Ako zosúladiť rodinu a prácu? Prezradíme vám osvedčené triky!

Drobec začal chodiť do škôlky a vy do práce. Zladiť rodinný a pracovný život nie je jednoduché. Poradíme vám jednoduché triky, vďaka ktorým bude vaša rodinka spokojná.

                                               1-1_2

Večerná príprava

  • Večer si premyslite, čo potrebujete na druhý deň urobiť. Ak budete mať plán (či už v hlave, alebo na papieri), budete menej zabúdať a ušetríte čas.
  • Raňajky (prípadne i desiatu) pripravte večer.
  • Večer tiež prichystajte oblečenie a doplnky pre seba i dieťatko. Nezabudnite na batôžtek do škôlky, prípadne potreby na krúžok. Pred spánkom skontrolujte aj školskú tašku.
  • Všetko uložte na svoje miesto. Vďaka tomu nestúpite rozospatý na malú kocku a ráno nájdete čistý hrnček na kávu.
  • Veci, ktoré budete na druhý deň potrebovať (mobil, kľúče, peňaženku, diár, dokumenty,…) položte spolu na jedno miesto. Ráno ich ľahko nájdete.
  • Ak má vaša princezná dlhé vlásky, poriadne ich pred spaním rozčešte a zapleťte do voľného vrkoča. Ráno nebudú zamotané a ľahko ich zopnete do copu.
  • Neponocujte vy, ani deti. Ľahnite si do postele v čase, aby ste mali na spánok aspoň 7 hodín. Detský spánok by mal trvať minimálne 10 hodín.

 

                                                            vecerna priprava

Ranný zhon

Vy

  • Pristaňte si. Hoci sa ráno v posteli počíta každá minúta, vstaňte skôr, dajte si pokojne sprchu, nalíčte sa, oblečte a až potom zobuďte drobcov.
  • Ak ste si nestihli umyť vlasy, majte po ruke suchý šampón. Vďaka nemu budú vaše vlasy vyzerať sviežo aj bez vody.

 

Deti

  • Vy sa ponáhľate, no dieťatko má čas. Neoblieka sa, neobúva sa, jednoducho nespolupracuje. Hoci je občas veľmi ťažké sa ovládnuť, skúste to:
  1. napočítajte v duchu do 10,
  2. skúste vašu ratolesť motivovať: ,,ak sa oblečieš rýchlejšie ako ja, môžeš sa ešte hrať, večer si pozrieť rozprávku, po škôlke sa hrať na ihrisku….“ alebo ,,poď, zahráme sa na tvojich obľúbených rozprávkových hrdinov, ponáhľajú sa zachrániť rozprávkovú krajinu“.

Hlavne nekričte! Krik vyvolá plač a vzdor a hlavne ďalšie zdržanie. 

  • Drobcov ráno rozdeľte. Jedno dieťa pošlite na toaletu, druhé umývať sa. Nestratíte čas v ,,rade na záchode“ a vaše zlatíčka sa nestihnú pohádať.
  • Deti pošlite na chodbu obuť sa a obliecť si bundu o 5 minút skôr ako máte v pláne odísť z domu. V čase odchodu budú pripravené.

 

                                                             neporiadok

Návrat zo škôlky/školy

  • Doma nepracujte. Pracovné maily a telefonáty počkajú. Veľa času zaberajú aj sociálne siete (napr. Facebook) a online hry. Môžu byť formou relaxu, no radšej ich nechajte na večer, keď už deti spia.
  • Záujmové krúžky sú fajn, no nič netreba preháňať. Veľa krúžkov nie je vhodných pre drobca, ani vás. Dieťatko bude unavené a vy strávite množstvo času sprevádzaním na krúžok a čakaním, kedy skončí. Preto sú, 1 až 2 (maximálne 3) krúžky pre škôlkarov aj malých školákov postačujúce.
  • Potrebujete uvariť? Posaďte deti ku kuchynskému stolu, kde si môžu kresliť a robiť úlohy. Potrebujete upratať? Zavolajte drobcov k sebe a poproste nech vám pomôžu. Rozprávajte si pri tom zážitky z dňa, zaujímavé príbehy, či vtipy. Budete spolu a bude vám fajn.
  • Zapojte do chodu domácnosti deťúrence i partnera:
  1. Škôlkari dokážu poodkladať hračky a knihy, odniesť špinavú bielizeň do koša na prádlo, utrieť prach, popárovať ponožky, vymeniť uterák, pomáhať pri varení (miešať, dávať do misky).
  2. Školáci na prvom stupni zvládnu ustlať posteľ, povysávať, zotrieť podlahu mopom, poskladať bielizeň, odložiť oblečenie do skrine, umyť riad, vyniesť smeti, vyložiť a naplniť umývačku.

