Nakŕmte drobca pohodlne aj na výlete:tipy,rady a recepty pre najmenších

Hoci to tak veľmi nevyzerá, jar je v plnom prúde. Máj je skvelý nielen preto, lebo máme o dva dni viac voľna, ale aj preto, lebo slniečko svieti častejšie a silnejšie. A nás to láka tráviť čas mimo domu. Ak váš drobec zatiaľ papá iba príkrmy, nevešajte hlavu.   Poradíme vám ako a do čoho prichystať dobroty pre vášho hladoša, aby ste si deň mimo domu užili spolu.                                        
 
dievcatko_na_deke
 
Chutné recepty na príkrmy Zastávate názor, že drobec má mať domácu stravu za každých okolností? Vyskúšajte naše jednoduché recepty:
 
  1. Mrkvová polievka s tekvicou hokaido (od 6. mesiacov)
½ menšej tekvice hokaido umyjeme pod teplou vodou, nakrájame na menšie kocky a vložíme do hrnca s vodou. 2 mrkvy a 1 zemiak (môžeme použiť aj batat) ošúpeme, nakrájame nadrobno a pridáme k tekvici. Zeleninu uvaríme domäkka a rozmixujeme. Pred podávaním môžeme dochutiť troškou plnotučného jogurtu (u starších detí).
 
  1. Cestovinový príkrm s feniklom (od 7. mesiaca)
Karfiol a fenikel nakrájame na menšie kúsky a uvaríme. Kým zelenina zmäkne, uvaríme bezvaječné cestoviny. Hotové cestoviny zmiešame s uvarenou zeleninou, pridáme pár kvapiek olivového oleja a rozmixujeme na jemnú kašu.
 
  1. Kuracie prsia s jablkom a ryžou (od 7. mesiaca)
Umyté jablko ošúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame ho na kocky. Ryžu preberieme a premyjeme. Kuracie mäso opláchneme, nakrájame a dáme variť. Približne po 10 minútach pridáme ryžu a jablko. Uvaríme do mäkka. Zlejeme prebytočnú vodu, pridáme pár kvapiek olivového oleja a rozmixujeme.    
                                     prikrm
 
  1. Pšenová kaša s banánom (od 10. m)
Pšeno niekoľkokrát prelejeme vriacou vodou, aby sme ho zbavili horkastej príchute a následne ho schladíme vodou studenou. Dáme ho do hrnca a prilejeme vodu (na 1 diel pšena potrebujeme 1,5 dielu vody) a varíme približne 15 minút. Uvarené pšeno zlejeme a necháme vychladnúť (vodu si zatiaľ odložíme. Využijeme ju, ak by bola kaša príliš hustá). Banán ošúpeme, roztlačíme a zmiešame so pšenom. Ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu. Pozn.: Pšeno pri varení niekoľkokrát zväčší svoje množstvo.
 
  1. Banánovo-broskyňový príkrm (7. mesiac)
1 banán a ½ broskyne ošúpeme a ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu.  Pridáme rozdrobené piškóty.Tip: príkrmy môžeme rozmixovať najemno, alebo iba nahrubo roztlačiť vidličkou. Spôsob úpravy závisí od veku a chutí vášho papkáča.
 
 
  1. Hruškové keksy (od 7. mesiaca)
2 hrušky a 1 banán ošúpeme, z hrušiek odstránime jadrovník a ovocie rozmixujeme ponorným mixérom. Ovsené vločky zomelieme najemno. K ovocnej kaši pridáme 4 polievkové lyžice vločiek a vytvoríme cesto. Je lepkavé, preto si ruky pomúčime zvyšnými zomletými vločkami a formujeme malé kolieska. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme 12 až 15 minút. Pozn.: čím dlhšie budeme keksy piecť, tým budú tvrdšie.                      
                susienka
 
Na toto nezabudnite!
 
