Výbavička pre bábätko: Čo NAOZAJ novorodenec potrebuje?

Vaše bruško sa už krásne zaguľatilo a vy sa neviete dočkať, kedy svojho drobčeka budete držať v náručí. Nastal ideálny čas na nákup výbavičky. Ak máte z prečítaných článkov pocit, že musíte vykradnúť banku, alebo že potrebujete väčší byt, nezúfajte. Poradíme vám čo vy a vaše bábätko budete naozaj potrebovať.

                                                            novorodenec

1. Oblečenie pre novorodenca
 
Či už sa vyberiete do supermarketu, alebo blúdite po nákupnom centre, všade natrafíte na detské oblečenie. Je krásne, je maličké a keď si predstavíte aký v ňom bude váš drobček rozkošný, nedokážete odolať.

Rovnaké stavy prežívajú snáď všetky budúce maminky. Myslite však na to, že drobček bude rásť veľmi rýchlo a že blízky, ktorí ho prídu navštíviť, vám tiež prinesú množstvo oblečenia. Pravdepodobne sa tiež nájde kamarátka, sestra, či švagriná, ktorá vám rada podaruje výbavičku po svojom drobcovi. 

A tak len jedného dňa zistíte, že váš drobček má viac oblečenia ako vy s manželom a napriek tomu, že ho prezliekate niekoľkokrát denne, stále nachádzate nové kúsky, ktoré na sebe bábätko ešte nemalo.

2. Kočíky

Na trhu nájdete obrovské množstvo kočíkov rôznych typov, veľkostí a farieb. Zorientovať sa v nich nemusí byť jednoduché. Veľa mamičiek považuje za najlepšie riešenie trojkombináciu, pozostávajúcu z hlbokej vaničky, športovej časti a autosedačky (vajíčka). Kombinované kočíky sú veľmi praktické a využijete ich až dokým sa drobec nestane dostatočne samostatným chodcom na dlhšie vzdialenosti.

Ideálny kočík je:

    • ľahký,
    • nenáročný na manipuláciu a priestor,
    • odpružený,
    • s nastaviteľnou rukoväťou,
    • dostatočne veľkým úložným priestorom pod vaničkou (postačujúcim na bežný nákup),
    • s polohovateľnou chrbtovou opierkou.

 

Pri výbere kočíka zvážte:

1. termín pôrodu    

- Ak sa drobec narodí na jeseň alebo v zime, poobhliadnite sa po väčšej vaničke, v ktorej sa bude dieťatko cítiť príjemne i v zimnom overale a fusaku.

- Jarným a letným detičkám pohodlne postačí vanička klasických rozmerov

2. rozmery kočíka: pri výbere kočíka myslite na to, aby sa kočík ľahko zmestil do kufra auta, či do výťahu

3. typ kolies: ak žijete v meste, správnou voľbou sú plastové kolieska. Ak sa budete pohybovať po náročnejšom teréne, odporúčame vám kolesá nafukovacie či gélové.

                                                        Kombinovaný kočiar Durango Titanium

 

3. Detská postieľka

Či už ste zástankyňou spoločného spania, alebo zastávate názor, že drobec má mať vlastnú posteľ, iste súhlasíte, že najdôležitejšie je, aby bol detský spánok kvalitný.

Pri kúpe detskej postieľky myslite na to, že musí byť stabilná a mala by mať nastaviteľnú výšku roštu. Vďaka tomu bude vaše dieťatko v bezpečí a vaša chrbtica bude menej trpieť.

 

Pred kúpou postieľky si zodpovedajte otázky:

  • Z akého má byť materiálu?
  • Akú má mať veľkosť?

- Postieľka s rozmermi 60 x 120 cm sa zmestí i do menšej spálne. Posteľ s rozmermi 70 x 140 cm zasa využije i predškolák.

  • Akú má mať nosnosť?

- Niektoré postieľky sú iba do hmotnosti 15 kg

  • Potrebujete pod postieľkou úložný priestor?
  • Budete mať postieľku iba v spálni, alebo ju chcete presúvať po byte?

- Ak chcete mať dieťatko v postieľke stále pri sebe, vyberte si postieľku s kolieskami

Tip: Niektoré detské postieľky majú odnímateľnú bočnicu. Postieľku tak môžete umiestniť bezprostredne vedľa vašej postele. Dieťatko bude mať svoje útočisko, no bude vo vašej tesnej blízkosti.

                                                          Detská postieľka Drewex Žirafa krémová        

Ak často cestujete a spávate mimo domova, určite oceníte cestovnú postieľku. Je ľahko prenosná, jednoducho sa s ňou manipuluje a vášmu miláčikovi poskytne pocit bezpečia mimo domu.

                                                                    Cestovná postieľka Koot Fox Aqua Petite&Mars

4. Matrac do postieľky

Nájsť postieľku je polovica úspechu. Rovnako dôležitý je výber vhodného matraca . Matrac pre bábätká by mal byť stredne tvrdý až tvrdý. Mäkké matrace neprospievajú zdravému  vývoju a môžu byť základom neskorších deformít pohybového aparátu.