 

                                                             tipy ako sa nezblazniť

Tipy ako sa nezblázniť

  • Potrebujete nový systém fungovania domácnosti. Zvolajte ,,rodinnú radu“ a vysvetlite deťom, že ste začali pracovať a potrebujete, aby vám doma pomáhali. Pomôžte im pochopiť, že ak nebudete zarábať, nedokážete im kupovať nové hračky, značkové oblečenie ani výlety či dovolenku.
  • Dovoľte drobcovi, aby bol samostatný. Vedľa umývadla mu pripravte stupienok, na záchod prichystajte redukciu či schodíky.
  • Zaobstarajte si nástenný rodinný plánovací kalendár. Značte si do neho úplne všetko: stretnutia, návštevy lekárov, krúžky, rodinné sviatky, termíny dokedy treba zaplatiť poplatky, poznámky čo treba kde, kedy, komu kúpiť/odniesť.
  • Plánujte si nákupy potravín. Dohodnite sa s manželom, kedy pôjdete spolu do potravín, spíšte si zoznam a nakúpte všetko, čo budete potrebovať napr. na 1 týždeň. Počas týždňa dokúpite už iba pečivo a čas, ktorý by ste strávili denne nakupovaním, môžete využiť lepšie.
  • Ak je škôlka alebo škola ďalej, okrem auta môžete použiť aj bicykel, odrážadlo, či kolobežku. Váš škôlkar bude na novom bicykli určite za hviezdu.
  • Ak sú starí rodičia na dôchodku, zistite, či s nimi môžete počítať, keď drobec ochorie. Je ťažké odísť od chorého dieťatka, no keď budete vedieť, že sa o vaše zlatíčko s láskou starajú starí rodičia, zvládnete to ľahšie.
  • Pozrite sa do manuálu, či má vaša práčka funkciu časovania na konkrétnu hodinu. Zapnite ju a po príchode domov budete mať prádlo vyprané. Robotický vysávač nepovysáva tak precízne ako vy, no väčšinu neporiadku zvládne. Veľa času i vody vám ušetrí umývačka riadu.
  • Ak vám to rodinný rozpočet dovolí, zvážte, či by vám nepomohla ,,pani na upratovanie“. Študentky, či svižná dôchodkyňa si rady privyrobia a vy zatiaľ môžete ísť na ihrisko či na návštevu.
  • Čas vám dokážu ušetriť aj šikovné mobilné aplikácie:

 

  1. vďaka Internetbankingu rýchlo zaplatíte účty,
  2. navigácie ako Waze, Sygic, či Google maps vám pomôžu vyhnúť sa dopravným zápcham,
  3. vďaka Nákupným zoznamom si rýchlo zaznačíte, čo potrebujete nakúpiť,
  4. aplikácie, v ktorých si dokážete značiť príjmy a výdavky vám zase pomôžu zistiť, na čo míňate najviac peňazí

 

                                                             nakup

Nie sme stroje, máme právo na oddych

Ak ste boli zvyknuté, že máte systém a všetko klape ako hodinky, je pravdepodobné, že v najbližších mesiacoch sa to zmení. Nevešajte však hlavu. Vaša domácnosť nemusí byť dokonale uprataná, chladnička nemusí byť na prasknutie plná a dokonca aj bez teplej večere vaša rodina prežije.

Začnite zľahka, zapojte do domácich prác rodinných príslušníkov, poproste o pomoc starých rodičov. Myslite na to, že je to iba obdobie. O pár rokov bude drobec samostatný a vy si nájdete čas na upratovanie, aj na všetko ostatné.

Dôležitejšie je, aby doma vládla pohoda a pokoj. Zľavte teda zo svojich nárokov a namiesto každodenného upratovania a varenia sa vyberte na prechádzku a na večeru si pripravte pečivo s nátierkou a zeleninou.

Dôležité: Aj keď sa vám to zdá nemožné, nájdite si čas na seba. Aspoň pár krát do týždňa a aspoň na pár minút. Pozrite si obľúbený seriál, prečítajte zopár strán novej knihy,  choďte si zabehať. Robte to, čo vás robí šťastnými. Lebo keď je šťastná mamina, je šťastná celá rodina!

                                                vo_vani

                           

Druhy pracovnej doby

Nezabúdajte na to, že okrem fixnej (pevnej) pracovnej doby, existujú tiež:

  • flexibilná (pružná) pracovná doba,
  • skrátený pracovný úväzok,
  • delené pracovné miesto (zdieľanie pracovného miesta),
  • stlačený pracovný týždeň,
  • práca z domu,
  • projektové zamestnanie.

 

Uvedomujeme si, že uvedené spôsoby sa nedajú využiť v každom zamestnaní, no ak si myslíte, že vo vašom prípade by to šlo, skúste sa o tom so zamestnávateľom porozprávať.

Pozn.: Podľa Zákonníka práce (Paragraf 164) má rodič, ktorý sa stará o dieťa mladšie ako 15 rokov, právo pracovať na skrátený pracovný úväzok. 

Myslite tiež na to, že ak potrebujete ísť k lekárovi (či už so sebou alebo s vaším drobcom) nemusíte čerpať dovolenku. Zamestnávateľ je povinný poskytnúť vám pracovné voľno s náhradou mzdy, najviac 7 dní v kalendárnom roku (Paragraf 141 Zákonníka práce).

                                              v_kancelarii