Viete čo dokáže dieťatko vo vašom brušku? Časť 1.

Každá z nás občas zatúži vedieť ako vyzerá bábätko v našom brušku. Presnú odpoveď vám  dať nedokážeme. Vieme však, čo už vaše zlatíčko dokáže a aké je približne veľké.

 

                                              shoes-2709280_640

 

4. TÝŽDEŇ

V 4 týždni tehotenstva pravdepodobne netušíte, že vo vašom podbrušku vzniká nový život. V tomto období je vajíčko oplodnené a nazýva sa zygota. Tvorí ju 32 buniek, má asi 0,3 mm,  váži menej ako 1 g a je veľká asi ako zrnko maku.

5. TÝŽDEŇ

Vaše budúce dieťatko je veľké asi ako sezamové zrniečko. Už v tomto období sa však tvorí mozog, srdce i cievy malého človiečika.                       

 Pohodlne na prechádzke 

6. TÝŽDEŇ

Drobec vo vašom brušku rastie ako z vody. V 6. týždni rozmermi pripomína malý hrášok. V telíčku sa formujú obličky, pľúca, pečeň i črevá.

7. TÝŽDEŇ

Predstavte si čučoriedku. Váš budúci potomok je veľký asi ako toto sladké ovocie. Bábätko má asi 1 cm a pokojne si pláva v plodovej vode, kým sa mu začínajú tvoriť končatiny i stavce.

                                                     blueberries-894839_1920

8. TÝŽDEŇ

Kým ešte pred týždňom sa dieťatku tvorili končatiny, v 8. týždni sa formujú pršteky na rúčkach.  Embryo má veľkosť maliny či gumového medvedíka.

9. TÝŽDEŇ

Od 9. týždňa už nehovoríme o človiečikovi v brušku ako o embryu, ale ako o plode. Kým predtým lekár určoval celkovú veľkosť embrya, teraz meria veľkosť plodu od hlávky po zadoček.

Bábätko je vzpriamenejšie a jeho tvárička začína nadobúdať črty.  Drobček, veľký ako bobuľa hrozna sa začína podobať na človeka. Napriek tomu, že reprodukčné orgány sa začínajú vytvárať, nie je ešte možné určiť pohlavie. Okrem toho vzniká aj tráviaca sústava.

 Pre najsladšie detské sníčky

10. TÝŽDEŇ

V 10. týždni tehotenstva meria váš budúci potomok približne 3 cm, váži asi 4 gramy a je veľký asi ako jahoda. Na očkách vznikajú mihalnice aj obočie.

11. TÝŽDEŇ

Máte pocit, že drobec vo vašom brušku rastie bleskovou rýchlosťou. Máte pravdu. V období od 11. do 20. týždňa sa hmotnosť vášho dieťatka zvýši približne 30-násobne. Ak absolvujete poradňu, lekár Vám prehrá tlkot malého srdiečka. Od 11. týždňa je totiž výraznejší. Váš malý vlašský oriešok má zhruba 4 cm a 7 g.

                                                       walnuts-552975_1920

12. TÝŽDEŇ

Tiež ste počuli, že bábätko dokáže hýbať končatinami už od 12. týždňa? Je to pravda. A hoci je už veľké ako marhuľa, na to aby ste jeho pohyby cítili je pridrobné. 

13. TÝŽDEŇ

Prvá 1/3 tehotenstva je za vami. Kým váš poklad 1. krát zaplače prebehne však ešte veľa času. Napriek tomu sa jeho hlasivky začínajú vyvíjať. Chrupavky, ktoré tvorili kostru sa spevňujú a citrónik pod vašim srdcom meria takmer 7, 5 cm a váži 23 g.

Bavlnené oblečenie pre malé parádnice a fešákov 

14. TÝŽDEŇ

Vnútorné orgány sú už vytvorené a počas zostávajúcich mesiacov budú zrieť. Výnimkou sú obličky, ktoré už začínajú pracovať. Vaše dieťatko, s mierami takmer 9 cm a 44 g je veľké približne ako nektarinka.

15. TÝŽDEŇ

Mozog vášho zlatíčka je už natoľko vyvinutý, že dokáže cielene ovládať svaly. Vďaka tomu dokáže výmyselník vo vašom brušku urobiť napr. kotrmelce. S 10 cm a váhou 70 g môžeme dieťatko prirovnať k jablku.

                                                       apple-2788662_1920

16. TÝŽDEŇ

Ak bude malé stvorenie spolupracovať, lekár vám na poradni prezradí pohlavie vášho dieťatka. Dievčatko alebo chlapček je teraz veľké ako pomaranč, dokáže zatnúť päsť i cmúľať si palček.

17. TÝŽDEŇ

Maminky, ktoré doma už ratolesť majú, môžu v tomto týždni pocítiť prvé pohyby bábätka.  Od 17. týždňa je drobec aktívnejší. Ak dieťatko necítite, nemusíte sa znepokojovať. Každá z nás je iná. 

Žienky, ktoré dieťatko nosia pod srdcom 1.-krát si na ,,bublinky“ v brušku musia ešte zopár týždňov počkať. Napriek tomu, že drobec je veľký ako zrelá hruška.

18. TÝŽDEŇ

Koža na prštekoch sa formuje a v tomto čase vznikajú odtlačky. Bábo má asi 15 cm a váži približne 200 g, podobne ako sladký zemiak.             

Ako žabka vo vodičke…

 19. TÝŽDEŇ

Je veľmi pravdepodobné, že v tomto týždni ucítite prvé pohyby dieťatka aj keď nepatríte medzi skúsené maminy. Bábätku sa začínajú formovať mimické svaly i základy zúbkov. Nôžky sú zreteľne dlhšie ako ruky a dieťatko má približne 15,5 cm a 250 g. 

20. TÝŽDEŇ

Na hlávke vášho dieťatka začínajú rásť prvé vlásky. Pravidelne sa opakujúce trhavé pohyby v brušku znamenajú, že vášmu dieťatku sa štikúta. S dĺžkou 16,5 cm a hmotnosťou 300 g je veľké asi ako menší banán.

Polovica tehotenstva je za vami. Zostáva ešte približne ďalších 20 týždňov, kým drobčeka budete držať v náručí. Doprajte si preto odpočinok, aby ste boli na jeho príchod plná energie. A počas oddychovania sa môžete inšpirovať našou výbavičkou pre najmenšie zlatíčka