Novorodeniatku rúško nedávajte! Chráňte ho izoláciou a dojčením

Nastal deň, kedy so svojim malým slniečkom odchádzate z pôrodnice domov. Napriek tomu, že vaše predstavy boli iné, dnes je témou, ktorá hýbe svetom koronavírus. Poradíme vám, ako vášho drobčeka ochrániť a čomu sa vyhnúť.

                                             novorodenec _COVID_19

Počty nakazených pacientov sú vysoké, no dobrou správou je, že deti patria k najmenej ohrozenej skupine. Netvrdíme, že dieťatko sa vírusom COVID-19 nedokáže nakaziť. Odborníci sa však zhodujú, že drobci sa s koronavírusom vyrovnávajú ľahko, príznaky sú u nich miernejšie a mnohé dokonca chýbajú.

                                             porod_koronavirus

Môže sa bábätko nakaziť koronavírusom počas pôrodu a pri dojčení?

Podľa súčasných poznatkov sa koronavírus počas pôrodu môže preniesť z maminy na bábätko. Stáva sa to však iba výnimočne.

Neprenáša sa však dojčením. Z výskumov totiž vyplýva, že do materského mlieka sa nevylučuje. Preto ak dodržíte hygienické opatrenia, vaše novorodeniatko môžete dojčiť aj v prípade, ak ste vírusom COVID-19 nakazená.

Materské mlieko posilňuje detskú imunitu, pomáha prekonávať prípadné infekcie a ochraňuje sliznice. V prípade ochorenia matky sa v ňom tvoria protilátky, ktoré dieťatko pred infekciou chránia.

                                             koronavirus_dojcenie

Ako ochrániť novorodenca pred vírusom COVID-19?

  1. Pred kontaktom s bábätkom si vždy dôkladne umyte ruky vy, aj otecko. Ak sa necítite úplne zdraví, nasaďte si rúško predtým, ako sa k dieťatku priblížite.
  2. Pri odchode z pôrodnice prehoďte cez striešku kočíka (či autosedačku) ľahkú bavlnenú plienku tak, aby ste na drobčeka videli. Ochránite ho pred prípadnými drobnými kvapôčkami, ktoré do vzduchu počas kašľania a kýchania môžu uvoľniť ostatní návštevníci nemocnice.
  3. Prvý mesiac strávte doma. Okrem toho, že vám to umožní s dieťatkom sa lepšie spoznať a vytvoriť si denné rituály, izoláciou znížite riziko nákazy.
  4. Momentálne sú detské preventívne prehliadky u pediatrov zrušené. Ak sa vám drobček zdá chorý alebo sa vám niečo nepozdáva, kontaktujte detského lekára telefonicky a dohodnite sa s ním, ako máte postupovať ďalej.

 

                                                      novorodenec_koronavirus

Má mať novorodenec rúško?

Novorodeniatku rúško nedávajte. Predstavuje pre neho nebezpečenstvo, nie ochranu.

  • Bábätká počas prvých 28 dní života dokážu dýchať iba nosom. Ak má drobček málo kyslíka, začnú mu modrať pery. Pri prekrytí ústočiek si to nevšimnete
  • Rovnako, ak dieťatko vygrcká trošku mliečka, pri použití rúška sa môže začať dusiť
  • Použitie rúška u novorodeniatka zvyšuje riziko výskytu syndrómu náhleho úmrtia dojčiat

 

Pozn.: Podľa názorov odborníkov, rúško nemusia mať ani malé deti, ktoré sú ešte v kočíku.

Nemáme zdravotnícke vzdelanie. Informácie, ktoré čítate majú informatívny charakter. Čerpali sme ich z odborných publikácií na internete, napriek tomu však nedokážeme ich správnosť zaručiť.