Uspať drobca môže byť náročné. S našimi tipmi to zvládnete rýchlo a bez sĺz

Poznáte to? Túžite si ľahnúť do postele, zavrieť oči a aspoň hodinu spať. Váš drobček je napapaný, prebalený, no namiesto snívania už hodinu srdcervúco plače. Materskú frustráciu, pri ktorej sa predstavy bábätka a maminky značne rozchádzajú, pozná každá z nás. Univerzálny spôsob ako uspať bábätko neexistuje. Predstavíme vám však tipy, s ktorými uspíte aj vaše bábätko
 

                                                     1-1_1

Ako uspať bábätko?

Spánok je pre malého človiečika veľmi dôležitý. Bábätko počas neho regeneruje svoje sily. Kvalitný spánok má preukázateľný vplyv na duševnú pohodu, ale i mentálny a fyzický vývoj dieťatka.  Tak spolu nájdime spôsob, ako vášho miláčika zaviesť do ríše snov.

1. Nosenie v šatke -  Po narodení sa bábätko ocitne v cudzom prostredí. Zrazu je okolo neho veľa priestoru, svetla, zvukov. Privinuté v šatke bude cítiť vašu vôňu a počuť tlkot srdca. V obmedzenom priestore sa bude cítiť podobne ako v brušku. Bude mať pocit istoty.  

Práve šatky sú pre novorodencov a malé bábätká ideálnym riešením. Dokážu hlávku dieťatka podoprieť stabilnejšie ako ergonosiče. V šatke tiež môžete dieťatko nosiť vo vodorovnej polohe (podobne, ako keď ho držíte v náručí). O nosení bábätka a typoch šatiek si môžete prečítať v článku: Skúsenosti mamičiek: Kočík alebo nosič? 

Naše tipy:

Šatka Womar hug me je univerzálna šatka vhodná pre detičky od 3,5 do 13 kg. Je elastická, vyrobená z certifikovanej, pre dieťatko bezpečnej, bavlny a skvele sa prispôsobí detskej chrbtici. Môžete ju prať pri 40 oC. Cena: 32,90 €

                                                      

                                                           šatka womar hug me  

Šatka Wuti Wrap  je ideálna na prvých deväť mesiacov života vášho miláčika. Je držiteľom strieborného ocenenia ankety Loved by parents (Svetovo najväčší a najdôveryhodnejší projekt, v ktorom rodičia hodnotia produkty). Obojstranná pružná šatka sa vyrába zo sieťovej látky, vďaka čomu sa tvar šatky používaním nezmení. Spĺňa bezpečnostnú normu CEN/TR 16512:2015 a súčasťou balenia je návod na nosenie drobca. Možno ju prať pri teplote 40 oC. Cena: 38,90 €

šatka wuti wrap

2. Zavinovanie bábätka - Bábätko v brušku má značne obmedzený priestor. Preto zavinovačka , podobne ako šatka, dokáže čerstvo narodenému bábätku poskytnúť pocit bezpečia. Zavinutie tiež pomôže, ak sa váš drobček strháva zo spánku kvôli reflexným pohybom ručičiek (vystreľovanie ručičiek alebo Moorov reflex). Novorodeniatko, ktoré má telíčko i rúčky zavinuté, dokáže prespať výrazne dlhšiu dobu. Práve preto mnoho mamičiek nedá na zavinovanie dopustiť.

Náš tip:

Klasická šnurovacia zavinovačka New baby: je pravdou, že do modernej zavinovačky na suchý zips zaviniete drobca rýchlo. Nevýhodou však je, že dieťatko sa rovnako rýchlo zo zavinovačky vykope. Preto je našim obľúbencom šnurovacia zavinovačka vyrobená z jemnej prírodnej bavlny, vyplnená protialergickým materiálom. Vďaka trom radom stúh dokážete drobčeka zavinúť pevne, no pre dieťatko pohodlne. Cena:15,99

                                                       zavinovačka new baby

3. Snívanie v kočíku - Hoci sa nosenie bábätiek teší čoraz väčšej obľube, kočík  určite nezatracujte. Hlavne ak sa vášmu drobčekovi nedarí zaspať doma. Jemné natriasanie a čerstvý vzduch uspia takmer každého nespáča.  

