Všetko čo potrebujete vedieť o dojčení (1. časť)

Dojčenie je prirodzené, no občas sa môže skomplikovať. Niektoré mamičky zostanú zaskočené obrovským množstvom informácií, iné majú pocit, že nevedia nič. Hľadáte odpovede na to ako dojčiť, čo jesť a čomu sa vyhnúť, ako podporiť laktáciu, či ako si poradiť s bolesťou? Uvarte si čaj, pohodlne sa posaďte a my vám na všetko rýchlo odpovieme.

                                                       materske_mlieko

Prečo je materské mlieko jedinečné?
 

Zloženie materského mlieka sa mení v závislosti od veku dieťatka, jeho zdravotného stavu, dennej hodiny, ale tiež od dojčenia k dojčeniu. Prvé mlieko (kolostrum alebo tiež mledzivo) má žltkastú farbu, je husté a bohaté na bielkoviny. Práve tie ochraňujú dieťatko pred infekciami. Po 4 až 5 dňoch sa kolostrum zmení na prechodné mlieko a po týždňoch sa prsníky nalejú zrelým mliekom.

Zrelé mlieko je vodnatejšie ako mledzivo, má bielu až modrobielu farbu a obsahuje viac tukov a cukrov.  Je tvorené tzv. predným a zadným mliekom. Predné mliečko je sladšie, zadné zasa energeticky bohatšie vďaka obsiahnutým tukom. 

Jedinečnosť materského mlieka spočíva v jeho zložení. Predstavuje dokonalú zmes bielkovín, cukrov a tukov, vitamínov, minerálov, hormónov a rastových faktorov zodpovedajúcich potrebám vášho drobčeka.

Viaceré štúdie a výskumy dokázali, že dojčené deti sú inteligentnejšie, zdravšie, menej často trpia alergiami a autoimunitnými ochoreniami (cukrovka 1. typu, celiakia). Majú tiež nižšie riziko vzniku obezity a onkologických ochorení. Dojčenie však má pozitívny vplyv aj na vaše zdravie. U žien, ktoré dojčili je preukázateľne nižší výskyt rakoviny vaječníkov a prsníkov. Kojenie tiež podporuje sťahovanie maternice po pôrode. A v neposlednom rade šetrí peniaze, čas i  energiu.

Pozn.: Mnohé mamičky prestanú dojčiť, lebo majú pocit, že ich mlieko dieťatko dostatočne nezasýti. Z výskumov však vyplýva, že slabé materské mlieko neexistuje a aj mlieko hladujúcej ženy má adekvátne množstvo základných živín.

                                                             dojcenie_1

Správna technika dojčenia

Úspešné dojčenie si vyžaduje správnu techniku a správne prisaté dieťatko. Preto si povieme viac o polohách, v ktorých môžete vaše zlatíčko kojiť:

1. V sede – v tureckom sede, alebo na stoličke s podopretým chrbátom i nohami. Dieťatko držte v náručí tak, aby jeho hlávka bola na vašom predlaktí, takmer až na úrovni lakťa. Ramienka, boky a nôžky ležia na predlaktí v jednej rovine (ruku si môžete podoprieť vankúšom )

 

                                                              dojčenie

 

2. Bočná (zadná) poloha – hlavička bábätka spočíva na vašej dlani, telíčko je na predlaktí (pravej ruky ak kojíte z pravého prsníka, ľavej ruky ako kojíte z ľavého prsníka). Nôžky dieťatka vedú popri vašom boku. Poloha je vhodná pri kojení dvojčiat a účinná je tiež pri mastitíde.

                                              5

                                          

3. V ľahu na boku – ľahnite si do postele, otočte sa na bok a hlavu si podložte vankúšom. Drobčeka posuňte k sebe tak, aby mal ústočká oproti bradavke a jeho bruško bolo na úrovni vášho. Polohu oceníte po cisárskom reze.

