Ako otehotnieť, alebo keď bocian zablúdi…

Hoci sa o bábätko snažíte už niekoľko mesiacov, druhá čiarka sa na teste objaviť nechce. Nie ste v tom sami. Podobné starosti trápia vo svete každý 6 až 8 pár. Skúste však prírode troška pomôcť.

                                             tehotensky_test_1

Kedy už budem tehotná?

Počas prvých 3 mesiacov snaženia sa otehotnie iba 62 % žien vo veku do 26 rokov. S rastúcim vekom percentá klesajú. V priebehu 6 mesiacov sa bábätko podarí 81 % párov. Prevažná väčšina budúcich rodičov (92 %) si však na pozitívny tehotenský test musí počkať približne rok. Preto lekári snažiacim sa dvojiciam radia, aby boli trpezlivý.

Ak dieťatko nesplodíte po 12 až 18 mesiacoch, poraďte sa s gynekológom. Ten vám doporučí vyšetrenia, ktoré by ste mali absolvovať (často v spolupráci s endokrinológom, imunológom a hematológom) a navrhne ďalší postup. 

Pozn.: Ak ste už oslávili 35. narodeniny, návštevu lekára neodkladajte dlhšie ako 6 mesiacov.

                                                                     neplodnost

Ako oplodneniu dopomôcť?

Fajčenie je tabu!

Cigarety znižujú počet vajíčok a môžu spôsobiť predčasný nástup menopauzy. Poškodenie DNA spermií u mužov sa pripisuje toxickým látkam v cigaretách. Zaujímavé je tiež zistenie, že u oteckov, ktorí začali fajčiť počas dospievania, je pravdepodobnejšie, že ich synovia budú trpieť obezitou a cukrovkou 2. typu.

Alkohol s mierou

Po náročnom dni nám pohár kvalitného vína môže pomôcť uvoľniť sa. Nezabúdajme ale, že väčšie množstvá alkoholických nápojov pôsobia na plodnosť negatívne. 

Siahnite po vitamínoch, obaja!

Ideálne po tých zo stravy. Počas ,,prípravy“ bábätka sú totiž optimálne hodnoty vitamínov a minerálov v ľudskom organizme mimoriadne dôležité. Do jedálnička preto zaraďte viac:

- zelenej listovej zeleniny,

- čerstvého ovocia,

- semien, orechov a ďalších potravín bohatých na omega 3 kyseliny (avokádo, olivy, mastné ryby…)

- celozrnných obilnín a strukovín

Ak je to možné, konzumujte suroviny v bio kvalite. Vyhnite sa však konzumácii veľkého množstva jahôd, špenátu, nektáriniek, jabĺk, hrozna, paradajok a zemiakov, ktoré podľa Environmental Working Group obsahujú najviac pesticídov.

                                                                     vitaminy_pre_snazilky

Ak sa so zeleninou a ovocím príliš nekamarátite, nechajte si poradiť v lekárni. Výživový doplnok by mal obsahovať:

- Kyselinu listovú: napomáha deleniu buniek a rastu zárodočných tkanív

- Omega 3-mastné kyseliny: u mužov zlepšujú kvalitu spermií a u žien zvyšujú plodnosť

- Jód: podporuje správnu funkciu štítnej žľazy a tvorbu hormónov

- Vitamín D: udržuje zdravé kosti a zuby. Vitamíny B3, B5, B6, B12, pretože znižujú pocit vyčerpania a únavy. Zinok zlepšuje reprodukčné funkcie a plodnosť. U mužov pomáha udržiavať správnu hodnotu testosterónu. Selén napomáha tvorbe spermií.

Tip: Vitamíny B8 a B9 predstavuje novú nádej pri liečbe polycystických vaječníkov

Optimálna telesná hmotnosť

To, že nadváha a neplodnosť spolu súvisia je známe. Dôvodom je, okrem iného, že toxíny z nadbytočného tukového tkaniva môžu spôsobovať zápaly brániace vzniku tehotenstva. Menej často sa však hovorí o tom, že problémy pri otehotnení trápia aj žienky s príliš nízkou telesnou hmotnosťou. Podváha totiž môže spôsobovať problémy so štítnou žľazou, ktoré priamo vplývajú na produkciu pohlavných hormónov a ovuláciu.

