Najznámejšie mýty o starostlivosti o bábätko. Poznáte ich tiež?

Dieťatko musíš kúpať každý deň! Plače, lebo máš slabé mlieko! Nenos ho stále na rukách, bude rozmaznaný! Hore ruku tá, ktorá po pôrode nepočula aspoň jednu zaručene pravdivú a overenú informáciu ako sa o drobčeka starať. Pozrime sa spolu na najčastejšie mýty a hlavne na to, ako je to naozaj.

                                              kupanie_babatka

Kúpanie bábätka

Mýtus č. 1: NOVORODENIATKO MUSÍŠ KÚPAŤ KAŽDÝ DEŇ

V minulosti zdravotné sestry naozaj odporúčali novorodeniatko kúpať každý deň. Dnes vieme, že úplne postačí ak denne drobčekovi opláchnete pod tečúcou vodou zadoček a genitálie. Každý deň tiež môžete navlhčenou bavlnenou plienkou ošetriť kožné záhyby pod pazuškami, na krku a v okolí genitálií. Kúpeľ  bez mydla, dieťatku doprajte každé 2 až 3 dni.

Mýtus č. 2: AK BÁBÄTKO NEOKÚPEŠ VEČER, NENAUČÍ SA, ŽE JE ČAS ÍSŤ SPAŤ

Niektorých drobčekov teplý kúpeľ upokojí a zaspáva sa im po ňom ľahšie. Iné detičky si však vodu užívajú naplno a po tom, ako ich vyberiete z vaničky, majú energie na rozdávanie.  Ak máte doma malú rybičku, naplánujte kúpanie na dopoludnie, či na čas keď sa drobec prebudí z popoludňajšieho spánku. Večerné kúpanie nahraďte masážou, mojkaním, počúvaním relaxačnej hudby či spievaním uspávaniek.

Mýtus č. 3: PO KÚPANÍ NATRI DROBCA OLIVOVÝM OLEJOM

Kvalitný olivový olej je nenahraditeľný v studenej kuchyni. Na detskú pleť ho však určite neodporúčame. Väčšina bábätiek má pokožku dostatočne hydratovanú. Ak však vášho drobčeka trápi suchá pokožka, siahnite po kvalitnej kozmetike.

Mýtus č. 4: PUPOČNÍK POTIERAJ LIEHOM, INAK SA MÔŽE ZAPÁLIŤ

Hoci v minulosti sa pupočníkový pahýľ ošetroval liehom aby rýchlejšie odpadol, dnes sa od tohto postupu upúšťa. Podľa súčasných poznatkov totiž postačí, ak pupočník necháte zaschnúť bez ošetrovania. Plienočku však prehnite tak, aby nezakrývala pupček dieťatka. Zabránite tým jeho znečisteniu močom či stolicou a vďaka prístupu vzduchu sa  pupok zahojí rýchlejšie.

Pozn.: Niekedy sa stane, že sa pupok dieťatka zapáli a začne mokvať. Vtedy sa obráťte na pediatra. Ten vám poradí ako postupovať a v prípade potreby predpíše antibiotickú masť.

                                                                     nosenie_deti_1

Nosenie detí

Mýtus č. 5: AK BUDEŠ DIEŤATKO STÁLE ,,PESTOVAŤ“, BUDE ROZMAZNANÉ

Určite ste počuli, že ak drobca vezmete na ruky hneď ako zaplače, rozmaznáte ho. Pravdou však je, že bábätko do 1. roku života nie je možné rozmaznať. Najmenšie detičky totiž neplačú preto, aby si vydobyli čo chcú. Plačom sa snažia dosiahnuť naplnenie svojich základných životných potrieb, medzi ktoré patrí tiež potreba bezpečia a blízkosti. Dôverujte teda pocitom dieťatka i svojim a čičíkajte ho v náručí koľko potrebuje a koľko zvládnete.

Pozn.: Psychológovia sa zhodujú, že ak reagujete na potreby svojho bábätka, pomáhate mu stať sa nezávislým a emocionálne stabilným človiečikom.

Mýtus č. 6: DROBCA NESMIEŠ NOSIŤ V NOSIČI KÝM NEVIE SÁM SEDIEŤ

Podľa štatistík začína väčšina detí sedieť samostatne približne v 9. mesiaci. V tomto období však už veľa drobcov nosenie v nosiči odmieta, lebo naň nie je zvyknuté. Nosiť však môžete aj menšie bábätká. Vyberte si ale ergonomický nosič, v ktorom je dieťatko podsadené (kolienka dieťatka sú vyššie ako jeho zadoček). V tejto polohe je chrbát bábätka prirodzene zaguľatený.

Tip 1: Najmenšie zlatíčka noste do 3. mesiaca v šatke . Tá sa dokáže lepšie prispôsobiť malému telíčku a drobčeka v nej môžete nosiť i vo vodorovnej polohe.

Mýtus č. 7: KEĎ MÁŠ DIEŤATKO V NOSIČI OTOČENÉ K SEBE, NIČ NEVIDÍ. BUDE SA NUDIŤ. NEDOKÁŽE NORMÁLNE DÝCHAŤ.

