Vianočné darčeky pre bábätko. Poradíme vám ako vybrať ten najkrajší.

Keď mal náš drobec dva týždne, dostal body s nápisom: ,,pod stromček si prajem iba maminku." Presne to vystihovalo potreby novorodeniatka. Keď však už malý človiečik podrastie, je radosť obdarovať ho. Práve z detských darov a iskričiek v očkách sa totiž my, dospelí, tešíme často viac, ako z vlastnej vianočnej nádielky. Predstavíme vám vhodné darčeky podľa veku dieťatka a inšpirujeme vás 10 kategóriami darčekov, určených pre dieťatko od narodenia do troch rokov. Veríme, že určite nájdete ideálne prekvapenie pre vaše zlatíčko.

baby-boy-84489_1280

Vianočný darček zvolený podľa veku a potrieb bábätka

  1. Novorodenec: potrebuje v prvých dňoch života predovšetkým maminku, ktorá mu zabezpečí základné potreby: mlieko, spánok, suchú plienku a lásku. Novorodeniatka sa orientujú hlavne zmyslami, ktoré využívali v brušku, teda sluchom a čuchom. Ich očká postupne dokážu zaostriť na 20 až 25 cm, no okolie vnímajú iba v obrysoch. Reagujú však na tváre rodičov.

Vhodné darčeky: hojdacie/vibračné kresielko, elektronická pestúnka, ergonosič/baby šatka, osuška s kapucňou, zavinovačka, spací vak, nočná lampička s tlkotom srdca,  kupón na fotenie s novorodeniatkom, hrkálky, látkový mojkáčik.

Ak kupujete darček pre vnúčika, krstniatko či neter a nie ste si istý, darujte rodičom darčekový poukaz.

2. 2 – 6 mesiacov: šesťtýždňové bábätká vidia na vzdialenosť 20 až 30 cm. Vo veku 3 mesiace im nerobí problém zaostriť na predmet vzdialený pol metra. Dojčatá dokážu chytať predmety, pričom striedavo sledujú vlastnú rúčku a hračku. Začínajú vyslovovať hlásky a slabiky a predmety ,,ochutnávať“ vkladaním do pusy.

Vhodné darčeky: deka s hrazdou, interaktívne hračky rôznych tvarov a materiálov, hryzátka pre prvé zúbky,  kolotoč nad postieľku, hračka na zavesenie na kočík, hračky vydávajúce zvuky.

3. 6 – 12 mesiacov: dieťatko už vidí trojrozmerne, vníma vzdialenosť medzi rúčkou a hračkou a jeho reč sa veľmi rýchlo rozvíja. S hračkou manipuluje pred svojou tváričkou a keď mu ju vezmete, rozhliada sa okolo seba a pohľadom hračku hľadá.

Vhodné darčeky: zvukové a svietiace hračky, hudobné nástroje, skladacie poháriky, kocky, drevené a plastové knihy,hračky do vane.

Vianočné darčeky pre bábätko. Poradíme vám ako vybrať ten najkrajší.

4. 12 – 24 mesiacov: drobec už dokáže šikovne manipulovať s predmetmi, má dobrú pamäť i priestorové vnímanie. Veľmi rýchlo sa mu rozvíja jemná motorika. Obdobie 1 roka sa spája s prvými krokmi. Batoľatá veľmi rady tlačia rôzne predmety pred sebou a vyhľadávajú hračky, ktoré im umožňujú objavovať svet. Začínajú tiež napodobňovať rodičov.

Vhodné darčeky: knižky s tvrdými stranami, hračky na ťahanie alebo tlačenie, hračky na profesie , detský stan na hranie , hračky do piesku , vkladačky.

5. 24 – 36 mesiacov: deti rady objavujú svet okolo seba, sú zvedavé, rozvíja sa ich kreativita a predstavivosť. Majú veľkú slovnú zásobu, vedia priradiť geometrický tvar k predlohe, navliecť koráliky, či skákať.

Vhodné darčeky: zložitejšie vkladačky, puzzle, stavebnice s veľkými dielikmi, koráliky na navliekanie, jednoduché spoločenské hry, knižky, odrážadlo .

Tipy na vianočný darček pre bábätko

  1. Darčekový poukaz

Netušíte aký darček dať krstniatku či vnúčatku? Máme pre vás riešenie. Darujte darčekový poukaz a nechajte výber na najpovolanejších, na rodičoch. Ponúkame Vám poukazy v hodnote od 20 do 200 EUR  a veríme, že mamina s ockom si medzi viac ako 6500 produktmi vyberú. Skúste to však stihnúť ešte pred Vianocami, aby rodičia poukaz stihli využiť a dieťatko pod stromčekom čakal vytúžený darček.

