Inteligenciu dieťatka dokážete ovplyvniť. Prezradíme vám ako!

Ako dieťatko rastie, mení sa i jeho IQ. A hoci inteligencia súvisí i s dedičnosťou, existujú spôsoby, ktorými dokážete IQ vášho dieťatka zvýšiť. Povieme vám o nich viac.

                                           IQ

Strava

To, že detská strava má byť vyvážená, kvalitná a plná vitamínov nie je žiadnym tajomstvom. Štúdie, ktoré sledovali vývoj detskej inteligencie však potvrdili, že práve v prvých 3 rokoch života je plnohodnotná strava  veľmi dôležitá. Preto by ste mali dbať na to, aby denný jedálniček drobca obsahoval:

  • 2 až 3 porcie celozrnného pečiva, cereálií, ryže alebo cestovín. Jedna porcia pritom predstavuje napr. 1 rohlík, 1 krajec chleba alebo 1 kopček ryže
  • 4 porcie ovocia a zeleniny, 1 jabĺčko, 1 pohár ovocnej šťavy alebo 150 g varenej zeleniny sa rovná 1 porcii
  • 2 až 3 porcie mlieka a mliečnych výrobkov (ako napr. 1 jogurt, 50 g syra či 1 pohár mlieka)
  • Chudé kuracie, morčacie, králičie, hovädzie, teľacie, bravčové mäso a ryby (upravené dusením, parením, krátkym restovaním či opekaním). Do jedálneho lístka by ste ich mali zaradiť 3 až 4 krát za týždeň.
  • Biele pečivo, sladkosti a slané dobroty určite nepatria medzi zdravé potraviny, no ak ich drobec konzumuje výnimočne, tak mu neublížia.
  • Predškoláci by mali denne vypiť 1,5 l až 1,8 l tekutín. Najvhodnejšia je čistá voda, riedená ovocná šťava či kvalitný slabší ovocný čaj.

 

Tip: Hoci nás ranný zhon pred škôlkou často prevalcuje, drobec by mal prvé jedlo zjesť v kľude doma. Vďaka tomu sa naučí, že raňajky sú dôležité a dodajú mu silu, aby zvládol deň.

                                                   zdrava_strava

Aktivity

Vedeli ste, že šport v detskom veku je dôležitý nielen pre posilnenie imunity, ale tiež pre vývoj mozgu? Beh, skákanie, jazda na odrážadle i kolobežke, či korčuľovanie pozitívne vplývajú na rozvoj mozgových štruktúr. Vďaka tomu sa dieťatku zlepšuje pamäť, dokáže sa lepšie sústrediť a ľahšie učiť. Drobca však do cvičenia nenúťte. Buďte mu príkladom a vyberte sa napríklad na spoločný cyklovýlet alebo usporiadajte rodinné preteky v behu. 

Deti sa tiež milujú točiť. Málokto z nás však vie, že otáčanie sa okolo vlastnej osi je jeden z najťažších pohybov, aké sa musí drobec naučiť. Lekár a zakladateľ Mensy (Organizácie združujúcej nadpriemerne inteligentných ľudí), Ranko Rajović, pokladá detský vek za ideálne obdobie, kedy si deti tento pohyb dokážu najľahšie zafixovať. Preto, ak je to možné, nechajte svoju ,,duracelku“ každý deň:

  • točiť sa s roztiahnutými rukami 15 sekúnd. Potom dieťatku navrhnite, aby zatvorilo oči a snažilo sa udržať rovnováhu. Cvik zopakujte ešte 1 až 2 krát, do rovnakej strany. Na druhý deň cvičenie zopakujte. Dieťatko sa však bude točiť do opačnej strany.
  • behať a prechádzať sa po rovnej čiare (padnutom kmeni, obrubníku...) a cvičiť v prírode
  • skákať 5 až 10 minút na trampolíne,
  • podľa veku drobca si kotúľajte, podávajte alebo hádžte loptu asi 5 minút.