                                               2

4.Poloha tanečníka – chrbátik dieťatka podoprite predlaktím, hlavičku jemne držte v dlani. Ruku si podoprite vankúšom. Druhou rukou pridŕžajte prsník, z ktorého dieťatko pije. Výhodou tejto polohy je, že pri nej dokážete veľmi ľahko striedať prsníky. Je vhodná pre bábätká, ktoré sa neprisávajú a po prepustení z nemocnice tiež pre predčasne narodené bábätká

5. V polosede s podloženými nohami – pohodlne sa na posteli usaďte do polosedu a nohy si podložte prikrývkami. Drobca vezmite do náručia a priložte ho k prsníku. Poloha je veľmi vhodná po sekcii

6. Ľah na chrbáte – ľahnite si na posteľ, vankúšom si podložte hlavu a bábätko si položte na hruď tak, aby sa jeho bruško dotýkalo vášho. Poloha je obľúbená po sekcii a je vhodná pre malých hladošov, ktorí pijú príliš hltavo.

                                                   4

                                                

7. Vzpriamená (vertikálna) poloha – dieťatko si opatrne posaďte na stehno a jednou rukou ho stále držte. Druhou rukou si pridržte prsník, z ktorého bábätko pije. Polohu vyskúšajte, keď sa drobec odmieta prisať. Osvedčila sa tiež u predčasne narodených bábätiek

8. Dojčenie oboma rukami v prípade, že máte veľké prsia a máte pri sebe napr. otecka, vyskúšajte nasledujúcu polohu. Prsník obopnite palcami zhora, ostatnými prstami zdola a poproste otecka, aby vám drobca priložil a podržal

                                              dvojičky 

Správne prisatie

Aby sa dieťatko dokázalo správne prisať, musí byť pokojné a musí ústočká otvoriť čo najviac. Preto  z prsníka vytlačte pár kvapiek mlieka. Bábätko vezmite do náručia a jeho perami jemne prejdite po bradavke od jedného kútika úst k druhému. Postup opakujte až kým drobec otvorí ústočká akoby zíval. Vtedy vložte dieťatku do úst čo najväčšiu časť dvorca s bradavkou (mlieko sa nachádza pod dvorcom, nie v bradavke) tak, aby bradavka smerovala do stredu ústočiek.

Ak nie je prisatie správne, jemne vložte malíček medzi prsník a kútik detských úst. Tým prerušíte podtlak. Bábätko potom jemne odsuňte a postup zopakujte.

Pozn.: Nikdy ,,nenaháňajte“ prsníkom dieťa. Drobca vždy prikladajte k prsníku. V opačnom prípade bude dieťatko na prsníku ,,visieť“ a vy skončíte s bolestivými rankami na bradavke.

Pri správnom prisatí pokrýva spodná pera väčšiu a horná pera menšiu časť dvorca. Pery sú vyhnuté von, nie vtlačené dovnútra. Brada sa tesne dotýka prsníka. Noštek sa o prsník neopiera, prípadne sa opiera iba špičkou. Telíčko a kolienka sa dotýkajú brucha maminky.

                                                      22

Ako zistím, či bábätko naozaj pije mliečko?

Či dieťatko skutočne pije spoznáte, ak sa naučíte sledovať tzv. ,,pauzu na brade“ Pri pití bábätko otvorí pusu, jeho brada klesne a zostáva poklesnutá, kým bábätko nasáva mlieko. Keď mlieko prehltne, zatvorí ústa a bradička sa vráti do prirodzenej polohy. Čím dlhšie a čím viac je brada poklesnutá, tým viac dieťatko vypije mliečka. Môže to vyzerať zložito, no na internete nájdete veľa videí, ktoré vám pomôžu. Obrátiť sa tiež môžete na laktačnú poradkyňu.

Pozn.: V minulosti odporúčali lekári novorodeniatko vážiť pred aj po kojení. Dnes sa už od toho upúšťa. Dôvodom je, že novorodenci, u ktorých je hmotnostný prírastok veľmi dôležitý, vypijú v prvých dňoch malé množstvo mliečka a preto uvedená metóda nemusí byť úplne spoľahlivá.