                                                                                 Darčekový poukaz slniečkovo                  

  1. Nočná lampička

V brušku počúvalo bábätko tlkot vášho srdiečka i pretekanie vašej krvi. Preto sa po narodení cíti bezpečnejšie, ak sú okolo neho tlmené pokojné zvuky, pripomínajúce tie, ktoré si pamätá z bruška. Nočné svetielko Sovička  hrá 10 rôznych upokojujúcich melódií a imituje tlkot srdca, ktorý vášho drobčeka upokojí počas zaspávania. Po 30 minútach sa sama vypne.                                                               Nočné svetielko sovička

  1. Kolotoč na postieľku

Keď dieťatko troška podrastie určite ho očarí kolotoč nad postieľkou. Chlapčeka určite zaujme modrý kolotoč  s 3 farebnými motýlikmi, ktorý prehráva melódie i zvuky prírody a na strop premieta obrazce v troch farbách. Mala slečna bude uchvátená hudobným kolotočom s lesnými zvieratkami , prehrávajúcim 18 melódií, ktorého súčasťou je tiež nočné svetielko. Z kolotoča možno oddeliť hraciu skrinku s vysokokvalitnými reproduktormi, ktoré určite využijete i keď bude dieťatko staršie.

                                                             Cotoons Hudobný kolotoč kvetina modrýKolotoč - Hudobný svet - Príbehy pre princeznú 0-24m

  1. Hojdacie kresielko

 

Niet pochýb o tom, že vaše zlatíčko sa cíti najlepšie vo vašej náručí. Keď však práve nemôže byť pri vás, skúste ho uložiť do pohodlného kresielka, odkiaľ na vás bude dobre vidieť. Dieťatku sa v hojdacom kresielku , ktoré možno upraviť na lehátko, iste zapáči. Zvuky prírody i melódie, ktoré budú znieť počas hojdania, odnesú dieťatko do ríše snov. Rýchlosť hojdania môžete jednoducho nastaviť

Doporučený vek: 0m +                          HOJDAČKA KONVERTIBILNÁ VIBRUJÚCA S MELÓDIOU MORELAND 2V1 0M+, DO 9KG

                        

 

 

Malého mrzútika upokojí vibrujúce kresielko  so 7 melódiami. Nosnosť kresielka je až 18 kg, takže ho určite využijete  i keď bude dieťatko staršie pri hre, či pozeraní obľúbenej rozprávky.

Doporučený vek: 0m +                             HÚPATKO VIBRUJÚCE S MELÓDIOU SUNNY SNUGGLES 0M+, DO 18KG                       

 

  1. Hracia deka, alebo aktívne centrum

Dieťatko je každým dňom zvedavejšie a bezcieľne ležanie na chrbátiku ho začína nudiť a hnevať? Zahrajte sa spolu na detskom telocviku , ktorý si určite zamiluje. Elektronický vtáčik mu zaspieva rôzne melódie a tiež posvieti na ostatné hračky. Lesný kamaráti zasa poskytnú drobcovi kopec vnemov a motivujú ho k pohybu.

Doporučený vek: 0m +                           DETSKÝ TELOCVIK DELUXE - LESNÝ SVET 0M+

Keď malý šibal zvládne hravo polohu na brušku, skvelo sa zabaví na detskej deke s klavírom . Zahrá vám tú najkrajšiu melódiu a keď ho vyhrávanie unaví, môže si pohodlne ľahnúť na chrbátik a pozorovať hračky a svetielka nad ním.

Doporučený vek: 0m +                        DETSKÁ DEKA S KLAVÍROM

Výborným riešením pre zvedavé dojča je aktívne centrum , ktoré v sebe okrem hracej deky ukrýva i interaktívny stolček. Kým je dieťatko menšie, počas oddychu na deke mu budú spoločnosť robiť žabka, včielka a slniečko, ktoré krásne vyniknú počas svetelnej a hudobnej šou prebiehajúcej na hrazdičke. Keď drobec podrastie, zapáči sa mu sedacia časť, v ktorej sa bude môcť otáčať o 360 stupňov a všetko bude mať pod kontrolou.