Pozn.: Obezita znižuje plodnosť približne o 10 až 15 %

                                                     vaha

Poznáte svoj cyklus?

Hoci nejedna mamina otehotnela počas menštruácie, či mimo vypočítanej ovulácie, je dobre ak poznáte svoje telo. Pri pravidelnej menštruácii nastáva ovulácia na 12. až 16. deň cyklu a trvá 24 hodín. Napriek tomu plodné dni trvajú približne 5 dní. Vysvetlením je, že spermie dokážu v ženskom tele prežiť niekoľko dní. A tak najväčšia pravdepodobnosť, že otehotniete je 3 dni pred ovuláciou a 2 dni po nej.

Pri nepravidelnom menštruačnom cykle vám termín ovulácie pomôžu určiť:

  • ovulačné testy,
  • vaginálny výtok (hlien krčka maternice): je počas ovulácie priesvitný, hustý a ťahavý (podobný vaječnému bielku),
  • meranie bazálnej teploty (meranie telesnej teploty v pošve ihneď po prebudení): počas ovulácie a dní po nej nasledujúcich sa vaša telesná teplota zvýši o  0,3 až 0,5 o Bazálnu teplotu si značte do grafu alebo tabuľky aspoň po dobu 3 mesiacov.

 

Pozn.: Vo výnimočnom prípade sa môže stať, že počas pohlavného styku sa vajíčko vplyvom dráždenia uvoľní z vaječníka aj mimo ovulácie.

,,Robenie“ dieťatka neberte ako povinnosť

,,Čím častejšie sa budete milovať, tým ľahšie sa vám bábätko podarí“. Znie to logicky, pravda to však nie je. Aby spermie dokázali oplodniť vajíčko, musia byť silné a dostatočne pohyblivé. A na to potrebujú čas. Preto je ideálne, ak sa o dieťatko snažíte každé 2 až 3 dni od posledného dňa menštruácie do približne polovice menštruačného cyklu (kedy nastáva ovulácia).

                                                      3256898

Pozn.: Väčšina lubrikačných gélov (ale tiež napr. sliny) negatívne ovplyvňuje počet a pohyblivosť spermií. Skúste sa im preto vyhnúť.

Myslite pozitívne

Pri túžbe po dieťatku sú často nadhľad a pokoj tými najťažšími úlohami, s ktorými sa musíme popasovať. Stres však zvyšuje hladinu kortizolu, ktorý ovplyvňuje ovuláciu, funkciu vaječníkov a prekrvenie maternice. Preto aj keď je to ťažké, skúste trocha zvoľniť.

Stanovte si termín a ak k danému dňu nebudete tehotná, navštívte lekára. Dovtedy si však s budúcim oteckom užívajte vzájomnú prítomnosť. Mnoho párov splodilo bábätko keď sa začalo sústrediť aj na niečo iné (plánovanie svadby, štúdium jazykov, poznávací zájazd, nový domáci miláčik...).

                                                                     4764468

Fyzioterapia a neplodnosť

Fyzioterapia môže pomôcť zmierniť reakcie svalov panvového dna spôsobené operačnými zákrokmi či zákrokmi umelého oplodnenia. Preto sa na fyzioterapeutov často obracajú páry, ktoré neúspešne podstúpili cyklus umelého oplodnenia, ako tiež dvojice, ktoré trápi funkčná sterilita. Fyzioterapia má tiež veľký význam pri blokádach, dráždení nervov, zmenách postavenia panvy, kostrče či stavcov. Tieto nemusia byť bolestivé, no môžu spôsobovať nedostatočné prekrvenie cieľových pohlavných orgánov a komplikácie s otehotnením a udržaním plodu, či s počtom a kvalitou spermií. 

Alternatívna medicína a plodnosť

1. Alchemilka lekárska upravuje ženský cyklus, posilňuje maternicu a prispieva k rastu sliznice v maternici, rovnako ako maliník obyčajný. Medovka lekárska a rumanček kamilkový (harmanček) upravujú menštruačný cyklus. Šalvia lekárska obsahuje látky podobné estrogénu, preto ju pri liečbe neplodnosti používali už naše prastaré mamy. Vyskúšať môžete tiež čaj z paliny pravej, vďaka ktorej sa vajíčko uvoľní ľahšie.