 

Tieto aktivity deťom pomáhajú precvičiť si rotáciu a upevniť si rovnováhu.

                                             

                                            aerobne_cvicenie

Pozornosť rodiča

Keď drobca podporujete, počúvate, hráte sa s ním a spoločne riešite problémy, budujete si vzájomný pozitívny vzťah. Práve ten je podľa odborníkov mimoriadne dôležitý pre budúcnosť vášho dieťaťa a jeho študijne, pracovné a súkromné úspechy.

Znamená to, že inteligencia dieťaťa okrem dedičnosti, dojčenia, plnohodnotnej stravy a športu súvisí tiež so vzájomným vzťahom medzi drobcom a rodičmi. Preto rodičia, ktorí dieťatko správne stimulujú, dokážu zvýšiť jeho IQ.

Každodenné aktivity s dieťatkom:

  • spoločné rozhovory podporujú rozvoj mozgu,
  • čítanie detských kníh obohacuje dieťatku slovnú zásobu,
  • pokusy pre najmenšie deti, ktoré spolu vyskúšate, umožnia drobcovi pochopiť základy každodenných fyzikálnych a chemických dejov,
  • viacero možností, ktoré dieťatku navrhnete pri riešení problému, mu umožní rozvíjať schopnosť kritického myslenia.

 

                                                   rodicovska_starostlivost

Hračky

Obrovské množstvo edukačných hračiek a kníh nás podvedome často núti doplniť detskú izbu nášho miláčika. Pravdou však je, že viac ako hračky potrebujú deti rodiča, ktorý sa s nimi bude hrať. Nechceme tým povedať, že hračky nepomáhajú pri rozvoji inteligencie. Pomáhajú. No podľa výskumov stačí ak má dieťatko týchto 5 hračiek:

  • Pritúľte si váš malý poklad a prečítajte si spolu obľúbenú Čítanie totiž rozvíja detskú fantáziu aj slovnú zásobu.
  • Tiež ste milovali vodové farby a plastelínu? Kreatívne potreby zaujmú aj toho najväčšieho nezbedníka
  • Lego svet prináša hasičskú stanicu, nemocnicu i domček na pláži. No počas stavania iba mechanicky ukladáme kocku za kockou a fantázia má červenú. Preto drobcovi kúpte klasické lego, stavebnicu alebo kocky, z ktorých postaví, čo sa mu zachce.
  • Loptu zbožňujú deti každého veku. Najmenšie sa ju snažia chytiť a dobehnúť, keď im ujde. Staršie si vďaka nej trénujú beh i koordináciu. Školáci sa prostredníctvom loptových hier učia spolupracovať a socializovať.
  • Malá slečna, ktorá oblieka bábiku i malý fešák, ktorý kŕmi medvedíka si rozvíjajú zručnosti, ktoré sa im zídu pri stolovaní a vlastnom obliekaní. Plyšová hračka alebo bábika by preto nemala chýbať v žiadnej detskej izbe. Navyše, iba ony dodajú dieťatku pocit bezpečia, keď vy práve nieste na blízku (napr. v škôlke), alebo má strach (napr. u lekárky)

Napriek tomu však môže byť ťažké vysvetliť starým rodičom, že viac hračiek už naozaj nepotrebujete. Ak máte tiež kamarátku, ktorá vašej ratolesti prinesie darček vždy keď príde, poproste ju, aby vyberala z nasledujúcich hračiek:

  • vzdelávacie hry : jednoduché detské hudobné nástroje, kocky, veže, pyramídy, labyrinty,  viacvrstvové puzzle, vkladačky, väčšie drevené koráliky a šnúrky, mozaiky, dominá, pexesá.
  • Hry na profesie: ktoré využijú pri hre na predavačku, požiarnika, lekárku, hasiča…
  • Hry podporujúce pohyb: lopty, švihadlá, športové sady, hádzanie krúžkov

                     

                                              sustredena_hra