Doporučený vek: 6m +             

                                                               AKTÍVNE CENTRUM 2V1 S HRACOU PODLOŽKOU SILLY SUNBURST ČERVENÉ 6M+ DO 11KG

  1. Maznáčik

Je fajn sa pri zaspávaní pritúliť. Platí to nie len u nás, ale aj u detičiek. Tak prečo sa nepritúliť k novému hebkému kamarátovi? Medvedík, ktorý dokáže zahrať melódiu, vravieť roztomilé vety  a vydávať zvuky (spolu až 70)  sa rozsvieti v náručí drobca. Stane sa z nich nerozdeliteľná dvojica, ktorá sa už strašidiel nebojí. Medvedík sa ľahko ovláda vďaka tlačidlám na brušku a dĺžku prehrávania melódie možno nastaviť.

Doporučený vek: 0m +                                MAZNÁČIK - SVIETIACI MEDVEDÍK

  1. Knihy

Výrok ,,knihy sú otvorené dvere do čarovného sveta" je stále pravdivý. Pomôžme deťom vytvoriť si pozitívny vzťah ku knihám už v období dojčaťa či batoľaťa. Pre malinké rúčky je určená drevená knižka , ktorá im predstaví život na farme. Väčších nezbedníkov zasa nadchne spievajúca knižka , ktorá ich naučí texty štyroch slovenských pesničiek (Jedna druhej riekla, Pec nám spadla, Pláva kačka po jazere či Ide, ide vláčik). Pre malých výskumníkov je určená je interaktívna kniha (18m+), vďaka ktorej sa naučia zapínať si zips či zaviazať šnúrky.

                                            HABA DREVENÁ KNIHA PRE NAJMENŠÍCH FARMAVTECH MOJA PRVÁ SPIEVANKOVÁ KNIŽKA (SLOVENSKY)

                                                                  AKTÍVNA KNIŽKA

 

  1. Zvukové hračky

Deti milujú robiť hluk. Či už pískajú na píšťalke, alebo trieskajú po hrncoch, sú šťastné a spokojné. Nepáči sa im však, ak im poviete, že hrnce treba odložiť, lebo odchádzate na prechádzku. Riešením pre malých hudobníkov je vozík s xylofónom, ktorý si môžu so sebou odtiahnuť na návštevu k starkej, či na ihrisko. Vďaka pogumovaným kolieskam prejdú pohodlne po každom povrchu a držiak na paličky zabezpečí, že hudobníci sú pripravení predviesť vystúpenie kdekoľvek.

 

Doporučený vek: 18m +     VOZÍK S XYLOFÓNOM

  1. Interaktívne edukačné hračky

Najmenším detičkám sa určite zapáči interaktívne jabĺčko, ktoré v sebe okrem zaujímavého dizajnu ukrýva aktivity vyzývajúce k bádaniu. Dojča v jabĺčku nájde hrkálkové krúžky, šuštivé lístočky, guľôčkový labyrint, zrkadielko či  húseničkové tlačidlo. Keď ho rozkotúľate po podlahe, dieťatko bude motivované k lozeniu a keď ho chytí, obdarí vás spokojným úsmevom.

Doporučený vek: 0 m +                           INTERAKTÍVNE JABĹČKO NA OBJAVOVANIE 0M+

Batoľatá zaujme multifunkčná drevená kocka , tvorená guľôčkovým bludiskom, geometrickými tvarmi, číslami a písmenami či ozubenými kolieskami. Prírodný materiál a pestré farby zabavia dieťatko natoľko, že sa od kocky nedokážu odtrhnúť desiatky minút.  

Doporučený vek: 12 m +                             MULTIFUNKČNÁ KOCKA DREVENÁ_1

Dvojročný objavitelia si hlávky potrápia pri motorickej hračke tvorenej farebnými kruhmi, ktoré treba umiestniť na správne miesto. Hoci to znie jednoducho okrem logického myslenia uplatňujú drobci pri tejto hre tiež jemnú motoriku a učia sa trpezlivosti, čo je nie vždy jednoduché. 

                                                               SELECTA DREVENÁ MOTORICKÁ HRAČKA                                  

                                                                    

  1. hračky na ťahanie/tlačenie

Potrebujete ísť na vyšetrenie, ale vaše najmenšie sa odmieta postaviť, lebo práve stavia najväčšiu vežu na svete? Nezúfajte. Sľúbte mu, že ak si kocky uloží do vozíčka , hneď ako prídete na miesto, mu so stavbou pomôžete. Drobec sa tak môže zahrať na šoféra, ktorý stavebný materiál prepraví na určené miesto a vy sa nemusíte báť, že počas cesty spadne. Výška rukoväti vozíčka totiž poskytuje optimálnu oporu pri prvých krokoch.