Náš tip: 

Kočík Camini frontera 2 v 1  je štýlový, priestranný a bezpečný kočík vysokej kvality, vybavený reflexnými odrazkami, veľkým uzatvárateľným nákupným košíkom i prebaľovacou taškou. Samozrejmosťou sú vetracie otvory, skladacia strieška so sieťkou a nastavenie sklonu operadla hlbokej vaničky. Veľké gélovo-gumové kolesá zabezpečia vášmu drobcovi pohodlnú jazdu po akomkoľvek teréne. Cena: 431,50                                                          kočik caminy

4. Hojdanie v kresielku - Niektoré maminy opisujú kresielko ako výbornú pomôcku na upokojenie dieťatka. Iné kúpu považujú za stratu peňazí. Každé dieťatko je iné a na každé platí niečo iné. Ak však váš miláčik značnú časť dňa preplače, stojí hojdacie lehátko určite za vyskúšanie. 

Náš tip:

Skladacia hojdačka safari suprise  je veselá, farebná, polohovateľná a určená pre deti od narodenia. Je vybavená technológiou TrueSpeed, ktorá v závislosti od hmotnosti dieťaťa prispôsobuje rýchlosť hojdania. Konštrukcia rámu umožňuje jednoduché skladanie a prenášaniePäťbodový bezpečnostný pás a protišmykové nožičky sa postarajú o bezpečie bábätka.  Sedaciu časť môžete oprať v práčke. Cena: 75,99                                                        hojdačka skladacia safari suprise

5. Sladké sny v aute- Keď sa kamarátke narodila dcérka, bola zúfalá. Dievčatko trpelo kolikami a niekoľkohodinový večerný plač bol u nich na dennom poriadku. Vyskúšala všetko, no väčšinou nepomáhalo nič. Teda takmer nič. Keď dcérku posadila do autosedačky a pár minút sa s ňou vozila po meste, slečna zaspala tak tvrdo, že ju mohla pokojne preložiť do postieľky.

Uvedomujeme si, že takéto uspávanie nie je ideálne a ani možné na dennej báze. Ale keď už ,,meliete z posledného“, pripútajte vášho chrústika do autosedačky a vyšlite manžela na ,,vyhliadkovú jazdu“ po okolitých uličkách.

Náš tip:

Autosedačka Camini musca je bezpečná autosedačka umiestňovaná proti smeru jazdy, ktorú ľahko upevníte do auta i na rám kočíka. Autosedačka spĺňa európske bezpečnostné normy a je vybavená trojbodovým bezpečnostným pásom. Dostatočne priestranný interiér  je vyrobený z materiálu šetrného k pokožke. Súčasťou autosedačky je nánožník a látková strieška, ktorá ochráni drobčeka pred slnkom i vetrom. Cena: 55,90                                                           autosedačka camini

6. Hopkanie ako v brušku - Drobček vo vašom brušku vnímal každý váš pohyb. Určite sa vám stalo, že keď ste boli v pohybe, ani ste o ňom nevedeli. No keď ste sa uložili do postele, začal vo vašom brušku robiť ,,premety“. Bolo to preto, že jemné pohojdávanie pri chôdzi dieťatko uspalo.

Využite to i po pôrode. Ak je vaše bábätko nepokojné a nedarí sa mu zaspať, vezmite ho do náručia, sadnite si na fitloptu a pomaly jemne sa pohojdávajte. Vaša vôňa, teplo vášho tela a monotónne pohyby mu určite pomôžu zavrieť očká a oddýchnuť si.

Náš tip:

V našej ponuke nájdete Fit lopty  v troch veľkostiach s priemerom od 55 cm do 75 cm.   Sú vhodné pre maminky i ockov s výškou od 155 do 190 cm (nosnosť 150 kg) Cena: od 7,99  do 11,54

                                                             fitlopta

7. Zázračné mliečko- Mnohí odborníci považujú zaspávanie bábätka pri kojení za nesprávny spací návyk. Určite s nimi nechcem polemizovať. Obe moje deti však zaspávali výlučne pri dojčení. Napriek tomu sa bezproblémovo odstavili v priebehu 2 dní a od 2,5 roka spávajú vo vlastnej izbe. Niekomu vyhovuje, ak drobec zaspinká počas kŕmenia. Iné maminky dieťatko nakŕmia a uložia do postieľky.  Skoro zistíte, čo vyhovuje vám. Najdôležitejšie je, aby ste boli spokojná vy a vaše bábätko.

Náš tip: Vankúš na dojčenie , cena: od 9,70 po 24,60

                                     vankúš na dojčenie

 

Stáva sa, že i keď sa maminka kojiť veľmi snaží, niekedy to jednoducho nejde. Ak ani u vás nepomohol žiadny ,,stopercentne overený spôsob“ a bábätko kŕmite umelým mliekom, nemusíte sa trápiť. Drobčeka si vezmite do náručia, hladkajte ho, spievajte mu pesničku a sladko zaspí i s mliečkom z kojeneckej fľašky . To či ste dobrá maminka nezáleží od toho či kojíte!

