12 tipov ako si užiť nezabudnuteľné jarné prázdniny

Hoci to ešte vonku nevyzerá že prišla jar, jarné prázdniny sa nezadržateľne blížia. Viete už ako ich s vašimi drobcami strávite? Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi a prežite zábavné chvíle, na ktoré budú vaši drobci ešte dlho spomínať.
 
                                                                sesterska_laska
 

Aktivity pre deti

1. Čítajte spolu knihy

,,Knihy sú otvorené dvere do čarovného sveta“, povedal raz ktosi múdry. A mal pravdu. Čítanie zavedie dieťa do magického sveta a jedinečným spôsobom rozvíja jeho mozog. Vyberte sa preto spolu do knižnice. Požičajte si množstvo kníh, doma si vytvorte kúzelný stan z prikrývok, vankúšov a stolnej lampy. Ukryte sa do neho s deťmi s knihou v ruke a prežite s vašimi pokladmi večer magických príbehov, na ktorý len tak ľahko nezabudnú.

Môžete sa tiež nechať zlákať našimi stanmi :

                  Bino 82814 Stan Kočiar pre princeznéStan - Kulisa Frozen s osvetlenímBino 82815 Stan Hasičské auto

2. Športujte

Tohto ročná zima sa nevie rozhodnúť, či chce ešte vládnuť, alebo prenechá žezlo jari. Kým jeden týždeň je 10 oC nad nulou, ďalší mrzne a sneží. Nenechajte sa tým však znechutiť.  Či už strávite s deťmi čas na plavárni, spúšťaním sa na sánkach alebo pretekmi na bicykli, určite si spolu užijete veľa zábavy. Na pobyt vonku sa vyzbrojte termoskou s teplým čajom a niečim na zahryznutie.

                                                                              detsky_bicykel

3. Zahrajte si spoločenské hry

Keď sa vrátite z výletu či prechádzky, uvarte si horúce kakao a vymeňte televízor za spoločenskú hru. Medzi naše najobľúbenejšie patria tieto:

Monopoly (od 8 rokov): pozná takmer každý. Vysvetlite deťom akú majú peniaze silu a nechajte ich odskúšať si to na vlastných investíciach, uzatvorených obchodoch, platbe nájomného, či bankrote.

                                                            Hasbro Monopoly

Dobble 123  (od 3 rokov): prináša desať rôznych hier v jednom balení. Súťažte, kto rýchlejšie nájde rovnaké číslo, či tvar. Výherca môže získať sladký cukrík alebo ešte sladšiu pusu. Dobble  123 je zábavná hra pre celú rodinu, ktorá umožní najmenším spoznať farby, čísla a tvary.

                                                                                      Dobble 1-2-3 - postrehová hra

Kris-kros pre deti (od 5 rokov): zaujme škôlkára aj školáka. Menšia ratolesť sa počas hry oboznámi s písaním prvých slov. Veľkáčovi dáva možnosť poraziť rodiča v skutočnej slovnej hre pri skladaní slov a prikladaní písmen.

                                                                       kris kros

Veža : poznáte ju? Cieľom hry je najskôr postaviť z 54 drevených kvádrov vežu. Keď sa vám to podarí, musíte po jednom vyťahovať kvádre a klásť ich na vrch. Komu veža padne, prehráva.

                                                    Spoločenská hra JENGA

                                                                                      

4. Pripravte spolu záhradu na jar

 

Hoci je slniečko ešte zubaté, na niektoré činnosti nemusíte čakať. Miluje vaša princezná kvietky? Chodí váš fešák domov blatový od hlavy po päty? Dajte  drobcom do rúk lopatky a krhličky a prichystajte spolu najkrajšiu kvetinovú záhradu. Cibuľky a hľuzy jarných kvetov by sa mali sadiť na jeseň, ale skúsiť to môžete aj teraz (budú kvitnúť neskôr).  Potom už len stačí pokosiť trávnik a vytvoriť detský raj .