Doporučený vek: 12 m +                    VOZÍK PSÍK

Pre výmyselníkov, ktorých nebaví náklad tlačiť pred sebou, máme hračku, ktorú môžu ťahať za sebou. Vláčik  s gumovými kolieskami odvezie troch kamarátov kamkoľvek. Na vhodnom mieste im potom môžete postaviť domček zo stavebnice, z ktorej je vlak zložený.

Doporučený vek: 12 m +                      JANOD DREVENÝ FAREBNÝ VLAK NA ŤAHANIE ZIGOLOS SKLADAČKA ZVIERATKÁ

                                                           

Neočaril vašu princeznú či fešáka vozíček ani vlak? Vrtuľník s krtkom v modrých nohaviciach  ich zaujme určite. Na spoločných prechádzkach tak môžete nechať vášho pilota roztočiť vrtuľu helikoptéry a porozprávať mu o krtkovych dobrodružstvách.

                                                                       STRKADLO KRTKO A VRTUĽNÍK

  1. Hračky do vane

Niektoré detičky je problém dostať do vane, lebo sa vody boja. Vďaka našim hračkám dokážete drobcov okúpať bez jedinej slzičky. Veď kto by odolal puzzle do vane ? Šesť veselých zvieratiek môže plávať na hladine, ale drobec ich tiež môže prilepiť na stenu vane .

Doporučený vek: 6 m +                            PLAYGRO PLÁVAJÚCE PUZZLE DO VANE

Skákať rybky a tučniaka dieťatko naučí  pomocou šmykľavky/katapultu , ktorú jednoducho pripevníte na vaňu, či obkladačky. Po dopade do vody nájdu vodné tvory cestu domov pomocou žiariaceho majáka.

Doporučený vek: 12 m +            HRAČKA DO VODY SO SVETLOM

 

                          

 

A čo tak kolesá, ktoré svietia? Mlynské kolesá  v tvare kraba a morského koníka sa roztočia len čo na ne nalejete vodu. Rozžiaria tak nie len vašu kúpeľňu, ale hlavne očká vašej ratolesti. Sú vybavené prísavkou, vďaka ktorej ich ľahko upevníte.

Doporučený vek: 18 m +                          VESELÉ MLYNSKÉ KOLESÁ

  1. Na štyroch kolesách

Rovnako, ako v predchádzajúcich dvoch článkoch, venovaných darčekom pre dievčatá  a chlapcov, ani v článku o bábätkách nesmieme vynechať ,,dopravné prostriedky“. Práve ony totiž podporujú dieťa v zdravom pohybe, motivujú ho pre pobyt na čerstvom vzduchu a umožňujú zapájať svaly, ktoré pri chôdzi nepoužíva. Či sa už rozhodnete pre vláčik so zvukovými a svetelnými efektami (12 m+) alebo pre vozík (18m+) s držiakom na pitie, cvakajúcim zapaľovaním a funkčným klaksónom, veríme že si pobyt vonku užijete.

                                ODRÁŽADLO VLÁČIK S HUDBOU   LITTLE TIKES AUTÍČKO COZY COUPE

Na čo si dať pozor pri výbere darčeka pre bábätko?

  1. Malé deti dávajú takmer všetko do úst. Darček preto musí byť vyrobený z kvalitného materiálu, nesmie obsahovať škodlivé a jedovaté látky (ftaláty, insekticídy, pesticídy, toxické nátery na drevo a ďalšie). Pri výbere hračky si vždy overte či vyhovuje európskym predpisom. Takáto hračka musí byť označená piktogramom (Pozor: Podobné označenie, kde je medzi C a E menšia medzera majú aj hračky dovážané z číny, používajúce zavádzajúcu značku China Export (CE), ktorá však neznamená, že hračka vyhovuje európskym predpisom).
  2. Hračka musí byť bezpečná. Nesmie obsahovať drobné časti, ktoré by drobec mohol prehltnúť či vdýchnuť, nesmie na ňom byť neopracovaná hrana alebo súčasť, na ktorej sa môže poraniť a bezpečné nie sú ani malé otvory pod 1 cm, kde sa môže zaseknúť detský prštek.
  3. Berte do úvahy vek bábätka. Na väčšine hračiek pre malé deti nájdete odporúčanie od akého veku je hračka vhodná. (Odporúčanie býva väčšinou uvedené v mesiacoch: 0m+, 12m+...).
  4. Poraďte sa s rodičmi. Ak kupujete darček pre vnúčatko, krstniatko, či drobca kamarátov, je pozitívom, ak viete aké hračky už dieťatko má, čo ho najviac zaujíma, ako má zariadenú izbičku.
  5. Myslite na to, že hračky, ktoré dieťatko rozvíjajú, sú pre neho zaujímavé dlhšiu dobu.