Ako sa starať o prvý zúbok a kedy 1. krát navštíviť zubára?

Možno ste počuli, že o mliečne zúbky sa netreba starať, lebo aj tak vypadnú. Pravdou  však je, že iba vďaka dôkladnej starostlivosti od prvého zúbka sa v dospelosti váš potomok bude pýšiť zdravým chrupom. Preto je nutné správne návyky vytvárať od útleho detstva.

                                             technika_umyvania_zubov

Kedy zúbky začínajú rásť?

Každé dieťatko je jedinečné. Kým jednému drobcovi vyrastie zúbok v 8 mesiaci, iný má 2 zuby skôr, ako dovŕši pol roka. Väčšinou však prvé zúbky (spodné rezáky) začnú vykukovať približne v 6 mesiacoch. Trojročný veľkáč má už zvyčajne všetkých 20 zúbkov.

Ako sa o zúbky starať?

Detský chrup si vyžaduje dôkladnú starostlivosť:

  • Bábätkám umývajte zúbky najmenšou zubnou kefkou  s hustými mäkkými štetinkami a pogumovanou hlavičkou
  • Väčšie detičky naučte, že kefku s mäkkými štetinami majú držať rovnako ako ceruzku a na zúbky nemajú tlačiť
  • Kefku meňte vždy, keď na nej vidno známky opotrebenia, po chorobe a najneskôr každé 3 mesiace.
  • Kým bábätko nevie zubnú pastu vypľuť, na umývanie postačí vlhká zubná kefka. Zubnú pastu  vyberajte vždy podľa veku dieťatka. Nikdy ju nenahrádzajte dospeláckou, ktorá obsahuje príliš veľa fluoridov. Deťom do 2 rokov čistite zúbky pastou iba raz denne.

 

Vďaka pravidelnému umývaniu zúbkov si dieťatko vytvorí návyk, ktorý si so sebou ponesie do dospelosti.

Správne čistenie zúbkov

Drobci do 3 rokov

U najmenších detí môže byť čistenie zúbkov boj. Ak však budete zubnou kefkou pohybovať zo strany na stranu, podarí sa vám zotrieť najviac nečistôt a zubného povlaku. Snaží sa vám malý výmyselník kefku vziať? Vložte mu do rúk svoju a dovoľte mu, aby vám čistil zuby, kým vy sa staráte o jeho chrup.

Predškoláci a školáci

Správnu techniku umývania zúbkov sa musí dieťa naučiť. Preto sa obrňte trpezlivosťou a choďte dieťatku príkladom. Zuby si čistite pred zrkadlom spolu a drobca naučte, že:

  • pohybom kefky dopredu a dozadu od jednej stoličky k druhej si vyčistí žuvacie plochy (vrchnú časť zubov),
  • krúživým pohybom pri zhryze odstráni zubný povlak z vonkajšej plochy zubu,
  • stieraním od ďasna ku vrchnej časti zúbka odstránime nečistoty z vnútornej i vonkajšej časti zuba,
  • na vyčistenie medzizubných priestorov použijeme zubnú niť alebo medzizubnú kefku.

 

                                                      dentalna_hygiena_u_deti

 

Kedy začať čistiť priestor medzi zúbkami?

Priestor medzi zúbkami čistíme hneď ako vznikne. Znamená to, že i keď má drobec hoci aj 2 zúbky, o miesto medzi nimi je potrebné sa postarať zubnou niťou (tzv. šabličkou).

Dokedy treba deťom zúbky dočisťovať?

Podľa odborníkov je vhodné deťom zuby kontrolovať do 12 rokov. Potom si už dokážu chrup spoľahlivo vyčistiť samy. Dôkladnú starostlivosť si vyžadujú hlavne najmenší školáci, ktorým začínajú rásť trvalé zuby. 

Prvá návšteva u zubára

Drobček by sa mal so zubárom ,,skamarátiť“ ešte pred prvými narodeninami. Preto väčšina lekárov v rámci prvej preventívnej prehliadky povozí dieťatko na kresle, napustí mu do pohárika vodu, či ukáže ako funguje odsávačka slín alebo ,,SprayVit“, ktorý fúka vzduch.  Súčasťou prvého stretnutia by nemalo byť bolestivé ošetrenie zúbkov. Ak sa dieťatko bude cítiť u lekára dobre, na ďalšiu návštevu (o 6 mesiacov) sa bude tešiť.

Ako predchádzať vzniku zubného kazu?

  1. Dieťatku zúbky umývajte 2 krát denne
  2. Drobcovi ponúkajte na pitie čistú vodu a nesladený detský čaj. Sladeným nápojom sa vyhnite. Počas jedla môžete dieťatku naliať zriedený ovocný džús. Nemalo by ho však popíjať celý deň. Rovnako nie je vhodné, aby bábätko, ktoré už má zúbky, zaspávalo počas dojčenia, alebo s fľašou v puse.
  3. Po jedle sa v ústach vytvorí kyslé prostredie, ktoré zubom škodí. Upraví sa v priebehu 90 minút. Počas tejto doby by dieťatko malo piť iba vodu alebo nesladený čaj.
  4. Dieťatko naučte, že po večernom umytí zúbkov môže piť už iba vodu. Ak si bábätko vyžaduje nočné dojčenie, zúbky mu očistite kúskom čistej gázy alebo prstiačikom (špeciálnym náprstníčkom s kefkou)
  5. Vytvorte si z umývania zúbkov rituál. Ráno i večer umývajte zuby v rovnakom čase. Dieťatku spievajte pesničku alebo rozprávajte príbeh o zúbkokazoch, rytierovi Kefkovi a princeznej Paste Zúbkovej.
  6. Keď sa vášmu školáčikovi prerežú trvalé stoličky, môže ich zubár zapečatiť. Lekár nanesie na ryhy pečatidlo, vďaka ktorému sa povrch zúbku vyrovná a baktérie sa nemajú kde zachytiť. Pečatenie je úplne bezbolestné a o ošetrené zúbky sa staráme rovnako ako o nezapečatené. Dostatočnú pozornosť treba venovať medzizubnému priestoru.

 

                                                     spravne_cistenie_zubov