Neseďte doma. Aj na jeseň sa dá zabaviť v prírode

Každé ročné obdobie má svoje čaro. Naučte drobcov tešiť sa z farebných listov, jesenných plodov a mlák. Užite si krásy prírody a objavujte spolu let šarkana, chuť pečeného jablka či vôňu tekvicového strašidla. Poradíme Vám ako na to.

                                                aktivity_na_jesen

 

Púšťajte šarkana

 

 

Využite jesenný vietor a vyberte sa na lúku. Ukážte dieťatku, akú silu má vietor a ako vysoko dokáže šarkana vyniesť. Či šarkana kúpite, alebo vyrobíte, je jedno. Určite zažijete veľa zábavy a smiechu. Vyhnite sa však miestam s vysokými stromami a vodnými plochami. Inak sa vám šarkan môže zachytiť v konároch, alebo zničiť v jazere.

                                           sarkan

 

Tip: Zistite či vaše mesto neorganizuje šarkaniádu? Preštudujte stránku obce či facebookovú skupinu a zažite s drobcom nezabudnuteľné okamihy, s desiatkami farebných drakov nad vašimi hlavami.

Jesenné plody
 
Listy
 

Tiež vás pri slove ,,jeseň“ ako prvé napadnú farebné listy? Tento zázrak Pani prírody patrí k najkrajším darom tohto ročného obdobia. Listy môžete využiť rôzne:

  • suché lístie nanoste s ratolesťami na jedno miesto. Vytvorte dostatočne veľkú kopu, do ktorej budú deti s radosťou skákať,
  • s drobcami nazbierajte najfarebnejšie listy. Obviažte ich peknou stužkou a kytičku vložte do vázy,
  • na prechádzke v lese, okrem listov, zbierajte aj popadané vetvičky. Doma si prichystajte podložku a tekuté lepidlo. Listy nalepte na konáre a nechajte poriadne vyschnúť. Konár môžete vložiť do vázy alebo zavesiť napr. na luster,
  • nazbierané listy môžete namaľovať , odtláčať ich na papier, vytvoriť z nich koláž alebo z nich vyrobiť zvieratká ,
  • na záhrade alebo v parku vytvorte z listov labyrint. Cestičky môžete vytvoriť aj z kameňov či gaštanov.

 

                                                             farebne_listy

 

Gaštany, šípky, žalude

Gaštany, šípky a žalude sú ideálne na tvorbu postavičiek, zvieratiek i krajiniek. Spolu s dieťatkom z nich vytvoríte tiež veselé jesenné dekorácie. Malé princezničky sa zasa potešia  náhrdelníku a náramku z ponavliekaných šípok.

Šípky si nazbierajte vo väčšom množstve, sú bohaté na vitamín C, B a karotén. Môžete ich vysušiť a pripraviť z nich chutný čaj, ktorý je skvelý pri chrípke i slabšej imunite. Je z nich tiež výborný lekvár, omáčka či kompót.

S gaštanmi si môžete zahrať hru, pri ktorej si vaše zlatíčka precvičia mierenie na cieľ i odhad vzdialenosti. Z vetvičiek (alebo kameňov) urobte na zem štartovaciu čiaru. Asi 1,5 m od čiary položte vedierko do piesku , veľký kameň alebo čokoľvek iné, čo nájdete. Úlohou malých hráčov bude hodiť gaštan čo najbližšie k cielu.

                                              zvieratko_z_gastanov

Tekvica

Vyrezávanie tekvice nepatrí medzi bežnú outdoorovú zábavu. No ak máte záhradu alebo obľúbené miesto v parku, nič vám nebráni vyrezať tekvicu vonku. Vyberte tekvicu, ktorá je dostatočné veľká, hladká, má peknú oranžovú farbu a jej tvar je pravidelný. Vezmite si so sebou fixky  (ideálne také, ktoré sa dajú ľahko zotrieť, ak sa pomýlite), polievkovú lyžicu a väčší i menší ostrý nôž.