Vitamíny, vitamíny, vitamíny
 
Chystáte sa na celodenný výlet? Zoberte si so sebou veľa ovocia. Ak už dieťatko jedáva ako veľkáč, pokrájajte ho na malé kocky (ľahko ho nakŕmite lyžičkou), alebo tyčinky, ktoré ľahko uchopí. Ak drobec papá rozmixovanú stravu, zaobstarajte si kŕmiacu sieťku na ovocie, ktorá zabezpečí, že dieťatko nechtiac nevdýchne kúsok ovocia. Na čerstvom vzduchu zje jabĺčko či slivku aj ten najväčší odporca vitamínov. Urobte výnimkuAj keď nie ste zástancom podávania sladkostí najmenším deťom, počas výletu na to skúste zabudnúť. Nechceme povedať, že ich máte kŕmiť čokoládou a lízankami. No v obchodoch je dnes množstvo sušienok určených našim najmenším. Oceníte ich, ak bude váš drobec počas cesty mrzutý. Podobne poslúžia aj kukuričné, zeleninové, či obilné chrumky.                                                        chlapček
 
Kašičky
 
Nemliečne aj mliečne kašičky určite poznáte. Práve na výlete však môžu byť veľmi užitočné. Pripravte si do uzatváracieho pohárika 1 dávku suchej kaše. Do termosky si zoberte horúcu vodu a keď bude čas papania, ľahko a rýchlo pripravíte čerstvú dobrôtku pre malého hladoša. 
 
Kašičky z krabičky
 
Podobne vám poslúžia aj hotové mliečka s kašou, ktoré dostanete v supermarketoch, v potravinách a v niektorých drogériách. Vyzerajú ako ,,krabičkové džúsy“, no plnohodnotne nahradia jeden chod.Hotový príkrm z obchoduZástancovia čerstvých, doma pripravovaných príkrmov so mnou súhlasiť nebudú, no hotový mäsovo-zeleninový príkrm je na cestovanie ideálny. Nemusíte mať pochybnosti o jeho kvalite. Príkrmy musia spĺňať prísne normy a dôsledne testované na obsah škodlivých látok.
 
Zbalené na cestu
 
Keď už máme jasno v tom, čo bude drobec počas výletu jesť, pozrime sa na to, do čoho mu stravu zabaliť:
 
Kapsička na jedlo

Nakŕmiť dieťatko jogurtom či výživou počas jazdy autom nie je jednoduché. Vďaka kapsičke s objemom 150 ml drobca nasýtite ľahko a bez použitia lyžičky. Deti si kapsičku obľúbia, lebo papať z nej je zábava a zvládnu to sami.  Po návrate domov ju umyte ručne alebo v umývačke riadu a je pripravená na ďalšie použitie. V balení nájdete 6 kusov zospodu plnených kapsičiek                                             kapsicka_na_jedlo Ohrievacia miska

Láka vás turistika? Odrádza vás, že drobec nebude mať teplú stravu? Problém ľahko vyriešite pomocou ohrievacej misky.Stačí ak si pribalíte termosku s horúcou vodou a príkrm. Do spodnej časti misky nalejete horúcu vodu, do vrchnej časti naservírujte príkrm. Ak máte malého výskumníka, ktorého zaujíma všetko iné ako obed, misku oceníte aj doma. Vďaka horúcej vode zostane pokrm teplý dlhšiu dobu.          
                          miska s prísavkou termo.
 
               
Termozásobník s malým zásobníkom
 
Ak radi cestujete naľahko, termosku s horúcou vodou môžete nechať doma. Termozásobník s obsahom až 350 ml udrží obed vášho drobca teplý až po dobu 6 hodín. Súčasťou setu je aj malá miska, z ktorej sa dieťatko pohodlne napapá a lyžička, chránená cestovným puzdrom. Vzduchotesný vrchnák zabezpečí, že pokrm počas prenášania zostane v miske.                                                                  chicco_termozasobnikZásobníky na potraviny
 
Ak sa vám miska, z ktorej sa nič nerozleje zapáčila, môžete si dokúpiť set 3 misiek (2 majú objem 180 ml a jedna 300 ml). Využijete ich nielen pri cestovaní, ale aj doma pri skladovaní pokrmov v chladničke či mrazničke.                                                                      chicco_zasobnik_na_jedloDvojdielna miska s krytom a lyžičkou
 