                                                         umele_mlieko

Veľké drobnosti, ktoré dokážu ovplyvniť detský spánok

Trpezlivosť, trpezlivosť a ešte raz trpezlivosť

Vytvorenie spacích návykov vášho potomka je beh na dlhé trate. Radi by sme vám povedali, že to zvládnete za pár mesiacov, no nejeden rodič má problém uspať škôlkara. Najlepším základom, s akým sa do uspávania dieťatka môžete pustiť, je trpezlivosť. Neplánujte si čo všetko stihnete urobiť keď zaspí, lebo ako naschvál bude hore ďalšie dve hodiny. Skúste sa naučiť brať veci tak, ako sú.

Malé bruško vášho novorodeniatka strávi mliečko veľmi rýchlo a preto je často hladné. Ako bude rásť, dokáže sa  nasýtiť na dlhšiu dobu a tiež dlhšiu dobu prespinkať.

 

REŽIM

Podľa výskumov sú deti, ktoré majú nastavený režim dňa pokojnejšie. Ak sa konkrétne činnosti pravidelne opakujú, bábätko to začne vnímať, zapamätá si to a vie čo má očakávať. Preto ak má vaše zlatíčko problém so zaspávaním, ukladajte ho do postieľky vždy v rovnakom čase.

Pred tým, ako sa chystáte dieťatko uložiť do postele, nevystavujte ho novým podnetom a nejašte sa s ním. Vytvorte si večerný rituál, napr. kúpeľ, masáž, mliečko, postieľka. Dieťatko sa vďaka rutine bude cítiť bezpečnejšie.

Pozn: Neznamená to však, že musíte mať deň rozdelený na minúty a robiť všetko v danom momente, podľa rozpisu. Čoskoro zistíte kedy je váš drobec hladný, kedy je unavený, kedy sa chce hrať. Stačí ak budete jeho potreby vnímať a systém si vytvoríte bez toho, aby ste si to uvedomili.  

                                                      zavinute_babatko

                    

Ustriehnite správny okamih

Po náročnom dni sa nám občas stane, že sme taký unavený, že nevieme zaspať. Deti sú na tom rovnako:

- bábätká sú mrzuté, plačlivé, nič ich nezaujíma,

- staršie detičky sú naopak prekvapivo plné energie, no na pokyny reagujú netypicky nervózne a plačlivo.

Uspať unavené dieťa nie je ľahké. Aj preto by mali byť drobci v postieľke v rovnaký čas. Vypomstiť sa vám tiež môže, ak bdenie zámerne predlžujete s úmyslom, že čím viac dieťa unavíte, tým skôr zaspí. Výsledok často býva úplne opačný.

POZOR NA TO, ČO JETE

 
Nemyslíme to doslova. No ak kojíte, skúste porozmýšlať či nespokojnosť a nespavosť dieťatka nesúvisia s tým, čo ste zjedli alebo vypili. Niektorým bábätkám maminina strava neprekáža. Iné môžu reagovať citlivejšie, ako by ste čakali. Preto je dobré vedieť, že

- chuť materského mlieka môžu ovplyvniť potraviny, ktoré počas dňa zjete. Ak si pomaškrtíte na niečom, čo štandardne nejedávate, bábätko môže na chvíľu mlieko odmietať,

- hoci bola káva neoddeliteľnou súčasťou vášho pitného režimu, vášmu drobcovi sa to nemusí páčiť. Skúste kávu na pár dní vynechať a uvidíte, možno bude vaša ratolesť spať pokojnejšie a dlhšie.

- Existujú potraviny, ktoré môžu zhoršovať koliku. Ak má vaše dieťatko problém s bruškom, sledujte či sa jeho stav nezhorší do 6 hodín po tom, ako zjete: čerstvo upečené pečivo, strukoviny, zeleninu zelenej farby, cesnak, cibuľu, niektoré druhy korenia (čierne, tymián). Ak áno, potravinu na určitý čas z jedálnička vylúčte.

Tip: Myslíte, že to bez kávy nezvládnete? Zvládnete! Večer si ľahnite do postele skôr (ideálne naraz s drobcom). Vaše dieťatko bude spať pokojnejšie, keď budete v jeho blízkosti,  vy prespíte dlhšiu dobu a ráno sa zobudíte sviežejšia.

                                                            dojcenie

Reflux?

