

Do čistého nošteka môžete nakvapkať kvapky do nosa, vďaka ktorým sa dieťatku bude dýchať ľahšie. Drobec by mal pri podávaní kvapiek ležať, alebo sedieť so zaklonenou hlavou aspoň minútu, aby stihli zatiecť kam treba. Ak kvapky aplikujete do špičky nosa, pomaly stečú po sliznici a dieťa ich v hrdle nepocíti tak intenzívne.

Poznámka: Veľa pediatrov sa zhoduje, že iba málo detí si vie  správne vyfúkať nos. Správna technika spočíva vo vyčistení najskôr jednej, potom druhej nosovej dierky.

Odsávačka hlienov

Soplíky sa nevyhýbajú ani najmenším. Preto je odsávačka hlienov  nevyhnutným pomocníkom pri nádche dojčiat i batoliat, ktoré si noštek ešte vyfúkať nedokážu. Hoci odsávanie nebolí, môže byť nepríjemné a dieťatko sa mu bráni. Čistý noštek je ale dôležitý pre pokojný spánok i ľahké kŕmenie.

                  odsavanie-hlienov

Ako vybrať  najúčinnejšiu a najšetrnejšiu odsávačku hlienov?

- Klasická hadičková odsávačka je stále odporúčaná detskými lekármi. Jej výhodou je že je lacná, prenosná a jednoducho sa používa. Hadičku však treba zaviesť hlbšie do nošteka, čo nemusí byť pri vrtiacom sa ,,červíčkovi“ vždy jednoduché.

- Odsávačka hlienov na vysávač je obľúbená veľkou skupinou mamičiek. Soplíky dokáže vytiahnuť rýchlo a efektívne, jej ťah je regulovaný. Pri správnom používaní (prikladáme ju k dierke, nie ku sliznici) je úplne bezpečná, na rozdiel od hadičkovej, ktorá pri zavádzaní môže spôsobiť drobné poranenia sliznice. Nie je vhodná na používanie mimo domu, ani pre detičky citlivé na hluk.

- Odsávačka hlienov na baterky  je z uvedených variant najdrahšia. Mamičky sa ale zhodujú, že je rovnako účinná ako odsávačka na vysávač, od ktorej je tichšia. Veľkým plusom je tiež, že sa s ňou ľahko manipuluje a je prenosná.

- Balóniková odsávačka hlienov patrí k lacnejším typom odsávačiek, no jej použitie nie je úplne jednoduché. Aby ste soplíky odsali účinne, musíte si nájsť správny systém, čo pri chorom, nervóznom dieťatku nemusí byť jednoduché.

                                                           odsavacka_hlienov

Ako správne odsať noštek?

Je veľmi pravdepodobné, že dieťatko sa bude brániť. Zavolajte preto na pomoc manžela. Do nošteka streknite sprej s morskou soľou, ktorý soplíky zriedi. Soplíky odsajte opatrným priložením odsávačky k nosnej dierke (hadičkovú odsávačku treba zaviesť do nosnej dierky). Odsávanie má byť krátke, ale účinné. Noštek stačí odsávať pred spánkom a kŕmením. Keď je noštek čistý, drobčeka vystískajte a odsávačku vyčistite.  

             choredieta

Zvíťazte nad soplíkmi a posilnite detskú imunitu

- Pohyb na čerstvom vzduchu: ak dieťatko nemá horúčku, prechádzka mu urobí dobre. Chladnejší vlhký vzduch stiahne opuch horných dýchacích ciest a uvoľní soplíky. Zdravé dieťa by malo vonku tráviť  minimálne 2 hodiny denne.

- Časté vetranie: ak malému pacientovi stúpla teplota nad 38 stupňov zostaňte doma. Okná však pootvárajte dokorán na niekoľko minút viac krát denne. Určite tiež nezabudnite detskú izbu vyvetrať pred spaním a po zobudení.

Neprekurujte byt: v suchom teplom vzduchu sa bacily množia a šíria rýchlejšie. Preto udržujte v spálni teplotu do18 stupňov, v ostatných miestnostiach do 22 stupňov.

- Vlhký vzduch: ideálna vlhkosť v byte je 45 až 55 %. Ľahko ju dosiahnete zvlhčovačom vzduchu, výparníkom alebo vlhkým uterákom rozprestreným na radiátore.

- Správne umývanie rúk: naučte deti umývať si ruky aspoň 20 sekúnd. Pôjde vám to ľahšie ak si zaspievate krátku pesničku, alebo budete spolu počítať.

- Dezinfekcia: média nás presviedčajú, že iba ak je niečo 100% sterilné je to bezpečné. Pravda je iná. Preto to s dezinfekciou interiéru, ani s antibakteriálnymi prípravkami príliš nepreháňajte.

- Otužovanie: imunitu podporíte otužovaním dieťatka vlažnou sprchou, ale i plávaním .

- Dostatok spánku: dostať malých výmyselníkov do postele je často boj. No deti do 4 rokov by mali spať 12 až 14 hodín Starším stačí 10 až 12 hodinový spánok.

- Zdravá strava: ak váš poklad odmieta ovocie a zeleninu, skúste ju naservírovať ako obrázok, pripraviť chutné smoothie, alebo džús, či nalákať ho na nový tanierik . Nezabúdajte tiež na cereálne pečivo, strukoviny, chudé mäso a ryby.

                                                             choredieta

Tip na záver: Aby váš drobec v noci dýchal ľahšie, položte mu vedľa postele rozkrojenú cibuľu. Obsiahnuté esenciálne oleje uvoľnia jeho noštek a bude spinkať pokojnejšie.