Zbavte sa škvŕn ľahko a rýchlo. 20 rád, ako s nimi zatočíte

Špenát na záclone, tráva na tepláčikoch, fľaky od ovocia na obľúbenom tričku... Poznáme to všetky. Škvrny nám komplikujú život a pritom väčšinu z nich dokážeme odstrániť mliekom, saponátom na riad, kyselinou citrónovou či peroxidom vodíka. Čítajte ďalej, poradíme vám ako si so škvrnami poradiť.

                                          skvrny_od_jedla

Škvrny od jedla

Čaj: ak sa drobček poleje čajom, škvrnu zaperte pod studenou vodou s troškou mydla. Na odolnejšie škvrny použite kyselinu citrónovú, zriedený peroxid vodíka alebo alkohol. Môžete vyskúšať tiež trik starých mám: Body namočte do plnotučného mlieka a počkajte, kým mlieko zmení farbu. Potom na fľak naneste prostriedok na umývanie riadu (ideálne bezfarebný), oblečenie vložte na 6 hodín do plastového vrecka a následne ho operte.  

Horčica: škvrnu zaperte s troškou mydla pod vlažnou vodou, alebo oblečenie namočte do perlivej minerálnej vody (prípadne do vody so sódou bikarbónou). Zaschnutý fľak pokvapkajte šťavou z citróna, nechajte pôsobiť a  potom operte v práčke.

Kakao a čokoláda: pyžamko  poliate kakaom zaperte vo vlažnej mydlovej vode (fľak môžete potrieť i citrónom). Pomáha tiež, ak oblečenie namočíte na 15 minút do mlieka a potom škvrnu drhnete, pokým nezmizne.

Káva: oblečenie namočte do vody so soľou.

Kečup a potravinárske farbivo: na škvrnu naneste saponát na riad, tričko  zabaľte do plastového vrecka a nechajte pôsobiť 6 hodín. Na veľmi odolné škvrny, ktoré neodstránilo ani pranie v práčke, vyskúšajte benzín alebo roztok amoniaku (1 polievkovú lyžicu amoniaku nalejte do 1 l vody).

Mrkva: fľak potrite tuhým mydlom na pranie a škvrnu drhnite pod vlažnou vodou, pokým nezmizne.

Ovocie: zvyšky ovocia z kabátika  zotrite handričkou namočenou v octe alebo v citrónovej šťave. Ocot nechajte chvíľu pôsobiť a potom škvrnu zaperte pod vlažnou vodou.  Rovnako pri fľakoch od červeného ovocia nakvapkajte citrónovú šťavu na škvrnu a nechajte pôsobiť. Oblečenie potom operte v práčke. Na odolné fľaky skúste použiť kyselinu citrónovú, peroxid vodíka alebo čpavok.

Nič nepokazíte, ani keď oblečenie ponoríte do mlieka. To skvelo funguje i na fľaky od broskyne či banánu. Škvrny od paradajok alebo špenátu odstránite, ak ich vyšúchate ošúpaným nakrájaným zemiakom.

Ovocný džús: Bodynká namočte na 15 minút do slanej vody. Škvrnu potom zaperte saponátom na umývanie riadu. Odolný fľak po ovocnej šťave odstránite peroxidom vodíka, kyselinou octovou rozpustenou vo vode alebo tekutým glycerínom, ktorý necháte na oblečení pôsobiť cez noc.

Zmrzlina: šatôčky  ponorte do studenej vody, pridajte prášok na pranie a nechajte pôsobiť 30 až 60 minút. Potom ho operte v práčke.

Žuvačka: overal, na ktorý sa prilepila žuvačka, zabaľte do igelitového vrecka a vložte na niekoľko hodín do chladničky. Zamrznutú žuvačku odstráňte. Ak na oblečení zostanú zvyšky, pokvapkajte ich odlakovačom na nechty alebo posypte jedlou sódou a následne odstráňte pomocou vlhkej hubky.

                                         skvrny_od_travy

Malé ,,nehody“ v prírode

Blato: blato na tepláčikoch  nechajte zaschnúť. Suchú vrstvu odstráňte, fľak navlhčite vodou, potrite prostriedkom na umývanie riadu a na 6 hodín vložte do uzatvárateľného plastového vrecka. Potom oblečenie operte v práčke.

Farebná krieda: väčšinou nespôsobuje odolné škvrny. Ak sa vám ju však nedarí z mikiny odstrániť, naneste na fľak benzín a škvrnu vyčistite jemnou tkaninou.

Hrdza: fľak posoľte, pokvapkajte citrónovou šťavou a nechajte pôsobiť, pokým soľ na oblečení zaschne. Potom oblečenie vyperte v práčke.  

Peľ: Zvyšky peľu z oblečenia odstráňte vysávačom. Na fľak naneste tekutý prostriedok na riad a nechajte pôsobiť 12 hodín. Oblečenie operte v teplej vode.

Tráva: z nohavíc a topánočiek škvrnu odstránite pomocou zriedenej citrónovej šťavy. Na fľak na rifľových nohaviciach je najlepšia zubná pasta. Nechajte ju na rifliach zaschnúť a potom nohavice operte v práčke.

                                              skvrny_od_farby

Zašpiniť sa dá aj doma

Kreslíme a maľujeme: ceruzku vygumujte. Škvrny od atramentu a tušu pokvapkajte horúcou citrónovou šťavou alebo mliekom. Atrament môžete tiež vyzmizíkovať. Prepisovačku odstránite zmesou liehu a octu (1:1). Účinný je tiež lak na nechty. Fľak ním nastriekajte, počkajte kým zaschne a následne oblečenie operte v octovej vode. Pečiatkovú farbu potrite citrónovou farbou, posypte soľou a škvrnu drhnite, pokým nezmizne. Potom oblečenie operte vo vlažnej vode.

Krv: škvrny od krvi zaperte čo možno najskôr, pod studenou vodou. Oblečenie so zaschnutou krvou namočte na niekoľko hodín do slanej vody. Následne odev operte v  práčke.

Lepiaca páska: keď z oblečenia odtrhnete lepiacu pásku, môžu po nej zostať na látke zvyšky lepidla. Tie, podobne ako vosk, odstránite, ak oblečenie položíte na žehliacu dosku, prekryjete papierovou vreckovkou a prežehlíte.

Rúž: oblečenie namočte do plnotučného mlieka. Keď sa mlieko sfarbí, odev vytiahnite, naneste naň saponát a nechajte pôsobiť 6 hodín. Následne kus oblečenia operte v práčke. S  veľmi odolnými škvrnami si poradí lieh. 

Pozn: Čistenie peroxidom vodíka, amoniakom či kyselinou citrónovou sa odporúča predovšetkým na biele oblečenie. Ak sa rozhodnete odstraňovať škvrny z farebného oblečenia, najskôr na málo viditeľnom mieste vyskúšajte ako látka zareaguje.

Napriek všetkej snahe sa môže stať, že odolnú škvrnu sa vám z detského oblečenia odstrániť nepodarí. Nezúfajte! Z našej novej ponuky oblečenia si určite vyberiete.

                                         skvrny_od_blata