2. Počuli ste už o vaginálnom bylinkovom parnom kúpeli? Znie to zvláštne, ale za skúšku to stojí. Parný kúpeľ pozitívne pôsobí na maternicu a reprodukčné orgány, ktoré teplá para prehreje. Zmes byliniek zalejte vriacou vodou a položte pod stoličku s otvorom, na ktorú sa v zápätí (bez spodného prádla, no zabalená do deky) posadíte. Výber byliniek je na vás, medzi najpoužívanejšie však patria palina, nechtík, alchemilka, bazalka, srdcovník, harmanček, rebríček, levanduľa, i okvetné lístky ruže. Vhodné kombinácie pre snažilky, ako i podrobnejší popis nájdete na internete.

                                                                     tea-5326194_640

3. O cvikoch Ľudmily Mojžišovej ste možno už počuli. Používajú sa na liečbu funkčnej sterility (keď sa z lekárskeho hľadiska zdá všetko v poriadku, no tehotenstvo stále neprichádza). Počas cvičenia si precvičíte panvové svaly, ktoré s reprodukciou priamo súvisia.

4. Jógová hormonálna terapia uzdravuje telo i dušu. Pri pravidelnom cvičení predstavuje prirodzenú cestu harmonizácie hormonálnych hladín, ktorá je pre splodenie dieťatka veľmi dôležitá.

5. Homeopatia napomáha telu obnoviť rovnováhu, harmonizuje hormonálne procesy, prečisťuje organizmus a zmierňuje chronické ochorenia. O výbere homeopatík sa vždy poraďte s odborníkom, ktorý ovláda princípy homeopatie.

6. Pri plodení bábätka tiež môžu pomôcť účinky tradičnej čínskej medicíny (akupunktúra, cvičenia, masáže), májska masáž brucha či dychové cvičenia pre plodnosť.

 

                                                     masaz

Babské rady ako otehotnieť

Čučoriedky sú bohaté na antioxidanty. Tie chránia vajíčko i ostatné bunky pred starnutím a poškodením. Preto vraj konzumáciou čučoriedkového džemu (i čerstvých čučoriedok) dokážete zvýšiť plodnosť. Grep vraj zvyšuje produkciu hlienu krčka maternice a ananás po milovaní napomáha uhniezdeniu vajíčka.

Po milovaní si pod zadok podložte vankúš a nohy oprite vysoko na stenu. Môžete tiež urobiť sviečku. V polohe by ste mali zostať približne 20 minút. Vďaka tomu sa vraj spermie dostanú k vajíčku ľahšie. Podobný účinok má aj ženský orgazmus. Niektoré maminky tvrdia, že pomohlo, keď si spermie zaniesli hlbšie prstami.

Ak váš miláčik obľubuje úzke slipy, teraz by ich mal vymeniť za voľné trenírky. Vyhnúť by sa mal tiež častému bicyklovaniu, mobilu vo vrecku džínsov a nootebooku v lone.

Budúci otecko môže vyskúšať ,,hydroterapiu semeníkov“. Tá spočíva v niekoľko-minútovom ochladzovaní semenníkov chladnejšou vodou 2-krát denne počas sprchy. Nabudiť spermie vraj dokáže šálka kávy alebo iného povzbudzujúceho nápoja 2 hodiny pred milovaním.  

                                                      oplodnenie

Zázraky medicíny

Niekedy však nič z toho nezaberá. Vtedy začíname uvažovať o adopcii alebo umelom oplodnení. V súčasnosti zdravotné poisťovne hradia 3 cykly umelého oplodnenia pacientkam vo veku do 39 rokov. O tom si však viac povieme nabudúce.

Nemáme zdravotnícke vzdelanie. Informácie, ktoré čítate majú informatívny charakter. Čerpali sme ich z odborných publikácií na internete, napriek tomu však nedokážeme ich správnosť zaručiť.