                                 závesný rebrík   hojdacia_siet_brasil

            skladaci_vodny_stol_pieskovisko     velka_smyklavka_sunshine

                                                                                                  

5 Buďte kreatívny

Vyrobte si spolu s dieťatkom mydlo, nechajte vašu malú vílu vytvoriť si kostým , maľujte na kamene  alebo vytvorte zábavné zvieratká . Je jedno, ako budete tráviť čas, najdôležitejšie pre vášho drobca bude, že ho budete tráviť spolu.

Kreatívna súprava na výrobu mydla-Kvetyjanod kreativna sada kostym pre vilumalovanie na kamene zvieratkavelka kreativne sada

Ďalšie tipy na kreatívne nápady pre deti:

  • Morský piesok: zmiešajte 1 diel stolového oleja so 7 dielmi hladkej múky, pridajte trblietky a poriadne premiešajte. Kúzlo je hotové. Stačí vytiahnuť formičky a  môžete pripravovať koláčiky. Zábavné je tiež, keď dieťatku do piesku schováte predmet, ktorý musí nájsť.
  • Zvukové pexeso: máte doma prázdne obaly z Kindervajíčok? Pripravte si ryžu, strúhanku, fazuľu, cukor či pohanku. Vždy dve vajíčka naplňte rovnakým materiálom a zatvorte (môžete ich oblepiť lepiacou páskou). Hrkálky poukladajte na stôl a môžete hrať zvukové pexeso. Stačí s vajíčkom potriasť a nájsť druhé, ktoré hrká rovnako.
  • Kartónová krabica: pohľadajte tú najväčšiu, ktorú doma máte. Spolu s deťmi vezmite do rúk farbičky a fixky a celú ju pomaľujte. Môžete sa dohodnúť, či budete maľovať spolu (napr. vežiak či zoologickú záhradu) alebo bude každý umelec tvoriť vlastné dielo. Okrem maľovania môžete krabicu využiť na výrobu domčeka pre bábiky, alebo bludiska pre loptičku.
  • Dúhový had: máte v práčke ,,lychožrúta“, ktorý kradne ponožky? Vyrobte si super bublifuk. Pollitrovú PET fľašu rozstrihnite asi 10 cm pod hrdlom. Spodnú časť zahoďte. Na odstrihnutú časť natiahnite hrubú ponožku (alebo dve) tak, aby bola napnutá. Pokvapkajte ju rôznymi farbami a namočte do roztoku na výrobu bublín (bublifuk). Fúknite do hrdla fľaše a pozorujte, čo sa bude diať.

                                                            girl

 6 Pečte

Neviem ako vaši, no naši drobci sa s obľubou motajú po kuchyni vždy, keď sa dám do pečenia. Pripravte pre seba aj pre  svoje dieťa kuchársku zásteru a dajte sa do roboty. Či už použijete overený recept starej mamy, alebo vymyslíte úplne nový, vaša ratolesť bude najšťastnejšia keď bude môcť asistovať. Keď špecialitu dokončíte, môžete ju zjesť počas prechádzky v parku, či odniesť ju babičke na ochutnávku.

                                                             pecenie_s_detmi

 

7 Skladajte puzzle

Deťom sa pri skladaní puzzle zvyšuje schopnosť koncentrácie, učia sa trpezlivosti, zlepšujú si vizuálnu pamäť. Sadnite si teda k nim a vytvorte spolu nádherný obrázok. Potom ho už stačí iba zlepiť lepidlom na puzzle a zavesiť do detskej izby. Skvelou motiváciou sú i puzzle vytvorené z fotky dieťaťa. Pre drobcov od 3 rokov sú ideálne drevené či magnetické puzzle , ktoré rozvíjajú ich kreativitu a vytrvalosť.

