Všetko čo potrebujete vedieť o dojčení (2. časť)

 

Prvé mesiace po narodení bábätka sú plné otázok a nejasností. Máte aj vy problém, s ktorým si neviete poradiť? Alebo otázku, na ktorú sa hanbíte spýtať? Už nemusíte. Čítajte ďalej a všetko sa dozviete.

family

Ako zistím, že dieťatko je hladné?                                             

  • otáča hlavičku zo strany na stranu,
  • otvára ústočká (ako malá lastovička),
  • sliní,
  • saje si rúčku, prst, oblečenie, prípadne vaše líce alebo ruku,
  • je nespokojné, kriví ústočká, vyzerá že bude plakať

  

Koľko trvá, kým sa novorodeniatko nadojčí?
 
Niektoré detičky papajú rýchlo a hltavo. Iné si počas dojčenia oddýchnu, zdriemnu alebo pijú pomalšie a tak strávia na prsníku   neporovnateľne viac času. Neriaďte sa pri dojčení stopkami a dajte vášmu pokladu čas. Dieťatko nechajte na prsníku pokým to vyžaduje a pokým to vám neprekáža.

Ak je bábätko počas dojčenia príliš spavé, môžete upraviť intenzitu toku mlieka stláčaním prsníka. Obopnite prsník palcom z hornej strany a ostatnými prstami z dolnej strany (dostatočne ďaleko od dvorca) a na pár sekúnd ho stlačte. Potom zovretie uvoľnite a postup zopakujte. Mliečko začne tiecť rýchlejšie a bábätko začne znova piť.

Pozn.: To že sa drobec počas dojčenia odtiahne, nemusí znamenať že je napapaný. Možno iba potrebuje prestávku. Chvíľu počkajte a potom mu ponúknite rovnaký, alebo druhý prsník

Ako často bude chcieť dieťatko mliečko?

  • 1.deň vyžaduje novorodeniatko mlieko 2 až 3 krát. Zvyšok času spinká.
  • 2.deň si pýta dieťatko papať 4 až 6 krát.
  • Od 3 dňa sa jeho sací reflex opäť zosilní a mlieka sa bude dožadovať  8 až 12 krát za deň.

 Pozn.: Rozpis je orientačný, dieťatko dojčite na požiadanie (keď bude chcieť)

Prvé 4 dni ponúkajte dieťatku oba prsníky pri každom dojčení. Od 5. dňa prekladajte bábätko na druhý prsník až keď vypije všetko mliečko z prvého (spoznáte to podľa toho, že drobec sa odtiahne a prsník bude výrazne mäkší). 

Tip: Aby ste nezabudli z ktorého prsníka ste kojili naposledy, uviažte si na ramienko podprsenky stužku alebo si zapisujte poznámky na papier.

Dojčenie

Kedy mám začať bábätko dokrmovať a dokedy mám kojiť                                                                      

Ak je dieťatko plne dojčené, prvých šesť mesiacov nepotrebuje iné tekutiny ani jedlo. Príkrmy môžete začať zavádzať od ukončeného 6. mesiaca. V kojení však pokračujte ďalej, materské mlieko dodá bábätku dôležité živiny. Preto s dojčením neprestávajte aspoň do 1. narodenín. Ak to bude malý hladoš vyžadovať a vám to bude vyhovovať, pokojne môžete kojiť aj oveľa dlhšie.

Ak mám malé prsia, budem mať málo mlieko?
 
Veľkosť prsníkov závisí od množstva tukového tkaniva v nich. Materské mlieko sa však tvorí v mliečnej žľaze a tak veľkosť prsníkov nemá vplyv na množstvo mlieka. Ak máte menšie prsia, neznepokojujte sa. Budete prekvapená, koľko mlieka sa v nich dokáže vytvoriť.
 
Ak má dieťatko zelenú stolicu znamená to, že mám málo mlieka?
 

Zelená stolica u dojčiat nemusí znamenať, že sú hladné. Spôsobiť ju môže časté prekladanie dieťatka z jedného prsníka na druhý počas jedného dojčenia. Vtedy drobček vypije viac predného mlieka bohatého na cukor, v dôsledku čoho sa stolica sfarbí na zeleno. Ak znížite frekvenciu striedania prsníkov, je veľmi pravdepodobné, že sa upraví aj farba stolice.


babatko

Môžem kojiť, ak mám vpáčené alebo ploché bradavky?                                             

