Skúsenosti mamičiek: Kočík, alebo nosič?

Každá budúca maminka je plná očakávaní. Jedna si predstavuje, ako bude na prechádzke hrdo tlačiť kočík s usmievavým bábätkom. Iná sníva o tom, ako svojho drobčeka uloží do šatky, v ktorej sladko zaspinká unášané hojdavými pohybmi. Ak váhate, či bude pre vaše bábätko vhodnejší kočík, alebo nosič, čítajte ďalej. 

                                                                    nosenie_deti

Prečo nosiť dieťatko?

Mamičky s nosičom stretávame bežne. Hoci je nosenie často prezentované ako zázračný spôsob, vďaka ktorému dieťatko viac nezaplače, neplatí to vždy. Každé dieťatko je iné. Kým jedno nevydrží v kočíku, iné plače v šatke. Ak stále váhate, či je pre váš pokladík  nosič vhodný, prečítajte si poznatky, ktoré vám pri rozhodovaní pomôžu: 

  • Nosenie v nosiči prirodzene nadväzuje na nosenie bábätka v brušku počas tehotenstva.
  • Bábätko cíti vôňu, teplo, tlkot srdca. Ľahšie sa upokojí. Je menej plačlivé. Deti s opačným biorytmom si ľahšie osvoja rytmus noci a dňa.
  • Laktačné poradkyne často odporúčajú nosič pri problematickom dojčení (mamina dokáže okamžite reagovať na potrebu drobca dojčiť sa, i na verejnosti)
  • Jemné pohojdávanie pri chôdzi pomáha drobcom trpiacim kolikou. Zvýšená poloha počas spánku má pozitívny vplyv na reflux. Kolísavé pohyby zároveň dieťatko rýchlejšie uspia, aj keď je podráždené alebo ubolené.
  • Nosič a šatka zabezpečia jednoduchší pohyb na miestach kde sa nachádza veľa ľudí a tiež v priestoroch, kde chýba bezbariérový prístup.
  • Maminám, ktoré nemajú čas na cvičenie, pomáha spevňovať svaly.
  • Nosenie je pohodlné pre dieťatko i rodiča. Bábätko sa cíti bezpečne, ľahko zaspáva. Mamina má voľné ruky, dokáže urobiť čo potrebuje, je samostatnejšia a zvládne viac činností.
  • Správne nosenie podporuje zdravý telesný vývoj dieťatka. Pohyby mamičky prispievajú k rozvoju vestibulárneho systému, ktorý zabezpečuje rovnováhu a optimálna poloha nožičiek napomáha správnemu vývoju bedrových kĺbov.   

                                                          nosenie                      

V čom nosiť dieťatko?

Šatka

História nosenia detí v šatke  je dlhá takmer tisícročie, no napriek tomu sa prvé baby šatky na trhu objavili zhruba pred 35 rokmi. Za ten čas si našli mnoho fanúšikov i odporcov. Ak sa vám zdá viazanie šatky náročné, nemusíte mať strach. Existuje mnoho kurzov, na ktorých vás to radi naučia. Verím však, že s pomocou inštruktážnych videí na internete to zvládnete ľahko aj doma, ako ja. Povedzme si o šatkovaní viac.

Šatky môžeme rozdeliť na:

  1. elastické šatky: sú ideálne pre novorodencov a bábätká s hmotnosťou do 8 kg. Ak sa rozhodnete v elastickej šatke nosiť väčšie dieťatko môže sa začať naťahovať, čo nie je pohodlné pre drobca ani pre vás. Šatky sú vhodné pre začiatočníkov, ktorí sa vďaka elasticite látky rýchlejšie naučia viazať prvé úväzy.
  2. pevné šatky: hodia sa pre novorodencov, ale tiež pre väčšie detičky. Ak plánujete nosiť dieťatko do veku 2 – 3 rokov, vyberte si šatku s vyššou gramážou.

 

Pozn.: Šatka sa neodporúča na nosenie detičiek s nižším svalovým tonusom (hypotonické deti). Naopak v prípade bábätiek s vyšším svalovým napätím, ju odborníci považujú za vyhovujúcu pomôcku.