                                         magneticke puzzle detidrevene puzzle 3d

8 Prichystajte sa na Veľkú noc

Veľká noc je ešte ďaleko, ale prečo sa na sviatky jari neprichystať s predstihom. Vyfúknite vajíčka a uložte ich do kartónového obalu na vajíčka. Pozrite si s deťmi na YouTube videonávod ako upliesť korbáč, či netradične vyzdobiť kraslicu. Stiahnite si naše príloha nechajte vašich pomocníkov, aby ich vystrihli. Počas upratovania a prípravy veľkonočnej výzdoby určite oceníte, že vám drobci papierové obrázky zhotovili v predstihu. Napriek tomu, že trávite Veľkonočné sviatky mimo domu, pekne vyzdobený domov vás po návrate určite poteší.

 

                                                       velka_noc

Kam s deťmi cez jarné prázdniny

9 Choďte do kina

Boli ste už tento rok v kine? Nie? Jarné prázdniny sú na to ako stvorené. Kúpte si popcorn a nechajte sa so svojou ratolesťou unášať príbehom.

  1. Lego príbeh 2 (107 minút) vás prevedie akčným dobrodružstvom, v ktorom sa hrdinovia snažia ochrániť svoje mestečko pred útokom cudzincov z vesmíru. Kvôli záchrannej misii musia opustiť svoju planétu a vydať sa do nepreskúmaných galaxií.
  2. V ľadovej sezóne 2 (90 minút) sa stretnete s dobrosrdečným, no nie veľmi šikovným ľadovým medveďom Normom. Ten, spolu s kamarátmi lumikmi, vymení pokojný oddych počas zimného spánku za návštevu New Yorku. Vo veľkomeste zažijú mnoho príhod, no domov im začne chýbať. Po návrate na Severný pól zisťujú, že najväčšie dobrodružstvo ich iba čaká: musia ochrániť svoj svet pred korporáciou ťažiacou ľad.
  3. Priaznivci Štikúta a Bezzubého sa potešia pokračovaniu rozprávky Ako vycvičiť draka 3. Vikingovia a draci žijú na ostrove spoločne a všetko sa zdá dokonalé. Štikút je zamilovaný do Astrid a Bezzubému popletie hlavu rozkošná dračica. Tá draka opantá natoľko, že si neuvedomí nebezpečenstvo, ktoré hrozí ostrovu. Draci sa ocitnú v nebezpečenstve a Astrid a Štikút  pre nich musia nájsť nové útočisko, v ktorom budú v bezpečí.

                               

                                               popcorn

 

10 Ukážte deťom, že aj vy ste boli deti

Odložte podpätky, obujte si gumáky, chyťte drobca za ruku a skáčte spolu do všetkých mlák, ktoré nájdete. Ak mláky vyschnú skôr, ako sa vymotáte z domu, nevadí. Hľadajte poklad. Súťažte kto nájde viac bielych kameňov, kto prvý uvidí na strome rozvitý púčik, kto prvý zbadá fialku, či kto na prechádzke v meste  dokáže prejsť po dlažbe bez toho, aby stupil na čiaru. Vžite sa do svojho potomka a užite si neopakovateľnú vychádzku po trase, ktorú ste prešli už stokrát pred tým. 

                                                prechadzka_v_dazdi

11 Užite si spoločnú lyžovačku

Uvažujete kedy vášho drobčeka postaviť po prvý raz na lyže? Ak má dieťa chuť učiť sa nové veci a je na to fyzicky pripravené, môžete mu prvé lyžiarky obuť vo veku 3 rokov. Lyžiarsky inštruktori sa zhodujú, že je vhodné, aby dieťa stálo po prvý krát na lyžiach medzi 3. až 6. rokom. Tak ak máte radi sneh, neváhajte a šup spolu na svah. Ak ste si nerezervovali pobyt dopredu, skúste navštíviť niektorý zľavový portál, kde určite nájdete, čo hľadáte.