Vpáčenú bradavku spoznáte tak, že ak zatlačíte na dvorec, bradavka sa stiahne dovnútra. Riešením sú formovače bradaviek, ktoré kúpite v lekárni alebo v predajni zdravotníckych potrieb. Podľa odporúčaní by ste ich mali začať používať 3 mesiace pred termínom pôrodu. Ak ste to nestihli, nezúfajte. Do podprsenky si ich môžete vkladať medzi jednotlivými dojčeniami. Na vystúpenie vpáčenej bradavky pred dojčením tiež pomáha:

  • priložiť kocku ľadu,
  • masírovať bradavku medzi palcom a ukazovákom,
  • vytiahnuť bradavku na to určenou odsávačkou (môžete si ju zakúpiť alebo vytvoriť. Z injekčnej striekačky odrežte ostrým nožom hornú časť. Vytiahnite piest a zasuňte ho do otvoru, ktorý ste vytvorili. Časť odkiaľ ste vytiahli piest si priložte na bradavku a piest jemne vyťahujte (nemali by ste cítiť bolesť). Počkajte 30 až 60 sekúnd a tlak uvoľnite. Postup zopakujte niekoľkokrát pred každým kojením).

 

Pri plochých bradavkách sa neodporúča používať formovače ani vyťahovať bradavku s odsávačkou. Často sa totiž nedostaví želaný efekt. Dobrou správou však je, že vo väčšine prípadov sa ploché bradavky po pôrode sformujú sami a tak pri dojčení nespôsobujú prekážky.

Potrebujem klobúčiky na dojčenie?

Mnohé maminky sa boja bolesti a tak do pôrodnice prichádzajú vybavené klobúčikmi. Je to však zbytočné. Hoci prvé dni môžete pociťovať tlak či bolesť, keď nájdete správnu techniku kojenia, nepríjemný pocit pominie. Navyše klobúčiky môžu prispievať k vzniku infekcií prsníka, k zníženej tvorbe mlieka a môžu spôsobiť problémy s prisatím (keď sa v budúcnosti rozhodnete dojčiť bez nich). Ak nemáte zdravotný dôvod na ich používanie, radšej sa im vyhnite. 

                                              kojenie

Rada na záver: Nepočúvajte  ,,dobre mienené“ nezmyselné rady!

Dojčenie môže byť občas psychicky náročné a vy môžete mať pocit, že by bolo lepšie vzdať to. Ak sa rozhodnete s dojčením prestať, je to vaše rozhodnutie a vaši blízky to musia akceptovať. Ak však máte iba chvíľkový pocit frustrácie, verte si a nepočúvajte nepravdivé tvrdenia typu:

  • Po cisárskom reze sa ti nezačne tvoriť mlieko, takže nebudeš môcť dojčiť.
  • Ak by si mala dosť mlieka, dieťa nebude piť dlhšie ako 10 minút.
  • Stále plače lebo je hladné, mala by si mu dať umelú výživu.
  • Ak máš poranené bradavky prestaň dojčiť. Keď sa zahoja, zasa začneš.
  • Skús si mlieko odstriekať do fľašky a daj ju bábätku. Iba tak zistíme, či naozaj pije.
  • Tesne po pôrode nesmieš dojčiť dlhšie ako 10 minút, lebo ti vzniknú ranky na bradavkách.
  • Nedávaj dieťatku mlieko tak často.
  • Nenechaj bábätko piť tak dlho.
  • Kľudne daj dieťaťu fľašu, keď budeš mať mlieko, začneš kojiť.
  • Bábätko s gastroezofageálnym refluxom nemôžeš kojiť.
  • Ak sa ti podarí odsať iba tak málo mlieka, znamená to, že ho máš nedostatok.

 

Pozn.: dieťatko s refluxom horšie priberá, často vygrcká väčší objem mliečka, je nepokojné, plačlivé.

Napriek všemožnej snahe sa niektorým maminkám dojčiť nepodarí. Myslite na to, že či už kojíte, alebo nie, ste pre svoje dieťatko tá najlepšia mamina. Milujete ho, staráte sa o neho, tešíte sa keď má radosť, trápite sa, keď je choré. Robíte preň všetko, čo dokážete a ono vás preto miluje najviac na svete.

 

                                               mateska_laska      

Možno sa vám zapáčia aj naše ďaľšie články:

Uspať drobca môže byť náročné. S našimi tipmi to zvládnete rýchlo a bez sĺz

Skúsenosti mamičiek: Kočík alebo nosič?

Výbavička pre bábätko: Čo naozaj novorodenec potrebujete

 

Pozn.: Nemáme zdravotnícke vzdelanie. Informácie, ktoré čítate majú informatívny charakter. Čerpali sme ich z odborných publikácií na internete, napriek tomu však nedokážeme ich správnosť zaručiť.