Ak chcete aby váš drobček spal pohodlne a zdravo, vyberajte matrac:

  • ktorý má rovnakú veľkosť ako postieľka,
  • zvliekateľný poťah, ktorý je možno oprať,
  • hrúbku 8 až 10 cm (hrubšie matrace môžu znížiť citlivosť dosky monitora dychu, čo môže spustiť falošný poplach),
  • je vyrobený zo 100 % latexu, kokosovej dosky, pohanky či studenej peny. Uvedené materiály sú hypoalergické a antibakteriálne.

 

TIP: Pamäťová pena sa neodporúča pre deti do 12 rokov. Zónové matrace nie sú vhodné, lebo dojčatá počas spánku často menia polohu.

                                                                        Matrac do postieľky GF POHÁNKA-MOLITAN-KOKOS 10 cm 120x60

5. Monitor dychu

Určite ste už počuli o syndróme náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Ide o jav, pri ktorom zdravé bábätko prestane dýchať.  Určite vás však nechceme strašiť. Výskyt SIDS je veľmi ojedinelý.

 

Existujú rizikové skupiny bábätiek, v prípade ktorých je vhodné kúpu monitora dychu zvážiť. Jedná sa o detičky, ktorých starší súrodenec mal zástavu dýchania, ktoré sa narodili predčasne, mali príliš nízku pôrodnú hmotnosť (pod 2500 g) alebo sa narodili s vrodenou chybou dýchacej sústavy, alebo kardiovaskulárneho systému.

 

Monitor dychu  odhalí zástavu dychu a spustí zvukový poplach. Funguje na  báze monitora pohybu. Zaznamenáva pohyby bruška a hrudníčka pri nádychu a výdychu dieťatka. Ak nezachytí pohyb dlhšie ako 20 sekúnd začne vydávať prenikavý zvuk, ktorý na zástavu dýchania upozorní.

Vybrať si môžete z dvoch typov monitorov dychu:

1. doskový typ – pozostáva z vyhodnocovacej jednotky, ktorú môžete pripnúť napr. na postieľku a zo snímacej podložky, ktorú umiestnite pod detský matrac

2. plienkový monitor – jednoducho pripnete na plienku drobčeka v oblasti bruška.

Oba monitory sú nenáročné na údržbu a jednoduché na obsluhu. Nie sú nevyhnutnosťou, no ak patríte medzi úzkostlivé maminky, postarajú sa o váš pokojnejší spánok.

Tip: Ak sa dieťatko odkotúľa z podložky monitora, môže vzniknúť falošný poplach. Vtedy stačí monitor vypnúť, dieťatko jemne preložiť na podložku a monitor opäť zapnúť.

                               Monitor pohybu smart Snuza PICO

6Autosedačky - Vajíčko

Bezpečnosť dieťatka je najdôležitejšou prioritou každého rodiča.  Preto je autosedačka položkou, ktorej venujeme veľkú pozornosť. Novorodeniatka a malé bábätká majú slabé krčné svaly. Preto musia byť počas jazdy, do veku 15 mesiacov (prípadne do hmotnosti 13 kg),  umiestnené vo vajíčku v protismere.

Či už je vajíčko súčasťou trojkombinácie, alebo ho kupujete samostatne, pri výbere si premyslite:

1. ako upevníte vajíčko do auta?

- Isofix je stabilnejší, pevnejší a bezpečnejší. Nie je však súčasťou každého automobilu.

- Robustnejšie autosedačky, ktoré sa pripevňujú bezpečnostným pásom, nemusí pás obsiahnuť. Vyskúšajte preto, či dokážete vajíčko bezpečne upevniť v automobile ešte pred kúpou.

2. Ak máte viac drobcov, myslite tiež na to, aby sa sedačky vedľa seba zmestili.

3. načo chcete autosedačku používať?

Budete autosedačku využívať iba v aute? Budete ju nasadzovať na kočík počas nákupu či krátkej prechádzky? Budete sedačku často vyberať z auta? Pri výbere myslite tiež na hmotnosť sedačky a na obtiažnosť manipulácie pri upevňovaní do auta.

4. je naozaj dobrá?

Pri rozhodovaní si prezrite recenzie používateľov a venujte  pozornosť bezpečnostným testom. Vďaka crash testom sa dozviete, či je sedačka dostatočne spoľahlivá a udrží váš poklad v bezpečí.

Tip: Aby bol váš drobec v bezpečí, kúpte mu sedačku vhodnú pre jeho vekovú a hmotnostnú kategóriu. Sedačky 0+ (napr. 0 – 25 kg) predstavujú istú finančnú úsporu (vydržia pokiaľ dieťatko pôjde do školy) no nepatria medzi najbezpečnejšie.

                                                             Autosedačka-vajíčko CAMINI Musca beige

7. Kozmetika pre novorodenca

Hoci je detská kozmetika lákavá a krásne vonia, pravdou je, že v prvých týždňoch si vystačíte iba s mastičkou na zadoček. Podľa pediatrov by sa totiž novorodeniatko malo kúpať každé 2 až 3 dni, bez mydla a šampónu. Oblasti pod plienkou mu môžete umývať každý deň.

