Strava pri kojení novorodenca.Čo nejesť počas dojčenia?

 

Dieťatko je na svete a jeho hlavným zdrojom potravy bude odteraz materské mlieko. Ako žena ste sa museli v tehotenstve vzdať niektorých potravín a pokrmov. Predovšetkým preto, aby ste sa vyhli žalúdočným ťažkostiam a nespôsobili problémy aj vášmu bábätku. Pôrod je však za vami a vy si chcete teraz dopriať všetko jedlo, ktoré ste museli počas gravidity obmedziť. Ale pozor, držte sa pravidla, všetkého s mierou. Čo taká bryndza, káva, zázvor alebo mak?

Čo nejesť, keď kojím?

Skôr ako si počas dojčenia začnete kontrolovať, čo smiete a nesmiete jesť, vedzte, že rovnako ako pri strave počas tehotenstva aj v tomto období platí, že je dôležitá pestrá a vyvážená strava. To znamená, že sú dôležité sacharidy, bielkoviny, tuky a tiež minerály či vitamíny. Zo stravovania počas dojčenia netreba robiť žiadnu veľkú vedu. Už vôbec na začiatku dojčenia neskúšajte diéty alebo drastické obmedzenia príjmu potravy len preto, aby ste stihli plavkovú sezónu a pochválili sa fotkou bruška krátko po pôrode. Zbytočné obmedzenia v stravovaní nie sú potrebné. Musíte však mať na pamäti, že to, čo zjete vy sa z iste časti počas dojčenia dostáva aj do materského mlieka (predovšetkým bublinky, plyny, vláknina, aróma a kyslosť potravín), ktoré pije vaše dieťa. Istým potravinám je lepšie sa počas dojčenia vyhýbať, pretože môžu mať vplyv na zloženie, pach i chuť materského mlieka.

Absolútny zákaz konzumácie platí počas dojčenia pre surové mäsové výrobky alebo tepelne neupravené pokrmy. Sem spadajú napríklad aj surové ryby (sushi), tatarák či údené mäsové výrobky. Pozor taktiež na paštéty alebo mäsové krémy. Hoci ich konzumácia nemusí nutne uškodiť, tepelná úprava takýchto kupovaných potravín nie je dostatočne garantovaná.

Zakázané sú tiež nepasterizované mliečne výrobky, napríklad nepasterizovaná bryndza, žinčica, ale ideálne nie sú ani plesňové syry. Bežná bryndza, ktorú kupujete v obchodoch je prevažne pasterizovaná. Preferujte skôr nízkotučné mliečne produkty. Doprajte si kvalitné jedlo, preto zabudnite na polotovary. Platí to aj pre sladkosti, umelým sladidlám či konzervantom sa snažte vo väčšom vyhýbať. Výraznejšie obmedzte pikantné a korenisté jedlá. S mierou konzumujte strukoviny, ale aj niektoré druhy ovocia (marhule, hrušky, hrozno) a zeleniny (kapusta, kel, karfiol, kukurica...), ktoré zvyknú spôsobovať nadúvanie.

 

 

Ovocie a zelenina

Spomedzi ovocia sú veľmi vhodné hlavne menej kyslé druhy ovocia ako, broskyne, banány alebo na vlákninu bohaté jablká. Práve kyslá chuť sa môže čiastočne prenášať do chuti materského mlieka. To isté platí napríklad aj pre kyslé uhorky. Veľmi dobrým zdrojom vitamínov a fruktózy sú slivky.

Spomedzi zeleniny sú na začiatku dojčenia ideálne mrkva, cuketa, cvikla, baklažán, zemiaky alebo špenát či brokolica. Môžu síce mierna nadúvať, no to je riziko hlavne pri nadmernej konzumácii. Cibuľu či cesnak si môžete dopriať tiež, no lepšie po tepelnej úprave.

Mliečne výrobky

Počas dojčenia sú ideálne nízkotučné mliečne výrobky. Nemusíte sa však obávať ani plnotučného mlieka alebo jogurtov. Kefír alebo tvaroh takisto nepredstavujú problém. Ak syry, skúste zo začiatku primárne neslané syry z kravského mlieka. Pozor na pripadnú intoleranciu na mliečnu bielkovinu.

 

 

Mäso a ryby

Vždy len tepelne upravené. Ideálne biele mäso – morčacie, kuracie alebo králičie. Doprajte si aj kvalitné hovädzie, jahňacie alebo bravčové zo svaloviny. Vhodné sú aj mäsové vývary, ktoré sú zároveň zdrojom pitného režimu. Nebojte sa ani tepelne upravených vajíčok, no s množstvom to neprežeňte, plynatosť je potom takmer zaručená. Morské plody si odoprite, vhodné sú skôr pokrmy z lososa, pstruha či tresky.

Dôležitá vláknina

Vláknina je jedna z dôležitých zložiek stravy, ktorá sa výraznejšie dostáva aj do materského mlieka. Skvelým zdrojom vlákniny je napríklad jablko, ale primárne ide o celozrnné alebo pšeničné pečivo. Takisto ryža, zemiaky, ovsené vločky alebo cestoviny.

 

 

Káva, zázvor či čokoláda?

Čokoláda je síce považovaná za silný alergén, no chuť horkej či mliečnej čokolády nie je dôvod si odoprieť, ak vám či bábätku nespôsobuje ťažkosti. Kvalitu materského mlieka čokoláda neovplyvňuje.

Kofeín počas dojčenia má svoje optimálne hladiny. Jeho príjem obmedzte na maximálne dve šálky kávy denne. Môže spôsobovať nespavosť a u detí plačlivosť. Rozhodne kávu nenahrádzajte inými stimulantami, ako energetické nápoje.

Zázvor je pre mnohé mamičky strašiak, ktorý je síce skvelý liečiteľ, no zároveň škodí bábätku. Ide o mýtus. Zázvor počas dojčenia nevplýva na kvalitu materského mlieka. Má síce štipľavú chuť, no nejde o pikantnú potravinu ako chilli. Sušený zázvor alebo zázvorový čaj počas prechladnutia neuškodí ani, ak dojčíte.

Potenciálne alergény

V praxi by bolo možné považovať každú jednu potravinu za potenciálny alergén, a to z dôvodu, že alergických reakcií na konkrétne zložky potravy neustále pribúda. Za typické alergény, ktorým by ste sa počas dojčenia mali vyhýbať sa považujú citrusové plody, jahody, ananás, paradajky, zeler, mak, čokoláda, arašidy, orechy, sója, kravské mlieko a iné. Každopádne, konzumácii týchto potravín sa nemusíte oblúkom vyhýbať. Ak skonzumujte niektorú z nich, sledujte svoje telo a bábätko či sa neprejavia príznaky alergickej reakcie. V prípade že nie, danú potravinu si pokojne doprajte a zaraďte do svojho jedálnička.

 

 

Rada na záver

Najdôležitejšou zložkou potravy, ktorej príjem mnohé ženy podceňujú je voda. Hydratácia je dôležitá v každej fáze nášho života. O to viac počas tehotenstva alebo dojčenia. Koniec koncov, voda tvorí približne 70 % nášho tela. Ženám, ktoré dojčia sa odporúča vypiť aspoň 2,5 až 3 litre vody za deň. Dostatočné zásobenie organizmu vodou pozitívne vplýva aj na tvorbu mlieka – laktáciu. Vsaďte na čistú pitnú vodu, neperlivé minerálky, ovocné šťavy alebo čaje. Občas nie je hriech dopriať si ani pohár sladeného nápoja. Škody nenapácha ani jedna či dve malé šálky kávy za deň. Naopak, alkohol ostáva stále tabu.