Viete čo dokáže dieťatko vo vašom brušku? Časť 2.

Polovica tehotenstva je za vami. O niekoľko mesiacov budete svoje slniečko držať v náručí. Prezradíme vám čo dieťatko dokáže, pokým je ešte bezpečne ukryté v brušku.

                                                   novorodenec_koronavirus

21. TÝŽDEŇ

Ak si jemne pohladíte bruško, vaše dieťatko to pocíti. V 21. týždni už dokáže vnímať dotyky.  Vnútorné orgány vášho drobčeka postupne začínajú pracovať a vaše bábätko je dlhé asi ako väčšia mrkva. Meria asi 26 cm a váži 360 g.

22. TÝŽDEŇ

Mozog dieťatka rastie veľmi rýchlo a jeho vývoj bude pokračovať až do 5. narodenín. U chlapčekov sa začínajú tvoriť spermie. Človiečik vo vašom brušku je veľký približne ako papája. Má už takmer 28 cm a jeho hmotnosť je 440 g.

 Pre pokojný spánok maminiek...

 

 23. TÝŽDEŇ

Drobček už dokáže rozoznať váš hlas a jeho sluch sa naďalej rozvíja. Tak ako sa môže strhnúť pri silnom zvuku, dokáže ho upokojiť váš spev či pokojná harmonická hudba. Na ňu vraj niektoré bábätká v brušku reagujú pohybmi a zmenou rýchlosti tlkotu srdiečka. Dieťatko už má zhruba 500 g a 29 cm, ako baklažán.

 24. TÝŽDEŇ

Do plánovaného termínu pôrodu zostáva ešte približne 14 týždňov. Malý výmyselník už dokáže noštekom ,,vdýchnuť“ plodovú vodu, pričom sa jeho hrudník zdvíha, ako pri nádychu. Dieťatko sa tak pripravuje na dýchanie. Drobček má 30 cm a 600 g. Je veľký asi ako klas sladkej kukurice.

                                                   24_tyzden_tehotenstva

 25. TÝŽDEŇ

Bábätko zvládne chytiť pupočnú šnúru či svoj jazyk. Často tak pobaví rodičov počas ultrazvukového vyšetrenia. V tomto období sa totiž vyvíja pevné uchopenie. Formujú sa stavce, ktoré budú chrániť miechu. Bábätko je veľké asi ako patizón, s hmotnosťou 650 g a dĺžkou 35 cm.

Ak sa drobček na svet poponáhľa, vďaka správne poskytnutej špeciálnej zdravotnej starostlivosti je veľká šanca, že bude v poriadku. Ukončený 24. týždeň tehotenstva je totiž považovaný za spodnú hranicu prežitia predčasniatok na Slovensku.

 Na túru aj do mesta v objatí…

 26. TÝŽDEŇ

Mihalnice a obočie, ktoré sa začali tvoriť v 10. týždni pevnejšie a dobre viditeľné. Dieťatko opäť podrástlo a tak sa vo vašom brušku schováva cuketka vážiaca viac ako 750 g a merajúca asi 36 cm.

V 26. týždni vás môžu prekvapiť prví poslíčkovia (Braxton-Hicksové kontrakcie). Pocítite ich ako nepravidelné bolesti krížov či tvrdnutie bruška, bez ostrej bolesti. Nemusíte však mať strach, znamená to, že vaše telo sa začína pripravovať na pôrod, ktorý vás čaká o 12 týždňov.

                                                  26_tyzden_tehotenstva

 

 27. TÝŽDEŇ 

Vaše dieťatko dokáže spoznať oteckov hlas, mozog bábätka je veľmi aktívny a na detských prštekoch sa začínajú tvoriť nechtíky.  Drobec meria 37 cm a váži približne 900 g, asi ako karfiol.

 28. TÝŽDEŇ 

Váš malý poklad otvára očká a žmurká. Priedušky dieťatka dozrievajú. Pokožka je hladšia, pretože sa pod ňou začína tvoriť tuk. Drobec má menej miesta a tak môžete cez bruško jemne nahmatať detskú nôžku či lakeť. V 28. týždni váži približne 1 000 g (ako 3 pomaranče) a meria 37,5 cm.

                                                 28_tyzden_tehotenstva

 

 29. TÝŽDEŇ 

Drobček reaguje na svetlo a dokáže rozlišovať chuť i vôňu plodovej vody, ktorá je ovplyvnená vašou stravou. Už v tomto období vraj dieťatko zisťuje čo mu chutí a čo nie. Tvorí sa sivá mozgová kôra, mozgové závity a mozog bábätka, ktorý bol doposiaľ hladký sa začína zvrásňovať. Dieťatko má približne 38 cm a 1 100 g, veľkosťou pripomína maslovú tekvičku. Kým príde na svet, jeho hmotnosť sa zdvojnásobí až strojnásobí.

 30. TÝŽDEŇ 

Kým jedna maminka má pocit, že malý človiečik v brušku stále spí, iná je presvedčená, že neprestajne buntoší. Je to preto, že u dieťatka sa postupne vytvárajú spánkové cykly. Vďaka tomu sa čas bdenia a spánku striedajú v pravidelnejších intervaloch. Tvorba červených krviniek v slezine je ukončená a od 30. týždňa sa krvinky tvoria v kostnej dreni. Váš poklad má zhruba 40 cm a 1 300 g. Hmotnosťou pripomína hlávku kapusty.

