Detská obezita: Vieme, ako si s ňou poradiť

Vraví sa, že detské faldíky sú rozkošné a drobec z nich vyrastie. Je to však pravda? Pozrime sa spolu na to, čo vlastne obezita je, čo ju spôsobuje, prečo je nebezpečná a ako nad ňou zvíťaziť.

                                         obezita_u_deti

Aký je rozdiel medzi obezitou a nadváhou?

Nadváha je  úroveň, ktorá obezite predchádza. Znamená to, že ak dieťatko trpí nadváhou, je pravdepodobné, že ak nezmeníme jeho životný štýl, rozvinie sa u neho obezita.

Je moje dieťa obézne?

Či má drobec vyššiu hmotnosť ako je optimálna, môžeme zistiť viacerými spôsobmi:

  • percentilové grafy: určite ste sa počas preventívnej prehliadky dieťatka stretli s grafom tvoreným krivkami. Podľa neho pediater kontroluje výšku a hmotnosť dieťatka. Percentilové grafy sú považované za najpresnejšiu metódu hodnotenia prospievania a používajú sa od narodenia až do 18-tich rokov.
  • BMI (Body mass index): o tejto metóde ste už počuli asi tiež. U detí sa však vyhodnocuje inak ako u dospelých. V prípade drobcov je totiž nevyhnutné zohľadniť okrem pohlavia tiež vek dieťatka. Kalkulačku na výpočet BMI hodnoty u dieťatka nájdete na internete.

 

Každé dieťatko je jedinečné, preto ak sa vám výsledok nepozdáva, nevešajte hlavu a obráťte sa na pediatra.

Príčiny detskej obezity

  • Nevhodné stravovacie návyky a nedostatok aktívneho pohybu
  • Strava bohatá na cukry a tuky, s nedostatkom vlákniny
  • Genetika: ak trpíte vy, alebo otecko obezitou, existuje 3-krát väčšia možnosť, že vaše dieťatko bude mať problémy s hmotnosťou. V rodinách, v ktorých trápi obezita oboch rodičov, je u drobca riziko vzniku ochorenia 10-násobne väčšie. Neznamená to však, že vaše dieťatko bude obézne. Hoci genetika má určitý vplyv (asi 40%), zvyšok dokážete ovplyvniť zdravou stravou a pohybom.
  • Tehotenstvo a prvé mesiace po pôrode: Hoci v minulosti platilo: ,,musíš jesť za dvoch“, dnes vieme, že budúca maminka by mala dbať predovšetkým na kvalitu pokrmu. Účinky materského mlieka sa potvrdili i v oblasti prevencie obezity a preto dieťatko dojčite aspoň prvých 6 mesiacov, ak je to možné. Pri zavádzaní pokrmov myslite na to, že bábätko sladkú chuť nepozná, ani nepotrebujte. Neslaďte mu preto čaj ani príkrmy. Do jedálnička zaraďte veľa ovocia a zeleniny.

 

                                                   zdravy_zivotny_styl

Prečo je obezita nebezpečná?

O tom, že kilá navyše nie sú zdravé počul každý. Už v detskom veku môže obezita prispieť ku vzniku cukrovky II. typu, ochoreniu obličiek, dýchacieho aparátu, či vysokému cholesterolu a krvnému tlaku. Nadbytočná hmotnosť zaťažuje tiež pohybový aparát, ktorý sa nedokáže správne vyvíjať. Kvôli nadmernému tlaku sa detské kĺby nemôžu správne vyvíjať, čo môže viesť k nesprávnym pohybovým návykom, k zhoršenej koordinácií pohybov, k horšej obratnosti a teda k častejším úrazom.

Ako vzniku obezity predchádzať?

Zmena životného štýlu

  1. Staňte sa pre deti príkladom: pripravujte jedlo spolu s deťmi a stravujte sa zdravo, netrávte čas pri televízii a športujte aspoň 2 hodiny denne. Ideálnymi aktivitami na zhadzovanie kíl sú bicyklovanie, turistika a plávanie.
  2. Vytvorte dieťatku stravovací režim 5 krát denne: medzi týmito jedlami mu neponúkajte nič na zahryznutie. Ak dieťatku ráno nechutí jesť, pripravte mu teplý nápoj a školákom zabaľte väčšiu desiatu. Dbajte na to, aby mal drobec na obed varenú stravu (polievka, hlavné jedlo, šalát). Inšpirovať sa môžete vzorovými zdravými jedálničkami na internete.
  3. Nevytvárajte dieťaťu nezdravé stravovacie návyky: Od malička drobca veďte k tomu, že papať sa má pri stole . Postupne si vytvorte tradíciu spoločnej večere. Jedzte spolu a rozprávajte sa o tom, čo ste cez deň zažili. Počas jedla nepúšťajte dieťatku rozprávku na telefóne ani v televízii.
  4. Pokrmy pripravujte z: čerstvej (prípadne mrazenej) zeleniny a ovocia, strukovín, rýb, chudého mäsa (kura, králik), nízkotučných mliečnych výrobkov (probiotické jogurty, syry s obsahom tuku do 30 %) celozrnného pečiva a zemiakov. Oblúkom sa vyhnite bielemu pečivu, bravčovému mäsu, mletému mäsu a údeninám, sladkostiam, chipsom a sladeným nápojom, smotanovým omáčkam, majonéze, plnotučným mliečnym výrobkom, smaženým pokrmom, zaváraninám, konzervám, polotovarom a fastfoodu.
  5. Ovocie a zeleninu ponúkajte pri každom hlavnom jedle: Dajte dieťatku na výber: ,,Prosíš si uhorku či jarnú cibuľku?/Naložím Ti k obedu paradajkový alebo mrkvový šalát?“. Na desiatu prichystajte ratolesti ovocný šalát, či nesladený probiotický jogurt s ovocím. Na olovrant ponúknite napr. oriešky alebo mrkvu pokrájanú na kocky.
  6. Prekonajme sa: dusená mrkva, či zeleninový šalát asi nie je to, na čo máte po náročnom dni chuť. Skúste však túto výzvu zdolať. Deti vás sledujú a ak uvidia, že jedlo ktoré ste im naservírovali sami nejete (alebo ho konzumujete s odporom), nebudú ho jesť ani ony. Preto poproste o spoluprácu i ocka a pre všetkých pripravujte rovnaký pokrm.
  7. Ja to jesť nebudem: ak dieťaťu naservírujete nové jedlo, pravdepodobne ho odmietne. Uzavrite teda spolu dohodu, že ak mu obed nebude chutiť, nemusí ho dojesť, no musí ho aspoň ochutnať.
  8. Detskú nudu a nervozitu nezaháňajte sladkosťami: Nemáme tým na mysli, že máte drobčeka nechať hladného! No ak dieťatko zamrnká a vy mu hneď podáte niečo na zahryznutie, učíte ho, že ak bude plakať, dostane čo chce a že zlú náladu mu pomôže vyriešiť jedlo.