Tip: Vlhčené obrúsky sú šikovnou pomôckou mimo domu, no môžu jemnú pokožku dráždiť.

                                                                   babo v osuške

Ak drobčeka prebaľujete doma, umyte mu radšej zadoček čistou vodou.

Kočík, postieľka, autosedačka a monitor dychu predstavujú najdrahšie položky z nákupného zoznamu pre novorodenca. Prezradíme vám, čo bude váš drobček NAOZAJ potrebovať počas prvých týždňov zoznam si môžete stiahnuť. Budete mať prehľad o tom, čo už máte kúpené a čo vám ešte chýba.

Výbava pre bábätko

Oblečenie

Veľkosť 50 a 56

- body dlhý rukáv (4 ks)

- body krátky rukáv (4 ks)

- dupačky (5 ks)

- flisové dupačky (3 ks)

- bavlnený kabátik, svetrík alebo mikina (3 ks)

- bavlnená čiapočka (3 ks)

- ponožky (5 ks)

- overal na spanie (4 ks)

- bundička

Veľkosť 62

- body dlhý rukáv (6 ks)

- body krátky rukáv (6 ks)

- dupačky, polodupačky alebo tepláčiky (5 ks)

- flisové dupačky alebo polodupačky (3 ks)

- svetrík alebo mikina (4 ks)

- ponožky (5 ks)

- overal na spanie (4 ks)

- bundička

V zimných mesiacochUložiť a odísť

- flisový overal (2 ks)

- zimný overal

- zimnú čiapku (2 ks)

- zimné rukavice (2 ks)

- pančucháče (3 ks)

- zateplené topánočky - capačky (ak nie sú súčasťou overalu)

 

Ideme na prechádzku

 

- kočík 

- pláštenku na kočík

- sieťku proti hmyzu  - ak bude dieťatko spávať v kočíku na terase

- deka 

- fusak  - v chladných mesiacoch

- slnečník na kočík  – ochráni dieťatko pred slnečnými lúčmi bez rizika prehriatia. Ak zo striešky kočíka visí plienka, teplota v kočíku výrazne stúpa.

 

Cestujeme autom

- autosedačka od 0 do 13 kg 

- zavinovačka do autosedačky 

- deka 

 

Hurá, do vane

- vanička alebo vedierko na kúpanie 

- mäkká bavlnená osuška s kapucňou  (3 ks)

- teplomer do vaničky 

- kefka na vlásky 

- nožničky so zaoblenou špičkou alebo klieštiky 

 

Pre sladké sny... 

- detská postieľka 

- kvalitný matrac 

- bavlnené plachty(3 ks)

- chránič matraca 

- zavinovačka, prípadne klasická perinka (2 – 3 ks)

- spací vak - ak drobček nechce byť v perinke

- ochranné hniezdo - je praktické, aby napr. cumlíky, či hračky nepadali z postieľky na podlahu

 

Zadoček v suchu

- jednorázové plienky (50 ks) – prvé dni bábätko spotrebuje 10 – 12  plienok denne

- krém proti zapareninám

- vlhčené obrúsky

- prebaľovacia podložka  – nemáte prebaľovací pult? Nevadí. Podložku využijete aj keď dieťatko prebaľujete na posteli. Ochráni ju pred znečistením.

- cestovná prebaľovacia podložka alebo jednorázové nepremokavé podložky (využijete ich na

   návšteve lekára či na prechádzke)

- kôš na plienky 

 

Ostatné šikovné vecičky, ktoré vám zjednodušia život

- hrkálky 

- deka (2 -3 ks) napr. do postieľky, kočíka a do auta

- látkové plienky (20 ks) - využijete ich, ak bude treba bábätko baliť na široko, ale tiež pod hlavičku dieťatka v postieľke, či po dojčení keď si bábätko odgrgne

- jemný prací prášok určený na detské oblečenie

- monitor dychu 

- elektronická pestúnka  - oceníte ju ak bývate v rodinnom dome a dieťatko bude spať na poschodí, alebo v kočíku

- kresielko či hojdacie lehátko

- šatka na nosenie - dieťatko sa v nej ľahko upokojí a rýchlejšie zaspí

- odsávačka soplíkov 

- teplomer s ohybnou špičkou 

- tampóny do podprsenky(1 – 2 balenia)

- krém na popraskané bradavky (mnohým maminkám sa osvedčilo používať ho preventívne)

- odsávačka materského mlieka 

- cumlíky + púzdro na cumlík  - aj dojčené deti môžu mať cumlík

 

Tip: Ak nemáte zdravotné problémy vylučujúce dojčenie a ste rozhodnutá kŕmiť svojho drobca materským mliekom, pomôcky na prípravu umelého mlieka (dojčenské fľaše, cumlíky, kefu na čistenie fliaš, sterilizátor, umelé mlieko) zatiaľ nekupujte. Počas prvých dní zistíte, či budete svoje dieťatko dojčiť. Ak to nepôjde, dokúpite ich dodatočne. No pravdepodobne ich nebudete potrebovať . Za ušetrené peniaze tak môžete kúpiť  niečo užitočnejšie.