         

                                                 lyzovanie

12 Choďte na výlet

Tie naše dietky majú prázdnin toľko, že ak by sme s nimi chceli byť stále, nestačila by nám dovolenka za 3 kalendárne roky. Napriek tomu si skúste urobiť deň voľna a vyrazte na výlet. Poradíme Vám kam:

Západné Slovensko

  1. Zoologická záhrada Bojnice

Otváracie hodiny: 8:00 – 16:00

Vstupné: deti do 4 rokov:zdarma/ deti od 4 do15 rokov: 3 €/ dospelí: 7 €

  1. Vodný svet AQUATHERMAL SENEC:

Otváracie hodiny: 12:00 – 22:00/ piatok - sobota: 10:00 – 19:00/ nedeľa a sviatky: 10:00-22:00

Vstupné: 3 hodinový vstup: pondelok - štvrtok: dospelý 9  €, deti od 3 rokov: 5 €

                3 hodinový vstup piatok – nedeľa: dospelý 13 €, deti od 3 rokov: 5 €

                 celodenný vstup: 24 € (cena detského vstupu nebola na stránke uvedená)

  1. Hrad Červený Kameň

Otváracie hodiny: utorok až nedeľa od 9:30 do 15:30.

75 minútová prehliadka začína o 9:30, 11:30, 13:30, 15:30

vstupné: dospelí: 7 €/ deti od 3 do 6 rokov:1 €/ žiaci a študenti:3,50

  1. Slovenské národné múzeum - Prírodovedné múzeum

Otváracie hodiny: 9:00 – 17:00 okrem pondelka (posledný vstup je možný o 16:30)

Vstupné: dospelí: 4 €/ deti od 6 rokov: 2 €

Stredné Slovensko

  1. Gino paradise Bešeňova

Otváracie hodiny: 10:00 – 21:00

Vstupné: celodenný vstup: dospelí: 26 €/ deti od 12 do 18 rokov: 22 €/ deti do 12 rokov:18 €

  1. Hradné múzeum bábkarských kultúr a hračiek nad zrúcaninou Modrý kameň

Otváracie hodiny: pondelok -  piatok: 8:00 -15:00 (prehliadka sa začína každú celú hodinu)

sobota: 9:00-17:00 (prehliadky 9:00, 10:30, 12:30, 14:00, 15:30)

Vstupné: dospelí: 5,40 €/ deti:2,70 €

Uvedená suma je cena kompletnej prehliadky (expozície, výstavy, hradné podzemné chodby, vyhliadky z bašty). Je možné kúpiť si lístky iba na okruhy, ktoré si vyberiete

  1. Važecká jaskyňa

Otváracie hodiny: utorok až nedeľa. Vstupy sa uskutočňujú o 9:30, 11:00, 12:30, 14:00

Prehliadka trvá 25 minút.

Vstupné: Dospelí: 5 €/ študenti: 4 €/ deti od 6 do 15: 2,50 €/

  1. Hasičské múzeum Martin

V zimnej sezóne je potrebné návštevu nahlásiť aspoň 1 deň vopred na t.č.: 0910 902 408.

vstupné: dospelí: 4 €/ deti: 2€.

  1. Múzeum Oravskej dediny

Otváracie hodiny: utorok až nedeľa: 8:00 – 15:30

Vstupné: dospelí: 4 €/ deti: 2 €

Východné Slovensko

  1. ZOO Košice

Otváracie hodiny: 9:00 – 16:00

Vstupné: dospelí: 3€/ žiaci a študenti: 1,50 €/ deti od 2 do 6 rokov: 0,70 €/

  1. Belianska jaskyňa

Otváracie hodiny: utorok až nedeľa so vstupom o 9:30, 11:00, 12:30, 14:00

Prehliadka trvá 70 minút

Vstupné: dospelí: 8 €/ študenti: 7 €/ deti od 6 do 15 rokov: 4 €

  1. Chodník medzi korunami stromov Bachledka

Otváracie hodiny: 9:00 – 16:00

Vstupné: dospelí: 9 €/ dieťa od 3 rokov: 7 €

  1. Hvezdáreň Michalovce

Otváracie hodiny: počas pracovných dní: 7:30 – 15:30

Vstupné: dospelí: 2€/ deti od 3 rokov: 1 €