                                                         satka_amazonas_carry

Ergonomický nosič

Ak sa vám zdá viazanie šatky náročné, siahnite po ergo nosiči . Ten vyberajte podľa veku a váhy dieťatka. Mnoho mamičiek tiež odporúča kúpiť zároveň chrániče popruhov (tzv. slintáčiky), ktoré po útoku malého hryzúňa rýchlo operiete.

Drobca by ste mali nosiť vždy iba v ergonomickom nosiči. Dieťatko má byť obrátené tvárou k osobe, ktorá ho nosí.  Tak je zabezpečená abdukčná poloha nožičiek, najvyhovujúcejšie podsadenie zadočku a správne zaguľatenie chrbátika.

Ergonomické nosiče rozdeľujeme:

  1. podľa zapínania na:
  • prackové,
  • viazacie,
  • kombinované.

 

  1. podľa veku dieťatka:
  • rastúce nosiče: podľa výrobcov sú vhodné od narodenia dieťatka. Dokážu sa prispôsobovať rýchlo rastúcemu detskému telíčku. Optimálnym nastavením zabezpečíte, že nosič bude vaše dieťatko podopierať v správnej ergonomickej polohe počas celého obdobia používania. Označujú sa ako univerzálne nosiče.
  • nerastúce nosiče: nájdete vo veľkosti baby size, ktoré môžu využívať bábätká s hmotnosťou od 5 kg a ktoré sa používajú s novorodeneckou vložkou. Veľkosť toddler size je typická väčšou chrbtovou opierkou a nosnosťou do 20 až 25 kg.

 

Pozn.: Hoci existuje mnoho ergo nosičov s novorodeneckou vložkou, pre úplne malé bábätká je vhodnejšia šatka. Tá umožní hlavičku dieťatka fixovať bezpečnejšie. Ak sa však napriek tomu rozhodnete pre nosič, pri novorodeniatkach ho používajte iba na krátke nosenie.

                                                         ergonomický nosič

Klokanky

Hoci klokanky boli svojho času veľmi obľúbené, dnes sa neodporúčajú a maminy ich nahrádzajú ergo nosičmi a šatkami. Dôvodov je hneď niekoľko:

  1. bábätko v klokanke má nesprávne podsadený zadoček,
  2. látka medzi nožičkami nesiaha od kolienka ku kolienku (nie je zabezpečená optimálna poloha bedrových kĺbov),
  3. chrbátik nie je dostatočne zaoblený a podopretý (po narodení má chrbtica dieťatka tvar písmena C a postupne, v priebehu 1 roka, sa prehýba do tvaru písmena S),
  4. sú nepohodlné ako pre nosiaceho, tak i pre dieťatko,
  5. bábätko je obrátené smerom od rodiča. Vplyvom veľkého množstva vonkajších podnetov môže byť podráždené, unavené a plačlivé.

     

                                                         klokanka

    

Nosenie očami odborníkov

S nosením bábätka to, rovnako ako so všetkým ostatným, netreba preháňať. Podľa fyzioterapeutov by bdelé dieťatko malo viac času ako v nosiči, tráviť polohou na rovnej podložke, ideálne v polohe na brušku.

Niektorí psychológovia zastávajú názor, že nosené deti môžu byť panovačnejšie ako deti, ktoré nosené neboli. Môžu tiež mať tendencie vydobýjať si svoje potreby na úkor všetkých a všetkého. Prevládajú však názory, podľa ktorých je vzájomný kontakt veľmi dôležitý pre rozvoj budúceho vzťahu medzi dieťatkom a maminou, príp. ocinom.

Kočíky sú stále IN

Kočík je dôležitou súčasťou výbavy nejednej mamičky. Čo treba pri výbere kočíka zvážiť a aký je ideálny kočík, sme preberali v článku Výbavička pre bábätko. Napriek tomu, že v súčasnosti veľa budúcich mamičiek vyhlasuje že kočík nepotrebuje, určite stojí za

nad kúpou kočíka aspoň pouvažovať.