 Pohodlné, mäkké, bavlnené oblečenie pre malé lásky…

31. TÝŽDEŇ 

Drobček je zvedavý. Preto ak nespí, pozoruje červenkasté svetlo prenikajúce cez vaše bruško. Bábätko má tmavomodré očká. Farba dúhovky totiž potrebuje na zmenu pigmentu slnečné svetlo. V pľúckach dieťatka sa začína tvoriť bielkovina (surfaktant), ktorá umožňuje pľúcam dozrieť. V 31. týždni u chlapčekov zostupujú semenníky z brušnej dutiny do mieška.  Drobec meria 41 cm (asi ako pór) a váži 1 500 g.

32. TÝŽDEŇ 

Vývoj mozgu je naďalej veľmi rýchly a budúce kostičky, ktoré ho obklopujú, začínajú tvrdnúť.  Úplne sa však spoja až po pôrode. Väčšina bábätiek je otočená hlávkou dolu a s nôžkami pri hrudníku čaká na príchod na svet. Ak sa Váš drobček neotočil, má na to ešte dostatok času. Jeho hlavnou úlohou je teraz priberať, rásť a silnieť.  Bábätko, podobne ako čínska kapusta, váži 1 700 g a meria asi 42 cm.

33. TÝŽDEŇ 

Detská pokožka je ružová, chĺpky (lanugo) sa začínajú strácať, obvod hlávky sa oproti 32. týždňu zväčšil o ďalší centimeter a srdiečko bije rýchlosťou 120 až 160 úderov za minútu. Drobček sa vie smiať, mračiť i plakať. Bábätko je takmer úplne vyvinuté, musí však ešte podrásť. Váži približne 2 kg a meria 44 cm. Je rovnaké chutné ako zrelý ananás.

                                                 31_tyzden_tehotenstva

 

34. TÝŽDEŇ 

Váš malý melónik plne vyvinutú kostru. Dokáže sa preto dokonale pohybovať. Keďže  už váži asi 2 150 g a meria 45 cm jeho akrobatické kúsky pocítite občas naozaj silno. Na brušku tiež môžete niekedy spozorovať hrčku. Tá vznikne, ak sa dieťatko naťahuje, alebo sa silnejšie oprie o brušnú stenu.

35. TÝŽDEŇ 

Pľúcka vášho malého zázraku sú takmer zrelé. Aktívny začína byť i imunitný systém, ktorý už dokáže bojovať proti  ľahším infekciám. V črievkach sa tvorí prvá stolica, nazývaná smolka. Dieťatko váži asi 2400 g a meria 46 cm, hmotnosťou pripomína medový melón.

36. TÝŽDEŇ 

Dieťatko je pripravené na pôrod. Každý deň v maternici je však preň veľmi dôležitý a cenný. Pľúcka sa totiž stále zdokonaľujú. Tukové tkanivo, ktoré sa ukladalo hlavne na svaloch, začína obaľovať kĺby. Drobček sa posúva nižšie a hlavička sa približuje k pôrodným cestám. Vaše bábätko má asi 2 850 g a 48,5 cm. Poznáte mangold? Dieťatko je teraz dlhé asi ako jeho stonka.

  Aby sa drobček cítil bezpečne, ako v brušku

 

 37. TÝŽDEŇ 

Imunitný systém sa naďalej vyvíja, aby dokázal chrániť bábätko po narodení. Dozrievať však bude ešte niekoľko ďalších rokov. Dieťatko, ktoré meria asi 49 cm a váži 2 900 g, väčšinu dňa prespí. Posledné dni môžu byť pre vás veľmi vyčerpávajúce, preto oddychujte. A aj keď je to náročné, užívajte si posledné dni keď máte svoje slniečko doslova pod srdiečkom.

 38. TÝŽDEŇ  

Vaše dieťatko je pripravené sa s vami stretnúť. Pľúca dokážu samostatne pracovať, telíčko je zásobené dostatočným množstvom tuku, pokožka je ružová a obvod bruška a hlavičky je približne rovnaký. Drobec váži viac ako 3 kg a meria 50 cm, podobne ako rebarbora.

                                                 37_tyzden_tehotenstva

 

39. až 42.TÝŽDEŇ  

85 % detičiek sa narodí v období 2 týždňov pred alebo po termíne pôrodu. Hoci to môže byť frustrujúce, skúste vášmu dieťatku dôverovať. Ono najlepšie vie, kedy nadíde správny čas. Zatiaľ nechajte otecka, aby vás rozmaznával a blízkych, aby vám pomohli vytvoriť hniezdočko pre váš pokladík. A uvidíte, že keď dieťatko po prvý krát zazriete, bude to láska na prvý pohľad a na celý život.

  Chcem si stiahnuť plagát o dieťatku

Váš veľký deň sa blíži. Už čoskoro budete svoje dieťatko držať v náručí. Teraz však myslite i na seba a neprepínajte sa. A počas oddychovania sa môžete inšpirovať našou výbavičkou pre najmenšie zlatíčka.

                                                            

                                                  novorodenec_5