Stáva sa, že vaše bábätko bezdôvodne zakašle, počas spánku prehĺta a počas dňa spáva presne 30 minút? Môže to súvisieť s refluxom, ktorý ho trápi a nenechá pokojne spinkať. Hoci si väčšina z nás pod pojmom: ,,dieťa s gastroezofageálnym refluxom“ predstaví bábätko, ktoré vyzvracia mliečko, nemusí to tak byť vždy. Existuje tiež skrytá (tichá) forma refluxu, pri ktorej sa do úst dieťatku vráti iba veľmi malé množstvo natrávenej potravy zo žalúdka.

Rozhodne však situáciu neriešte sami. Pred tým, ako začnete upravovať stravu, či detskú postieľku, sa určite poraďte s pediatrom. Ten vám navrhne ďalšie postupy a vyšetrenia.

 

Počkajte chvíľku

Je normálne, že keď dieťatko konečne zaspí, nechcete aby sa hneď zobudilo a máte nutkanie utišovať ho vždy, keď sa zamrví, zabrble, či zamrnká. Drobčekovia však často vydávajú rôzne zvuky zo spánku. Ak dieťatko zaplače, počkajte ako bude situácia pokračovať a riešte ju, iba ak sa zhoršuje.

                                                         spiace_dieta

5 overených tipov na záver

1. Cumlík

Cumlík  patrí medzi veľmi kontroverznú súčasť bábätkovskej výbavy. Jedna skupina mamičiek ho považuje za univerzálnu pomôcku, ktorú by za nič nevymenila. Druhá skupina cumlík prezentuje ako čisté zlo, ktoré kazí dojčenie, zuby a reč. Aká je teda pravda?

Ak má váš drobček mimoriadne silný sací reflex, cumlík sa vám určite zíde. Skúste s ním však počkať, kým sa bábätko naučí prisať na prsník. Vo všeobecnosti, i z vlastných skúseností, môžeme povedať, že cumlík pomáha dieťatku upokojiť sa, zaspať, ľahšie prekonať nepríjemnú situáciu (napr. očkovanie). Podľa výskumov funguje cumlík ako určitá prevencia Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat.

 

No cumlík má tiež preukázateľné negatíva. Odborníci sú jednotní v názore, že používanie cumlíka vedie:

- k častejším zápalom stredného ucha,

- po 6. mesiaci života môže mať za následok deformáciu čeľustí,

- dieťatko si k nemu môže vypestovať istú ,,závislosť“.

                                                                    cumlik

2. spoločné spanie

Podobne protichodné názory ako na cumlík, sú na spoločné spanie bábätka a rodičov v manželskej posteli. Výhodou spoločného spania je, že:

- ak drobca dojčíte, nemusíte vstávať z postele a brať ho na ruky. Nakojíte ho pohodlne, často v polospánku,

- bábätko spí pokojnejšie, lebo cíti vašu blízkosť.

Mamičky si spoločné spanie chvália. Odborníci varujú, že dieťatko si na spánok s rodičmi zvykne a problém môže nastať, keď ho budú chcieť naučiť spávať vo vlastnej postieľke v detskej izbe.

 

Tip: Pri výbere postieľky zvážte takú, ktorej bočnica sa dá stiahnuť alebo odstrániť. Potom už stačí iba detskú postieľku prisunúť k vašej. Drobček bude spať vedľa vás, no vo vlastnej postieľke.

 

3. Hladkanie po nose

U najmenších bábätiek skvelo funguje trik, ktorý pomôže zatvoriť aj tie najzvedavšie očká. Skúste dieťatko jemne hladkať po nose, od čielka smerom ku špičke nosa. Vo väčšine prípadov sa drobcom hladkanie páči, očká otvárajú v predlžujúcich sa intervaloch, až nakoniec sladko zaspinkajú.

                                                         spiace_babo1

4. Vyskúšajte biely šum

Vaše bábätko pokojne leží v postieľke, no nedarí sa mu zaspať. V tom začujete, ako suseda pustila vysávač a nemáte ďaleko k infarktu. Kým vy v kútiku duše nadávate, či naozaj musí vysávať cez obed, vášmu drobcovi sa pomaly zatvárajú oči. Je to preto, že monotónne zvuky (označované aj ako biely šum) pripomínajú vášmu drobcovi to, čo počúval, keď bol vo vašom brušku.  Práve preto ho zvuky ventilátora, fénu a ďalších domácich pomocníkov dokážu upokojiť a poskytnúť mu priestor na spánok a oddych.

5. Hudba z bruška

Máte obľúbenú pesničku, ktorú ste si počas tehotenstva často spievali, alebo počúvali?  Prehrajte ju vášmu drobcovi keď sa hnevá a mrnká. Bábätká si totiž, podľa vedcov, pamätajú zvuky z bruška a známa melódia ich, podobne ako biely šum, dokáže upokojiť.

                                                          tehotenske_brusko-male