                                                            novorodenec_3

Jedálniček dojčiacej maminy

Dojčiaca mamina by mala denne prijať okolo 2 000 kcal. Neznamená to, že musíte počítať energetickú hodnotu všetkého, čo vložíte do úst. Stačí ak sa budete stravovať vyvážene a zdravo 5 až 7 krát denne. Váš jedálniček by mali tvoriť obilniny, ovocie a zelenina, mlieko a mliečne výrobky, chudé mäso a vajcia, pričom denne by ste mali skonzumovať:

  • 3 až 6 porcií obilnín,
  • aspoň 5 porcií ovocia a zeleniny,
  • 3 až 4 porcie mlieka alebo mliečnych výrobkov,
  • 2 porcie mäsa, hydiny, rýb alebo vajec.

 

Jedna porcia predstavuje:

  1. zo skupiny obilnín: 1 krajec chleba, 1 rožok, 250 g cestovín alebo 2 kopčeky ryže,
  2. zo skupiny zeleniny a ovocia: 1 jablko, 1 pohár ovocnej šťavy, 1 mrkvu alebo šálku surovej listovej zeleniny,
  3. zo skupiny mlieka a mliečnych výrobkov: 1 jogurt, 1 pohár mlieka alebo približne 50 g kúsok syra,
  4. zo skupiny mäsa, hydiny, rýb a vajec: ½ uvareného vajíčka, 100 až 200 g kuracieho mäsa alebo ryby.

 

                                                            zdrava_strava

Ak je vaša strava dostatočne pestrá a vyvážená, žiadne vitamínové ani minerálne doplnky nepotrebujete. Ak ste vegetariánka, vegánka či makrobiotička, užívanie vitamínových doplnkov pre kojace matky zvážte.

Čomu sa mám počas dojčenia vyhýbať?

Vo všeobecnosti platí, že môžete konzumovať všetko čo vám, ani drobcovi neškodí. Ak však vaše dieťatko trápi boľavé bruško, nafukovanie či koliky, tieto potraviny z jedálnička vylúčte:

  • cesnak a cibuľa,
  • špenát, brokolica, kapusta,
  • hrach, fazuľa,
  • petržlen, kaleráb, reďkovka,
  • pažítka,
  • jablká,
  • tymián a čierne korenie,
  • sladkosti,
  • smažené a mastné jedlá.

 

Ak trpíte vy, otecko alebo súrodenec dieťatka potravinovou alergiou, z jedálnička vyraďte tiež:

  • morské plody,
  • orechy,
  • čokoládu a kakao,
  • exotické ovocie,
  • sóju,
  • vajcia,
  • kravské mlieko

 

                                                            potravinove_alergeny

Pitný režim

Počas dojčenia by ste pitný režim určite nemali zanedbávať. Popíjať by ste mali hlavne čistú alebo minerálnu vodu, čerstvé ovocné šťavy, čaje pre dojčiace matky či mlieko. Vhodné sú tiež polievky. Naopak vyhnúť by ste sa mali nápojom s obsahom alkoholu, kofeínu (dieťatko z nich môže byť nepokojné a nervózne) a bylinkovým čajom (nie všetky sú pre detský organizmus vhodné).

Tip: Počas dojčenia majte pri sebe pohár s nápojom. Keď vysmädnete, nemusíte odbiehať po vodu s dieťatkom na prsníku.

pitny_rezim

Ako zvýšiť tvorbu materského mlieka a podporiť laktáciu?

Po návrate z pôrodnice a tiež  v období medzi 6. - 8. a 12. - 14. týždňom po pôrode sa môže u niektorých mamičiek objaviť laktačná kríza (dočasné obdobie zníženej tvorby mlieka). Dieťatko počas dojčenia môže na slabší tok mlieka reagovať nervozitou, hnevom i odmietnutím prsníka.  Zostaňte pokojná, myslite na to, že nie ste jediná, komu sa to deje a že je to iba dočasné obdobie, ktoré prekonáte.

Ako zvládnuť laktačnú krízu?

