Ako vyvolať pôrod? 10 bezpečných tipov z pohodlia domova

Tašku do pôrodnice máte pripravenú pri dverách, v kalendári ste preškrtli druhý termín pôrodu a váš drobček stále oddychuje v brušku. Možno ešte nie je pripravený a možno sa mu nechce odísť z teplého bazénika. Keď ste však ukončili 41. týždeň tehotenstva, nastal čas, aby ste sa so svojim bábätkom zvítali.

Kedy je potrebné vyvolať pôrod?

Približne v 42. týždni tehotenstva prestáva placenta účinne plniť dýchaciu, vylučovaciu a hormonálnu funkciu. Ak sa tak stane, dieťatko môže prestať rásť. Obmedzená funkcia placenty nedokáže zabezpečiť dôsledný odvod vylučovaných látok, ani dostatok kyslíka pre bábätko. Nemusíte však mať strach. Od 40. týždňa bude lekár váš zdravotný stav pozorne sledovať.

Tipy ako vyvolať pôrod

1. Maznajte sa a milujte sa. Spermie totiž obsahujú hormón prostaglandín, ktorý zmäkčuje krčok maternice. Ak vám partner bude masírovať prsia, v dôsledku dráždenia bradaviek sa začne do organizmu vyplavovať oxytocín, hormón vyvolávajúci kontrakcie. Oba hormóny sa využívajú v pôrodníctve na vyvolanie a urýchlenie pôrodu. Sťahy maternice môže vyvolať tiež orgazmus.

2.Ľahké vlnenie a krúženie bokmi pomôže dieťatku zostúpiť do pôrodných ciest. Rovnaký účinok, ako tanec, má tiež:

- jemné poskakovanie na fitlopte s rozkročenými nohami,

- cvik, pri ktorom si kľaknete na štyri a pomaly sa pohojdávate dopredu a dozadu,

- rýchlejšia chôdza, či chodenie po schodoch.

Či už cvičíte, skackáte na fitlopte alebo tancujete, buďte opatrná. Pád je pre vás, aj pre dieťatko mimoriadne nebezpečný.

3. Ak ste celé tehotenstvo túžili po horúcom kúpeli, teraz si ho môžete dopriať. Príjemná teplá voda (do 40 °C) s prídavkom škoricového oleja uvoľní svaly a pomáha rozbehnúť kontrakcie. Krúživá masáž nad bruškom teplou vodou zo sprchy účinok kúpeľa ešte umocňuje.

Sex, tancovanie a teplý kúpeľ sú podľa lekárov aj pôrodných asistentiek najúčinnejšie a najbezpečnejšie spôsoby urýchľujúce príchod drobčeka na svet.

4. Hoci už máte všetkého dosť, chcete byť protivná a nahnevaná lebo ste veľká a nemotorná, skúste to inak. Stretnite sa s kamarátkou, ktorá vás dokáže rozosmiať, pustite si komédiu, ktorú ste ešte nevideli, poproste budúceho otecka, aby si zapamätal čo najviac príhod od bláznivého kolegu. Smejte sa. Smiech vyvoláva pohyby bruška a tie možno privolajú vaše dieťatko do vášho náručia.

5. Pomôcť môže tiež masáž akupresúrnych bodov. Ak chcete vyvolať pôrod, skúste si masírovať kožu medzi palcom a ukazovákom na ruke. Môžete tiež poprosiť budúceho otecka, aby vám jemne tlačil špičku malíčka na nohe, či miernym tlakom pôsobil na miesta medzi chrbticou a kostnými dutinami, v oblasti krížov.

                                                     tipy_ako_vyvolat_porod

Ako dostať dieťatko z bruška? Čajom a pikantným pokrmom

- Mnohé budúce maminky pijú čaj z malinových listov, už niekoľko týždňov pred termínom pôrodu. Hovorí sa o ňom totiž, že by mal pripraviť telo na pôrod a pomôcť s nástupom kontrakcií. Za bylinku, ktorá otvára pôrodné cesty je považovaná i levanduľa. Škorica zasa ovplyvňuje sťahy maternice. Pri pití čajov sa však riaďte pravidlom: ,,všetko s mierou“ a vyhnite sa miešaniu byliniek.

- Začala vaša kamarátka rodiť po tom, ako zjedla korenisté jedlo? Je to možné. Pikantné pokrmy totiž okrem tráviacej sústavy podráždia aj maternicu a môžu vyvolať kontrakcie. Ak sa však so štipľavou stravou nepriatelíte, tento spôsob radšej vynechajte. Pôrod nie je správny okamih na skúšanie nových vecí.

                                                       vyvolanie_porodu

Nebezpečné rady, ktorým by ste sa mali vyhnúť

1. Ricínový olej

Počuli ste, že na vyvolanie pôrodu je najúčinnejší ricínový olej? V minulosti to možno platilo. Dnes pred jeho použitím lekári varujú. Po požití ricínového oleja sa u vás totiž pravdepodobne objavia silné žalúdočné kŕče, hnačka či zvracanie. Jednoducho, príznaky, ktoré by počas pôrodu nechcela zažívať žiadna z nás. Nebezpečnejšie však je, že žalúdočné  ťažkosti môžu spôsobiť dehydratáciu, ktorá je pre bábätko, no aj pre vás nebezpečná.

2. Ploštičník strapcovitý

Patrí k bylinkám, ktorým by ste sa mali v súvislosti s pôrodom vyhnúť. Jeho užitie môže mať za následok silné krvácanie po pôrode.

3. Umývanie okien

Tento ,,overený recept“ na vyvolanie pôrodu určite neskúšajte. Liezť na rebrík, či stoličku,  je to posledné, čo by ste mali robiť pár dní pred pôrodom. Vešanie prádla i utieranie prachu na skrini nechajte na otecka a vy sa choďte poprechádzať.

 

Hoci môžu byť posledné dni tehotenstva fyzicky aj psychicky náročné, skúste byť trpezlivá. Zvládli ste 9 mesiacov a toto zvládnete tiež. Ak sa predsa len rozhodnete drobčekov príchod urýchliť, konzultujte to s lekárom.