 

Ako na sladkosti?

  1. Nenakupujte do zásoby: chuť zamaškrtiť si dostane občas každý. No ak doma nebudete mať zásoby čokolády, cukríkov či čipsov, uspokojí sa váš malý gurmán aj s jednoduchým zdravým domácim dezertom, ovocím či orieškami. Preto sa riaďte heslom: ,,čo nekúpime, to nezjeme“!
  2. Sladkosti obmedzujte postupne: ak totiž vášmu školákovi vezmete jeho dobroty a poviete mu, že sa musí stravovať zdravo, stretnete sa s odporom. Pravdepodobne vám tiež začne klamať a kupovať si sladkosti bez vášho vedomia.
  3. Sladené nápoje vymeňte za čistú vodu, nesladený bylinkový či ovocný čaj (zo začiatku môžete pridať troška medu), vodu s citrónom alebo uhorkou. Občas môžete dieťatku podať aj ovocnú šťavu, mierne ju však zrieďte vodou.

 

                                                        obezita

Zmeňte sa na psychológa

  1. Naučte deti, že zdravé potraviny sú lepšie: synovi sa pokúste vysvetliť, že vďaka vyváženej strave bude mať silu a energiu a na futbalovom zápase sa mu bude dariť oveľa lepšie. U slečien môžete argumentovať tým, že vďaka vitamínom a minerálom, ktoré dostanú zo stravy, budú mať krásnu pleť, vlasy i nechty.
  2. Nezmeňte chudnutie na boj: nedovoľte, aby sa každá téma rozhovoru zvrtla ku chudnutiu. Netlačte ,,na pílu“. Snažte sa, aby boli zmeny pozvoľné, nenásilné a nenápadné.

 

Inak môžete u drobca vyvolať odpor, ktorý v budúcnosti môže viesť k poruchám stravovania. Navyše, ak dieťatko nedokáže naplniť vaše očakávania, môže sa cítiť frustrované a neschopné. Preto ho podporujte a za každý pokrok (namiesto sladkosti si vezme ovocie, zavolá vás na prechádzku, začne sa venovať športu) ho odmeňte pochvalou.

  1. Nesnažte sa o okamžitý pokles hmotnosti: vašim cieľom nie je, aby vaše dieťa schudlo rýchlo. Dôležitejšie je, aby si drobec vytvoril správne návyky, vďaka ktorým nebude v budúcnosti nezdravo priberať.
  2. Nezatvárajte oči: ak napriek vašej snahe ukazuje ručička na váhe stále viac, nezúfajte a nevzdávajte sa. Poraďte sa s pediatrom. Ten vám navrhne ďalší postup, ktorého súčasťou môže byť i kúpeľná liečba.

 

Boj s nadbytočnými kilogramami je náročný pre celú rodinu a môže trvať dlho. Preto sa vyzbrojte odhodlaním, trpezlivosťou a dobrou náladou. Možno zmeny vždy nepôjdu podľa vašich predstáv. No ak sa rozhodnete zmeniť životný štýl vašej rodiny, zvládnete to. Lebo my maminy, dokážeme všetko.

Fakty a čísla na záver

Podľa súčasných poznatkov si 60 % detí prenáša obezitu do dospelosti. Potvrdzuje to i štúdia, uskutočnená v roku 2010 vedcami londýnskej univerzity. Tí sledovali približne 6000 detí vo veku od 11 do 15 rokov. Z výsledkov vyplynulo, že ak dieťa trpí nadváhou alebo obezitou v 11. roku života, s najväčšou pravdepodobnosťou sa už nadbytočných kilogramov nedokáže natrvalo zbaviť. Dôvodom je, že v tomto veku je životný štýl dieťaťa  už pevne fixovaný.

Z výsledkov viacerých výskumov vyplýva, že kým pred 40 rokmi trápila obezita celosvetovo 11 miliónov školákov, dnes ňou trpí až 120 miliónov detí vo veku od 6 do 15 rokov. Nevyhýba sa však ani našim najmenším. V roku 2016 sa na celom svete s nadbytočnými kilogramami potýkalo viac ako 41 miliónov drobcov vo veku do 5 rokov.