Postup je jednoduchý:

  • najskôr veľkým nožom odrežte hornú časť a odložte ju nabok,
  • lyžicou vydlabte vnútro tekvice. Stena by nemala byť hrubšia ako 2 cm, inak sa vám bude ťažko vyrezávať,
  • fixkou nakreslite ,,tekvičiakovi“ tvár a menším nožom opatrne vyrežte nakreslený motív,
  • hotovo, už len stačí doma nájsť tekvici bezpečné miesto, vložiť do nej horiaci kahanec, prikryť odrezaným vrchom a užívať si mihotajúce sa svetielko.

 

                                                             vyrezavanie_tekvice

Hríby

Keď je reč o jesenných plodoch, nesmieme zabudnúť na huby. Ak patríte medzi vášnivých hubárov, zoberte drobcov do lesa so sebou. Vysvetlite im kedy sa hríbikom najlepšie darí, ukážte, ktoré sú jedlé i tie, ktorých by sa nemali dotýkať.

Na huby sa môžete vybrať, aj keď sa v hríboch nevyznáte. Košík nechajte doma a nahraďte ho fotoaparátom. Nechajte dieťatko odfotiť hríby, na ktoré počas prechádzky natrafíte. Potom obrázky vytlačte, nalepte do notesa a vytvorte si svoj vlastný atlas húb.

                                               hriby

Skáčte do kaluží, hrajte sa v blate

Napadlo vám, že som sa zbláznila? Nebojte sa, nezošalela som. Ak vaše ratolesti správne vyzbrojíte, nebudú vyzerať ako malé prasiatka. Budú spokojné, šťastné a zabavia sa na desiatky minút. A ak sa predsa len stane nehoda, nezabúdajte, že blato sa dá ľahko umyť aj vyprať.

Navyše vedci prišli na to, že hranie sa v blate podporuje hmatovú stimuláciu, rozvíja fantáziu i jemnú motoriku a pomáha deťom pochopiť svet okolo nás. Tak sa nechajte nahovoriť a s dieťatkom nakreslite do blata paličkou ten najkrajší obrázok.

                                               hry_v_blate

Turistika

Jar a jeseň sú na turistiku ako stvorené. No na jeseň  príroda žiari nezameniteľnými farbami. Vyberte sa teda do lesa a zacvičte si v prírode. Môžete tiež pohľadať zvieracie stopy a sledovať kadiaľ zvieratko išlo. Pritom sa môžete rozprávať o tom, čo za živočícha to je, čím sa živí, či žije v nore alebo na strome.

Nezabudnite sa však na túru pripraviť. Do batohov si prichystajte dostatok pitia, niečo na jedenie, náhradné oblečenie a pršiplášť. Túru plánujte podľa veku a schopností najmenšieho účastníka. Pomôcť vám môžu články na internete, v ktorých zistíte, ktorá túra je pre deti vhodná.

Ak nestíhate celodennú vychádzku po kopcoch, prevetrajte kolobežky , odrážadlá  a bicykle  v neďalekom parku. Ak budú slnečné lúče dostatočne teplé, zbaľte si deku a zopár dobrôt  a užite si piknik.

Alebo sa vyberte na opekačku. Pobaľte špekáčiky, slaninu, zemiaky, jablká a pečivo a nájdite si pekné táborisko. Vysvetlite drobcom, že oheň môžeme zakladať iba na miestach, ktoré sú na to určené. Nechajte deti, aby vám pomohli nájsť vhodné konáre. Môžu tiež sledovať ako zakladáte oheň. Mali by však vedieť, že napriek tomu že sú plamene zaujímavé, sú aj veľmi nebezpečné a nesmú sa k nim približovať samé.

Pozn.:Pred odchodom nezabudnite pozbierať odpadky a uhasiť oheň. Mladšia aj staršia časť mužského osadenstva vám s tým veľmi rada pomôže. Váš drobec bude ešte dlho rozprávať ako sa hral na hasiča a cikaním uhasil pahrebu.

turistika

 

Jesenné upratovanie v záhrade

Ak máte záhradku, určite viete, že okrem radosti prináša záhrada aj starosti. Spojte teda príjemné s užitočným a zapojte vaše ratolesti . Môžu napr.:

  • zbierať orechy či jablká,
  • hrabať lístie,
  • pomôcť pri sadení cibuliek jarných kvetov aj pri presádzaní,
  • trhať burinu,
  • zakrývať vetvičkami rastliny citlivé na mráz.