Skoncujte s plienkami. 8 overených rád, s ktorými sa učenie na nočník stane hrou

Zvládne už váš drobec sám vyjsť po schodoch hore i dolu? Podľa odborníkov je to jasný signál, že je pripravený na nočník. Ak máte pocit, že nastal čas odstrániť z domácnosti plienky, poradíme vám ako na to, aby odplienkovanie nestresovalo vás ani drobca.

                                                           kedy_naucit_na_nocnik

Kedy začať dieťatko učiť na nočník?

Výskumy dokázali, že deti vo veku 18 mesiacov si uvedomujú, že cikajú a kakajú. Približne ďalších 12 mesiacov však nedokážu dostatočne včas odhadnúť, že cikať potrebujú a tak potrebu vykonajú skôr, ako ich na nočník posadíte.

Z názorov odborníkov teda vyplýva, že dieťatko by ste mali začať učiť na nočník vo veku 2,5 roka. Niektorí drobci to zvládnu skôr, iný neskôr. Myslite na to, že každé dieťatko je iné. Vykonať potrebu do nočníka, či záchoda, 

Ako naučiť dieťatko na nočník?

Odúčanie od plienok je dôležitým obdobím v detskom živote. Nečakajte, že to pôjde zo dňa na deň. Niektorým detičkám plienka vyhovuje a považujú ju za pohodlnejšiu, ako sa vyzliekať a nudiť na nočníku. Iné sú zasa natoľko aktívne, že v zápale hry si neuvedomujú, že potrebujú cikať. Buďte preto trpezlivý, nehnevajte sa a nekričte, ak dieťatko nechce spolupracovať.

Učenie na nočník môže byť pre dieťatko, aj rodiča, psychicky náročné. Preto si túto aktivitu naplánujte na obdobie keď je drobec zdravý, netrápia ho zúbky a je v pohode. Odplienkovávať sa tiež neodporúča, ak vás čaká dovolenka či sťahovanie.

                                                        ako_naucit_na_nocnik-maly

Overené tipy, ako skoncovať s plienkami

1. Nočník – nový kamarát

Rozhodli ste sa, že plienok už bolo dosť a vaše dieťatko máva plienku suchú niekoľko hodín? Nastal čas, aby ste išli spolu na nákup. Vyberte sa do obchodu a nechajte drobca, aby si sám vybral nočník, ktorý sa mu zapáči. Vysvetlite mu na čo ho bude používať a čo od neho očakávate. Keď prídete domov nechajte ratolesť, aby sa s nočníkom zoznámila. Zoberte obľúbené hračky, posaďte ich na nočník a spolu s dieťatkom ich povzbudzujte, aby sa vycikali.

Nočníku tiež môžete spolu vymyslieť smiešne meno. Dieťatko tak bude nočník vnímať ako novú súčasť svojho sveta a ľahšie si naň zvykne.

Tip: V ponuke nájdete aj hracie nočníky. Ak sa preň rozhodnete, skôr než naň dieťatko posadíte, vysvetlite mu ako funguje. Môžete mu predviesť názornú ukážku: do nočníka vylejte pohár vody.  Drobec ľahšie pochopí, že pesnička sa spustí, iba keď sa do nočníka vyciká a  nezostane zaskočené, keď nočník začne vyhrávať.

 

2. Choďte príkladom

Ako maminy sme si už zvykli, že súkromie nemáme nikde. Ani na záchode. Využite to a vždy keď pôjdete na toaletu, posaďte na nočník vedľa seba aj vášho nezbedníka. Vysvetľujte mu, čo od neho chcete a povzbudzujte ho. Po vykonaní potreby nechajte drobca spláchnuť a spolu si umyte ruky.

 

3. Vždy pripravený

Drobec sa časom naučí, že svoju potrebu môže vykonávať iba na toalete. Keď si však na nočník ešte len zvyká, nemusí vydržať kým prebehnete polku bytu, aby ste ho naň posadili. Prvé dni (týždne) nechávajte preto nočník v miestnosti, kde trávi dieťatko najviac času. Rýchlou reakciou na detskú potrebu dosiahnete viac úspechov a menšiu frustráciu.