Naša ratolesť nezniesla, keď mala v miske pomiešaných viac druhov ovocia. Ak máte podobného pedanta, siahnite po dvojdielnej miske s krytom a lyžičkou. Vďaka nej zostane každá potravina na svojom mieste a váš poklad bude môcť v kľude papať. Dvojdielnu misku využijete i pri príprave olovrantu z piškót a jogurtu.                                          dvojdielna miska s krytom a lyžicouJednoduchá a zdravá príprava
 
Často cestujete? Hľadáte spôsob ako pripraviť obed či večeru pre svojho drobčeka čo najzdravšie, najjednoduchšie a bez množstva riadov. Určite vás zaujmú parné variče a mixéri od spoločnosti Chicco a AVENT Parný varič Easy Meal
Varte rýchlo, zdravo a chutne:
  1. Zeleninu postrúhate pomocou strúhadla na vrchnáku priamo do varnej misky
  2. Pridáte mäso a suroviny varíte v pare
  3. Preklopením misky vysypete pokrm do mixéra a rozmixujete na potrebnú konzistenciu
  4. Získate príkrm, v ktorom sú zachované všetky nutričné hodnoty, chute i farba potravín.
Jedlo, ktoré váš miláčik nespapá, môžete uložiť do zásobníkov (4) na potraviny a zamraziť.   
                                    chicco_varic
 
AVENTparný hrniec a mixér
 
Iba dvomi pohybmi uvaríte zdravý pokrm pre vášho drobčeka pomocou parného hrnca AVENT::
  1. Nakrájané potraviny vložte do nádoby. Zapnite parenie.
  2. Keď sú potraviny mäkké, nádobu otočte hore dnom. Pokrm ľahko rozmixujete v tej istej nádobe, v ktorej ste ho uvarili.
                                                  avent_parny_hrniec_mixer-1Príkrm môžete pripraviť do zásoby a uskladniť ho v chladničke alebo v mrazničke vo VIA pohárikoch . Nová sada obsahuje 10 ks 180 ml a 10 ks 240 ml pohárikov s vrchnákmi. Súčasťou balenia je aj lyžička s mäkkým koncom na bezpečné kŕmenie vášho pokladu. VIA poháriky môžete ľahko pripojiť k odsávačke materského mlieka AVENT. Vďaka tomu môžete prebytočné materské mliečko bez obáv uskladniť v mrazničke, pokým ho budete potrebovať. Pozitívom je, že vrchnáčik pohárika môžete nahradiť protikolikovým cumlíkom.                                                     avent_via_jedalenska_sada                                                         

Dobré rady na záver:

  • Ak sa zastavíte na obed v reštaurácii a máte kupovaný príkrm, poproste obsluhu o misku horúcej vody. V teplom kúpeli príkrm ľahko ohrejete a najete sa spolu so svojim drobcom.
  • Nosíte so sebou uzatvárateľnú misku s lyžičkou? Pribaľte si tiež vidličku. Ak bude najhoršie, zastavte sa v potravinách a kúpte banán. Vidličkou ho rýchlo roztlačíte a desiata je hotová. Zíde sa vám tiež pri príprave kaše, ktorú vidličkou rozmiešate rýchlejšie.
  • Pribaľte si do auta strúhadlo s miskou. Nezaberie veľa miesta a umožní vám pripraviť čerstvý olovrant z hrušky či sladký mrkvový šalát kdekoľvek sa nachádzate.
  • Chcete drobcovi dopriať teplý obed aj keď ste mimo domu? Ráno, pred odchodom navarte príkrm a uskladnite ho v termoske. Udrží si teplotu a na obed ho nebudete musieť prihrievať.
  • Ak chcete svojej ratolesti bezpodmienečne dopriať teplé, čerstvé domáce jedlo, zameňte večeru s obedom. Počas dňa podajte drobcovi jogurt, ovocie, sušienky či chlebík a po návrate domov mu navarte.