Prichádzajú chladné dni. Čo obliecť dieťatku?

Dni sú čoraz kratšie, slnečné počasie vystriedal dážď a vietor. Preto pred prechádzkou čoraz častejšie rozmýšľame, čo drobčekovi obliecť. Odpoveďou je vrstvenie a kvalitné materiály. Pozrime sa na to spolu.

                                             ako_obliect_dieta_v_zime

Ako cibuľka

Určite ste už počuli vetu: ,,naobliekaný ako cibuľa.“ Pri obliekaní našich najmenších to platí doslova. Preto by dieťatko v chladných mesiacoch malo mať o jednu vrstvu viac ako my a namiesto jednej hrubej by sme mu mali obliecť viac tenkých vrstiev. Ak počas vychádzky vyjde slniečko a oteplí sa, bundičku drobcovi ľahko rozopnete alebo vyzlečiete.

Tip: Ak sa chystáte na cestu autom, dieťatku vyzlečte zimný overal a prikryte ho dekou. Keď bude auto vyhriate, iba ho odokryjete. Nemusíte zastavovať a dieťatko vyzliekať.

Vsaďte na kvalitu

Vieme, že bavlna je pre citlivú detskú pokožku jednoznačne najlepšou voľbou. Preto by  oblečenie, ktoré prichádza do priameho kontaktu s jemnou pokožkou dieťatka malo byť bavlnené a svetlé (na farbenie a udržanie farieb sa používajú chemikálie, ktoré môžu pokožku dráždiť).

Ako obliecť dieťatko v zime

Novorodenci a dojčatá

Novorodeniatku sa termoregulácia iba vyvíja a tak je ochrana pred chladom veľmi dôležitá. Podchladenie je preň rovnako nebezpečné ako prehriatie. Preto pri teplote nižšej ako mínus 5 o C zostaňte radšej doma. Najmenším drobcom do 1 roka oblečte v zime:

 

V kočíku drobca uložte do fusaku, v prípade potreby ho zakryte dekou. Nezabudnite na nánožník.

Tip: Ak poriadne prituhne, pod dieťatko vo fusaku vložte deku.

                                                                prechadzka_s_novorodencom      

 

Batoľatá

Dieťatku staršiemu ako 1 rok oblečte:

 

Na nôžky obujte čižmičky.

Predškoláci

Obliecť škôlkara je boj aj v lete. Preto sa obrňte trpezlivosťou a drobcovi oblečte:

  • spodné prádlo, bavlnené tielko,
  • bavlnené tričko s dlhým rukávom,
  • svetrík (mikinu),
  • pančušky (legíny alebo spodky),
  • nohavice,
  • vetrovku,
  • čižmy.

 

Čiapka a šál je v chladných dňoch povinnou výbavou. Ak rukavice dieťatko odmietne, netlačte naň. Keď mu bude zima, samo si ich vypýta.

Tip: Dieťatku, bez ohľadu na vek, nikdy neprekrývajte ústa šálom. Vyzrážaný dych môže zamrznúť a spôsobiť  viac škody ako úžitku.

Počas dažďa...

Predškoláci a malí školáci milujú skákanie do mlák. Preto ich vyzbrojte gumákmi, kvalitnými nepremokavými nohavicami  a bundou do dažďa a hor sa na prechádzku. Dieťatko v kočíku nezabudnite pred dažďom chrániť nepremokavým nánožníkom  alebo pláštenkou na kočík .

Suchý a teplý zátylok

,,Obleč ho, veď má studené ruky!“ Je vám to povedomé? Pravdou však je, že ak je dieťatku zima, nezistíte to podľa studených rúk, nôh ani nošteka. Prídete na to, keď sa dotknete zátylku bábätka. Ak je:

  • studený, dieťatko v kočíku prikryte. Veľkáčovi oblečte ďalšiu vrstvu. Ak má teplý zátylok a ruky studené, pomôžu rukavice
  • vlhký, znamená to, že bábätku je teplo a potí sa. Vtedy by ste mali spotené oblečenie čo najskôr vymeniť za suché a drobčeka obliecť ľahšie.

 

Suchý a teplý zátylok znamená, že vaše dieťatko je oblečené správne.

Tip: Predtým, ako drobcovi siahnete na krk, si však ruky pošúchajte a zohrejte teplým dychom.

                                                                zimny_overal_pre_dieta