Tip: Nočník vezmite so sebou aj na návštevu k starým rodičom a nezabudnite ho uložiť do auta, ak musíte niekam cestovať.

                                                                             ucenie_na_nocnik-maly

4. S plienkou, či bez?

Odpovede na túto otázku sa výrazne líšia. Niektoré mamičky urputne presadzujú názor, že dieťa, ktoré sa učí na nočník v žiadnom prípade nemôže mať plienku a dokola utierajú podlahu a sušia oblečenie. Iné plienku dieťatku nechávajú a systematicky ho usádzajú na nočník.

Je pravda, že niektorým deťom mokré oblečenie prekáža a majú väčšiu motiváciu cikať do nočníka. Rovnako je pravda, že iným je to jedno a veselo sa hrajú aj pocikané. Univerzálna odpoveď neexistuje, no sami rýchlo zistíte, čo vyhovuje vám a vášmu drobčekovi viac.

Ak plienky zrušíte hneď, nezabudnite so sebou nosiť viac kusov náhradného oblečenia.

Tip: Cikať do plienky je pre dieťatko pohodlné. Uľahčite mu prechod na nočník a neobliekajte mu nohavice na gombík či zips. Legíny, tepláky alebo nohavice na gumičku si vyzlečie vaše zlatíčko ľahko a rýchlo aj samé.

 

5. Chváľte, chváľte a chváľte

Pre deti je najväčšou motiváciou pochvala. Preto, ak sa vášmu drobcovi podarí urobiť potrebu do nočníka, chválou nešetrite. Tešte sa, tlieskajte, chváľte, tľapnite si spolu. Skvelo fungujú aj drobné odmeny. Dohodnite sa s drobcom, že vždy, ak sa vyciká alebo vykaká do nočníka, môže si za odmenu nalepiť do zošitka (na posteľ, na stenu…) jednu nálepku. Môžete tiež kúpiť hračku, s ktorou sa bude môcť hrať iba po ,,úspechu“ na nočníku.

Motivácia funguje aj pri usádzaní na nočník. Vymyslite si pesničku, básničku či rozprávku, ktorú si budete spievať či hovoriť, iba keď drobec sedí na nočníku.

 

6. Krikom nič nezmôžete

Dokola vysvetľovať to isté a usádzať na nočník dieťa, ktoré chce plienku, môže byť náročné a frustrujúce. Skúste však zostať pokojný. Krikom, hnevom a zákazmi dosiahnete presný opak toho, čo chcete. Dieťatko navyše môže začať nočník odmietať úplne. Drobca uisťujte, že aj keď sa mu to teraz nepodarilo, čoskoro to zvládne.

Tip: Ak malý výmyselník odmieta všetko okrem plienky, nočník na 1 až 2 mesiace odložte. Uvidíte, že keď ho znova vytiahnete, pôjde to lepšie.

 

7. Veľkáč na záchode

Niektorým deťom sa nočník jednoducho nepáči a odmietnu ho používať. Vtedy netlačte na pílu a kúpte stupienok a redukciu na záchod, alebo rovno schodíky s redukciou. Keď dieťatku dovolíte svoj výtvor spláchnuť, bude na seba veľmi hrdé.

                             schodíky

V našej ponuke nájdete tiež nočník, ktorý je na nerozoznanie od skutočného záchoda. Chlapcom, ktorí chcú cikať ako veľkáči, sa určite zapáči detský pisoár .

                   detsky pisoar

 8. Ako za starých čias

Ak sa váš malý plienkoš nekamaráti s nočníkom, lebo plienky sú naj, skúste ich nahradiť látkovými. Tie neabsorbujú vlhkosť tak dobre, ako plienky jednorázové a mokrý zadoček začne skôr alebo neskôr vadiť aj tomu najväčšiemu pohoďákovi.

                                                   bavlnene_plienky