  • Ak je to možné, venujte sa hlavne sebe a bábätku. Trávte veľa času v kontakte ,,koža na kožu“, mojkajte sa, veľa spite (keď spí váš poklad, oddychujte tiež),
  • dieťatko prikladajte čo najčastejšie, nenechajte sa znechutiť neúspešným pokusom,
  • podporte tvorbu mlieka bylinkami (Senovka grécka, Benedikt lekársky), čajmi pre dojčiace matky alebo homeopatikami (Ricinus comunis 5 ch),
  • ak ste rozhodnutá v dojčení pokračovať, neponúkajte drobcovi iné tekutiny (vodu ani umelú výživu) z kojeneckej fľašky,
  • kŕmte dieťatko v ,,polospánku“ (tesne predtým ako zaspáva a hneď po prebudení, keď je ešte ospanlivé)
  • ak sa drobček odmieta prisať na prsník, odsávajte si mlieko 8 krát denne (z toho aspoň raz v noci),
  • odstriekané mliečko podávajte bábätku lyžičkou alebo pomocou malého pohárika. Prebytočné mlieko uskladňujte v mrazničke,
  • ak máte pochybnosti či dojčíte správne, poraďte sa s pediatrom alebo laktačnou poradkyňou,
  • vydržte, nenechajte sa odradiť neúspechom, verte sebe i dieťatku, že to zvládnete.

 

                                                            krmenie_cez_cievku

Dieťatko sa nechce prisať

Uvedené rady sú účinné aj keď sa dieťatko nevie alebo nechce prisať. Pri neprisávajúcich sa drobčekoch sa osvedčilo kŕmenie pomocou cievky, ktoré predstavuje nácvik na prijatie prsníka. Cievka pre novorodenca má označenie CN 01 a kúpite ju v predajni zdravotníckych potrieb.

Postup pri kŕmení: Cievku si položte na ukazovák tak, aby koniec cievky bol na úrovni konca prsta a veďte ju k zápästiu. Pokrčte malíček, prstenník a prostredník. Ukazovák držte rovno a cievku pridŕžajte medzi palcom a zovretým prostredníkom. Druhý koniec cievky vložte do fľašky s odstriekaným materským mliekom. Ponúknite drobcovi prst, aby sa naň prisal.

Pozn.: Najľahšie sa novorodeniatko prisaje do 1 hodiny po prirodzenom pôrode a do 2 hodín po cisárskom reze, kedy je sací reflex najsilnejší.

                                                            laktacna_kriza

Keď dojčenie bolí...

Bolestivé ranky a trhliny na dvorci a bradavke (ragady)

Dôvody:

  • Nesprávna poloha pri dojčení (prejavuje sa pozdĺžnou rankou od dvorca po bradavku)
  • Chybné priloženie dieťatka (prejavuje sa krvácajúcou alebo červenou bradavkou)
  • Príliš naliate prsia (dieťatko sa nevie správne prisať)
  • Kvasinková infekcia prenesená z úst dieťatka (prejavuje sa šupinatou, lesklou, červenou, svrbiacou alebo páliacou bradavkou)
  • Krátka uzdička pod jazykom dieťatka (prejavuje sa otlačením spodnej čeľuste na dvorci pod bradavkou)

 

Prevencia a liečba:

  • upravte techniku dojčenia a polohu pri dojčení,
  • skontrolujte dieťatku ústočka - biely až žltkastý povlak na jazyku, ďasienkach, podnebí a vnútornej strane líc môže byť spôsobený kvasinkovou infekciou (tzv. soor alebo žabka),
  • poranenú bradavku a dvorec si umývajte iba raz denne bez použitia mydla,
  • ponúknite bábätku najskôr prsník, ktorý bolí menej,
  • po dojčení nechajte na dvorci a bradavke zaschnúť niekoľko kvapiek materského mlieka,
  • ak je to možné, nepoužívajte podprsenku a nechajte prsia ,,dýchať“,
  • ak musíte použiť podprsenku, siahnite výhradne po bavlnenej,
  • nepoužívajte klobúčiky na dojčenie,
  • ak sú bolesti také silné, že nedokážete dojčiť, mlieko odstriekajte ručne. Drobčekovi ho podajte cez cievku, lyžičkou alebo z malého pohárika,
  • dieťatko nikdy neodťahujte od prsníka nasilu. Medzi kútik detských ústočiek a prsník jemne vsuňte malíček.

 

Plné prsníky

Nedostatočné vyprázdnenie prsníkov počas dojčenia môže spôsobiť, že prsníky sú horúce, ťažké, tvrdé a hrboľaté. Nie sú však bolestivé a mamina nemá zvýšenú teplotu. Aby sa vám mlieko v prsníkoch nehromadilo, prikladajte dieťatko častejšie a kontrolujte či je prisaté správne.