  • V kočíku spí bábätko na rovnej podložke a má dostatok miesta.
  • Aj nepokojné detičky dokáže prechádzka v kočíku uspať na 2 až 3 hodiny, počas ktorých dokáže mamina po návrate domov rýchlo upratať a navariť (neodporúča sa variť s dieťatkom v nosiči).
  • Taktiež oteckovia, ktorí sa s nosičmi príliš nestotožňujú, budú hrdo tlačiť kočík po meste a vy si nájdete chvíľu čas iba pre seba.
  • Neoceniteľný je tiež, keď sa vyberiete na nákup sama a miesto silného manžela vám nákup odnesie košík pod kočíkom.

                                                              kocik

Nechajte sa inšpirovať mamičkami, ktoré sa s nami podelili o  skúsenosti

Erika (34 rokov)

Dcérka mala od narodenia koliky a reflux. Bola som prvorodička a dlho mi trvalo, kým som zistila, kde je sever. Nosič mi v tom období nezišiel ani na um. Prvý polrok bol pre mňa peklo. Dcérka počas dňa spávala iba v kočíku alebo na rukách a večer plakávala 4 – 6 hodín. Mladšieho syna som od mesiaca nosila v šatke a neskôr v nosiči. Bol veľmi pokojný. Počas prvých 3 mesiacov plakal dlhšie ako 2 hodiny asi raz. Využívali sme veľa aj kočík, no na zaspávanie doma sa nám nosenie veľmi osvedčilo.

 

Monika (25 rokov)

Napriek tomu, že sme šatku kúpili ešte pred pôrodom, použila som ju asi 2 krát. Viazať šatku pri plačúcom dieťati, ktoré chce ísť na ruky, mi prišlo nepraktické. Keď mala dcéra 3 mesiace kúpili sme nosič a ten som využívala častejšie, najmä pri nákupoch a vybavovaní. Malá však spávala prvý pol rok iba v kočíku.

 

Saša (28 rokov)

Od detstva mám problémy s chrbticou a tak bola pre mňa kočík prvá a jediná voľba. Syn v ňom bol spokojný a dokázal tam prespať dlhé hodiny. Kúpili sme aj nosič, ale ten používal iba manžel. Drobcovi sa v ňom však páčilo a upokojil sa, aj keď nebol pri mne.

 

Lucia (31 rokov)

Ja na kočík nedám dopustiť. Malá tam má priestor, leží na rovnom, nefúka na ňu vietor a zaspáva v ňom. Kočík je tiež praktický na nákupy. Tašky hodím do koša pod kočíkom a nemusím ich vliecť v rukách.

 

Linda (32)

Dcérka sa narodila v apríli a od začiatku sme používali šatku a nosič. Problém nastal, keď prišla zima. Musela som ju poriadne naobliekať, čo sa ešte dalo zvládnuť, no keď vonku fúkalo, spustila neskutočný rev. Keď bol dážď a sneh, nevedeli sme chodiť na prechádzky, lebo v nosiči sa hnevala keď jej to padalo do tváre a v kočíku nevydržala, lebo nebola zvyknutá. Keď budeme mať druhé bábo, určite sa budem snažiť, aby si navyklo počas prechádzok na kočík a nosič budem používať hlavne doma, aspoň zo začiatku.

 

Viera (26)

Pri Maťkovi som používala kočík aj nosič. Najmä keď som potrebovala niečo urobiť a bol chorý, alebo mu šli zuby, bol nosič super, lebo bol malý pri mne  ja som mala prázdne ruky. Keď sa ale narodila Zoe, zistila som, že prechádzky s oboma, keď je malá v nosiči sú celé zle. Malý stále vymýšľal, zbieral všetko možné zo zeme. Takisto keď potreboval cikať na prechádzke mala som čo robiť ,aby som to s malou na hrudi dala. Kočík bol jednoznačne lepší nápad.

 

Katarína (23)

Obdivujem maminy, ktoré majú 2 a viac detí a dokážu ísť von len s nosičom bez kočíka. Ja mám len jedno a neviem si kočík vynachváliť. Dcérka tam pokojne spí, ja si vybavím čo potrebuje a navyše so sebou vždy nosím toľko vecí, že keby mám iba nosič netuším, kam sto všetko dala.

                                               stastne_dieta