Kým som sa nestala maminou, nechápala som, prečo žienky nosia deti obrátené k sebe. Dnes to už viem. Malých drobcov príliš veľa podnetov rozrušuje a znervózňuje. Dieťatko, otočené tvárou k vám vidí a vníma veci okolo seba, nie je im však vystavené priamo. Rovnako sa nemusíte báť, že by malo bábätko nedostatok kyslíka. I keď je tváričkou opreté o vašu hruď, medzi bradou a jeho hrudníčkom je dostatok miesta, aby dokázalo voľne dýchať.

                                                       uspavanie_deti

Uspávanie bábätka

Mýtus č. 8 NOVORODENCA MUSÍŠ CEZ DEŇ BUDIŤ, INAK BUDE PLAKAŤ CELÚ NOC A NENAUČÍ SA, ŽE MÁ VTEDY SPAŤ.

Mnohé bábätká majú po narodení obrátený režim. Obdobie, kedy dieťatko cez deň spí a v noci chce spoznávať svet, môže byť náročné, no zvyčajne v priebehu niekoľkých týždňov odznie samo. Ak však chcete drobčekovi pomôcť prekonať ho, postačí ak:

  • budete sledovať prirodzené cykly vášho novorodeniatka (kedy je hladné, unavené, zvedavé),
  • vytvoríte si spoločný režim dňa, ktorý budete každý deň opakovať. V rovnakom čase bábätko kúpte, ukladajte do postieľky, chodievajte na prechádzky,
  • vzniknutý denný režim neporušujte, ak to nie je nevyhnutné. Opakovanie dáva dieťatku pocit istoty a vám možnosť naplánovať si aktivity.

     

Mýtus č. 9. ULOŽ BÁBÄTKO SPAŤ NA BRUŠKO. AK SA POGRCKÁ, NEZAČNE SA DUSIŤ

Hoci je v tomto tvrdení istá dávka logiky, faktom zostáva, že deti vo veku do 6 mesiacov by mali spinkať výhradne na chrbátiku . V opačnom prípade sa môže stať, že sa dieťatko tváričkou zaborí do matraca a bude mať problém sa nadýchnuť. Spánok na brušku je tiež považovaný za jeden z rizikových faktorov rozvoja syndrómu náhleho úmrtia dojčiat.

Tip 2: Novorodeniatko môžete uložiť i na bok. Keď sa mu mliečko vráti do úst, vytečie z pusy a nezatečie do dýchacích ciest.

Tip 3: Dieťatko, ktoré nie je unavené a má dobrú náladu polohujte na bruško  čo najčastejšie. Táto poloha totiž pomáha optimálne rozvíjať jeho fyzické schopnosti a spevňovať svalstvo.

Mýtus č. 10: UNAV DIEŤATKO CEZ DEŇ ČO NAJVIAC. POTOM PRESPÍ CELÚ NOC.

Znie to síce logicky, no v skutočnosti je uspávanie vyčerpaného dieťatka často veľmi ťažké.  Preto bábätku doprajte spánok vždy keď ho potrebuje:

  • dieťatko uspávajte cez deň pravidelne,
  • vyhnite sa zbytočnému predlžovaniu intervalov medzi spánkami,
  • uspite drobčeka hneď, ako zbadáte prvé známky únavy (zíva, šúcha si očká, je mrzuté),
  • bábätko ukladajte na večerný spánok v rovnakom čase.

 

Hoci platí, že bábätká do 3 mesiacov by mali spávať každé 2 hodiny a drobci do 6 mesiacov každé 2 a ½ hodiny, myslite na to, že každé dieťatko je iné.

Pozn.: Ak je dieťatko príliš unavené a uplakané, uvoľňujú sa mu do telíčka stresové hormóny. Kvôli nim je uspávania náročnejšie a detský spánok prerušovaný.

                                                                     dojcenie_2

Dojčenie

Mýtus č.: 11: NOVORODENIATKO MUSÍŠ BUDIŤ NA DOJČENIE

Ak je váš poklad donosený a zdravý, prázdne bruško ho zo spánku prebudí. Detičky, ktoré sa narodili predčasne, majú silnú novorodeneckú žltačku alebo veľmi radi spinkajú, doporučujú odborníci budiť a kŕmiť každé 2 až 3 hodiny. Dlhšie intervaly totiž môžu spôsobiť, že bábätko nepríjme dostatok mlieka a začne chudnúť.

Mýtus č. 12: KEĎ SI BÁBÄTKO STÁLE PÝTA MLIEKO, MÁŠ HO MÁLO A MUSÍŠ ZAČAŤ DOKRMOVAŤ UMELOU VÝŽIVOU

Najznámejšie a najrozšírenejšie tvrdenie mnohých babičiek, mamičiek, ale tiež niektorých zdravotníckych pracovníkov sme si nechali na záver. Faktom je, že dojčenie okrem výživy poskytuje dieťatku pocit blízkosti a bezpečia, možnosť ako sa upokojiť, spôsob, ako ľahšie zaspať a podnety podporujúce zdravý emočný vývoj. Preto ak túžite svoje zlatíčko dojčiť no nie ste si istá či má dieťatko dostatok mliečka, poraďte sa s pediatrom a laktačnou poradkyňou predtým, ako siahnete po umelej náhrade.

Pozn.: Slabé materské mlieko neexistuje. Ženský organizmus produkuje a prispôsobuje materské mlieko potrebám dieťatka.

                                                    rodina