Tip: Dieťatko môže mať  problém prisať sa na príliš naliaty prsník. Preto pred dojčením trocha mlieka odstriekajte.

                                                            41

Bolestivo naliate prsníky

Opuchnuté, lesklo začervenané, bolestivé prsníky a horúčka sú rovnako spôsobené nahromadením mlieka. Dôvodom retencie môže byť nesprávna technika dojčenia, nesprávne prisatie dieťatka, dlhé prestávky medzi kojeniami i oneskorený začiatok dojčenia. Základom liečby je dostatočné vyprázdnenie prsníkov dojčením, prípadne dodatočným odstriekaním prebytočného mlieka po kojení.

Rady:

  • vďaka teplým obkladom alebo teplej sprche, pred dojčením, vám mliečko bude tiecť ľahšie,
  • po dojčení vám od bolesti uľavia studené zábaly,
  • listy hlávkovej kapusty vložte do chladničky alebo mrazničky. Dvakrát denne si ich vložte do podprsenky na 20 minút (ak po nich prejdete valčekom na cesto alebo ich ,,pokrčíte“ v ruke, uvoľní sa z nich šťava a obklad bude účinnejší),
  • prsia majte vždy ,,podopreté“ bavlnenou podprsenkou

 

Sterilná mastitída (Upchatie mliekovodov)

Nahromadené mlieko v prsníkoch sa môže zmiešať s bunkovou drťou a upchať vývody mliečnej žľazy. Sterilná mastitída sa prejavuje začervenaním a tvrdým bolestivým opuchom (najčastejšie od  vonkajšieho kvadrantu prsníka až k podpazušiu). Pri upchatých mliekovodoch drobčeka prikladajte častejšie a pred dojčením si doprajte teplú sprchu alebo obklad. Počas dojčenia striedajte polohy tak, aby dieťatko vypilo mlieko zo všetkých mliekovodov. Zvyšné mlieko odstriekajte.

Tip: pomáha tiež masáž prsníkov octanovou masťou

Bakteriálna mastitída

Ak cez poranenú bradavku preniknú baktérie, sterilná mastitída sa môže rozvinúť do bakteriálnej. Prejavuje sa malátnosťou a horúčkou. Zapálená časť prsníka je veľmi bolestivá, červená, opuchnutá a tvrdá. Liečba si vyžaduje podávanie antibiotík (bezpečných počas dojčenia) a tlmenie bolesti analgetikami (Paralen, Nurofen).

Pred každým dojčením skontrolujte, či sa v mlieku neobjavil hnis. Na kúsok čistej látky (napr. látkový kapesník) odstreknite troška mlieka. Mlieko sa vsaje do látky, hnis zostane na povrchu. Podľa výskumov je bezpečné dojčiť aj v prípade, ak odhalíte hnis. Pred priložením dieťatka však musíte mlieko odstriekavať tak dlho, pokiaľ začne tiecť čisté mlieko. Odstriekané mlieko vylejte.

Ak v mlieku natrafíte na hnis, pred kojením vám odporúčame zavolať pediatrovi a poradiť sa s ním na ďalšom postupe.

                                              dietatko

Napriek všemožnej snahe sa niektorým maminkám dojčiť nepodarí. Myslite na to, že či už kojíte, alebo nie, ste pre svoje dieťatko tá najlepšia mamina. Milujete ho, staráte sa o neho, tešíte sa keď má radosť, trápite sa, keď je choré. Robíte preň všetko, čo dokážete a ono vás preto miluje najviac na svete.

Možno sa vám zapáčia aj naše ďaľšie články:

Uspať drobca môže byť náročné. S našimi tipmi to zvládnete rýchlo a bez sĺz

Skúsenosti mamičiek: Kočík alebo nosič? 

Výbavička pre bábätko: Čo naozaj novorodenec potrebujete

 

Pozn.: Nemáme zdravotnícke vzdelanie. Informácie, ktoré čítate majú informatívny charakter. Čerpali sme ich z odborných publikácií na internete, napriek tomu však nedokážeme ich správnosť zaručiť.